Dış kulak yolu iltihabı tedavi edilmezse ne olur? Tedaviye erken başlanmazsa, hastalık ilerleyici olur. Enfeksiyon tüm dış kulak yoluna, sonrasında kulak kepçesine yayılabilir. Hatta bazı ek hastalığı olanlarda (diyabet, bağışıklık sistemindeki problemler vb.)
Sıklıkla yaz aylarında görülen dış kulak iltihabı, havuz ve deniz suyunun kulaktaki nemlenmeyi artırıp kulak yolunun şişmesi ve tıkanmasıyla ortaya çıkar. Kulak ağrısı, akıntısı ve işitme azlığı belirtilerinin gözlemlendiği dış kulak iltihabı; hastanın durumuna göre damla ve antibiyotiklerle tedavi edilir.
Dış kulak iltihabı, kulağın dış kulak yolu olarak adlandırılan bölümünde ortaya çıkan iltihabi durumdur. Dış kulak yolu kulak kepçesi ile kulak zarı arasında bulunur. Bu enfeksiyon türü tıp literatüründe otitis externa olarak bilinir.
İlgili 45 soru bulundu
Çoğu kulak enfeksiyonu viral değil bakteriyeldir. Kulak enfeksiyonları tedavi edilmezse ağrı çeneye ve vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir, kulağa zarar verebilir ve yüksek ateş şikayetine neden olabilir.
Diş apseleri diş etlerinde oluşan bakteri oluşumlarıdır. Bu bakteriden sebepli iltihaplanmalar kulak ağrısı yapabilirler. Ağrı hem kulakta hem de dişte kendini gösteriyorsa nedeni çoğunlukla çürük dişten veya 20 lik dişten kaynaklı olabilir. Özellikle 20 lik dişler kulaklarda ağrı hissettirirler.
Dış kulak yolu iltihabı kişinin durumuna bağlı olarak kulak damlaları ve ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Ağrı çok fazlaysa ağrı kesici önerilebilir. Tedavi süresi boyunca kulağı sudan korumak gerekir. Tedavi başlandıktan sonra genellikle 3 gün içinde şikayetlerde azalma,10 gün içinde de tamamen iyileşme görülür.
Ekseriyetle kortikosteroidli (kaşıntıyı durdurmak ve iltihabı azaltmak için) bir kulak damlası ve bir antibiyotik (enfeksiyon kontrol etmek için) verilir. Bazen ağızdan alınan haplar da kullanılabilir. Şiddetli ağrı olduğundan ağrı kesici tavsiye edilir. İyileşme sırasında kulağa su kaçmamasına dikkat edilmelidir.
Kulakta dolgunluk hissi eşlik eder ve işitmede azalma veya işitme kaybı olabilir. Bu tabloya kulakta çınlama, uğuldama eşlik edebilir. Kulaktan sıvı akması, baş dönmesi denge sorunları oluşturabilir. Ateşle birlikte seyredebilir ilerlemiş durumlarda genel durum bozukluğu bulantı kusma ve öksürük yapabilir.
Evde kulak iltihabı ağrısı için sıcak-soğuk kompres uygulanabilir. Sıcak kompresler sıvının dışarı atılmasına yardımcı olurken, soğuk kompresler ağrıyı hafifletir. Sıcak su şişeleri, sıcak havlular, buz torbaları veya soğuk su gibi malzemeler kullanılabilir.
Enfeksiyonun tedavisinde en doğru antibiyotik, spesifik olarak hastaya göre değişse de, ülkemizde kulak enfeksiyonu tedavisinde en yaygın kullanılan antibiyotikler amoksisilin-klavulanik asit ve sefalosporinlerdir.
Dış kulak iltihabı, genellikle su ve nemin dış kulak yolunda birikmesi sonucu ortaya çıkan bir enfeksiyondur. Bu durum nadiren kendiliğinden geçebilir ancak belirtiler şiddetli hale gelirse veya uzun sürerse, tıbbi müdahale gerekebilir. İlaç tedavisi, özellikle antibiyotik damlalar, bu durumu çözmeye yardımcı olabilir.
Kulaktaki ağrının şiddeti enfeksiyonun ciddiyetine göre değişkenlik gösteriyor. Bunun yanı sıra orta kulak enfeksiyonunda yaygın olarak görülen diğer belirtiler arasında ise ateş, halsizlik, işitmenin bir miktar azalması, denge bozuklukları, baş dönmesi, kulak akıntısı yer alıyor.
İşitme kaybı: Kulak zarında meydana gelen hasar veya sıvı birikmesi nedeniyle işitme kaybı yaşanabilir. Kulak akıntısı: Orta kulak iltihabının ilerlediği durumlarda, kulaktan sarı veya yeşil renkte sıvı gelebilir. Baş ağrısı: Kulak ağrısına ek olarak, bazen baş ağrısı da görülebilir.
Kronik orta kulak iltihapları ile fistül denilen iç kulak sıvısı kaçakları da baş dönmesi sebebi olabiliyor. Kronik orta kulak iltihabında kulakta oluşan kolesteatom, kemikleri eriterek baş dönmesine yol açabiliyor.
Bazen kulak enfeksiyonlarında bir antibiyotik reçetelenebilir. Ancak her orta kulak enfeksiyonu için antibiyotik kullanılmamalıdır. Antibiyotik kullanmak için bazı koşulların olması gereklidir. Özellikle 2 yaşın üzerinde bir çok orta kulak enfeksiyonu (nerdeyse %90'ın üzerinde) antibiyotiksiz düzelebilmektedir.
2-3 damla sirke dökmek kaşıntıyı geçirebilir
Eğer kulakta kaşıntı varsa 2-3 damla sirke yararlı olacaktır. Sirke bozulan dış kulak yolunun asiditesini, sağlıklı hale getirmektedir.
Ağızdan veya kulak damlası olarak kullanılan antibiyotikler orta kulak iltihabı tedavisinde kullanılan ilaçlar arasındadır. Burun tıkanıklığında kullanılan dekonjestan ve alerjilerde kullanılan antihistaminik ilaçlar orta kulak iltihabı tedavisinde faydası tartışmalıdır.
Ağrıların sebebi kulak enfeksiyonları olduğu durumlarda, doktorlar çeşitli antibiyotikler kullanarak enfeksiyonu tedavi edebilir. Bu durum, kulak ağrılarının sona ermesine yardımcı olur. Sıcak ve soğuk kompres: Ağrıyan kulağa sıcak kompres uygulamak, iltihaplanma olan durumlarda olumlu etkiler yapabilir.
Dış kulak veya auris externa, kulak kepçesi ve kulak kanalından oluşan ve kulağın en dış bölümünü oluşturan yapı. Dış kulak, ses enerjisinin toplanmasını ve kulak zarına (timpanik membran) odaklanmasını sağlar.
Sol Kulak Ağrısı
Genellikle diş enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları, çene kemiği problemleri ve aşırı rüzgara maruz kalma gibi durumlar sol kulakta ağrı şikayetine neden olabilmektedir. Bunların yanında kulağa su kaçması da ağrı şikayetine sebebiyet verebilir.
Diş ağrısı ve kulak ağrısı aynı sinirler tarafından beslenir ve bu nedenle diş ağrısı bazen kulak ağrısı gibi hissedilebilir. Bunun yanı sıra, dişler ve kulaklar aynı bölgede olduğu için, dişlerdeki bir enfeksiyon kulak bölgesine yayılabilir ve kulak ağrısına neden olabilir.
1) Boğaz ve boyun enfeksiyonları. En sık bademcik iltihabı ve farenjit nedeniyle kulak ağrısı görülür. Boyun, yutak, yemek borusu ve gırtlak enfeksiyonları da aynı etkiyi yapar.
Diş gıcırdatma, diş eti hastalıkları, diş ağrısı gibi ağız ve diş sağlığı kaynaklı olabilen çene ağrısı, kırık veya çıkık çene kemiği, kalp krizi gibi ciddi sorunların işareti olabilir. “Çene ağrısı neden olur?” sorusuna verilecek ilk cevap çoğunlukla temporomandibular eklemdir (TME).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri