Pire damlası genel olarak 24 saat içerisinde pireleri yok eder.
Kedi pire damlası hem mevcut pire istilasının tedavi edilmesi hem de gelecek istilaların önlenmesi için oldukça etkilidir. Pire tasması gibi başka yöntemler olsa da bu yöntemler tek başına yetersiz kalmaktadır. Damlanın etkisi ise birkaç saat içerisinde kendini gösterir.
Veteriner hekiminiz tarafından farklı bir durum gözlenip ayrı tutmanız söylenmedi ise ayrı tutacağınız süre sadece ense damlalarının kurumalarına yetecek kadardır. Dış parazit için damlatılan ense damlaları yağlı bir preperat olup deri tarafından hemen emilmez. Bu süre 2-6 saat aralığında değişir.
Bu damlalar etkisini göstermesi için kedilerin ulaşamayacakları, yalayamayacakları alanlara damlatılıyor. Böylece kedinizin kendini yalayarak zehirlenmesinin de önüne geçiliyor. Kedilerin ense dibine yapılan pire damlaları, kana karışarak kedinizi ısıran pireleri öldürüyor.
Dış parazit damlası kesin çözüm. Ensesinden damlatiliyor. Derinin altına yayılıyor. Pire , bit kene ne varsa öldürüyor.
İlgili 15 soru bulundu
Pire damlası etkisi ortalama olarak 3 ay sürmekte. Pireler kedileri ısırdıklarında ölerek, 24 saat içerisinde kediler pirelerden kurtulacaktır.
Pire ısırığının iyileşmesinin daha kolay olması için duş alınarak o bölgenin rahatlamasını sağlamak gerekmektedir. Pire ısırığı kendiliğinden geçebilmektedir.
Kedi iç dış parazit aşısı uygulamak için farklı süreler belirlenmiştir. 1 yaşını doldurmuş kediler için her 3 ayda bir defa iç ve dış parazit aşısının yapılması gerekir. Kedilerde parazit aşı uygulamalarının her 3 ayda bir uygulanması tavsiye edilir.
İlaç uygulaması yapılmadan önce kedinizin yıkanmamış olması gerektiği gibi ilaç uygulamasından sonra da kedinizin yıkanmaması gerekir.
Ancak ilk vurulan iç dış parazit aşısı sonrasında yaş fark etmeksizin her 2 ya da 3 ayda 1 defa bu aşının tekrarlanması gerekmektedir. Düzenli bir şekilde bu periyot devam ettirilmelidir. Köpeğine aşı vurdurmak istemeyen köpek sahipleri ise bu tedaviyi ilaç şeklinde de devam ettirebilmektedir.
Son zamanlarda yeni çıkan dış parazit hap uygulamaları da damlalar gibi çalışarak pire ve kenelerin ısırdıktan sonra düşmelerini sağlayacaktır.
Veteriner hekiminizin önerdiği pire şampuanı ile kedinizi yıkadıktan sonra hemen taramalısınız. Böylece pirelerden kolayca kurtulabilirsiniz. Ancak kedileri yıkamak onlar için stresli olabileceğinden bu tür şampuanları uygulamak yerine düzenli olarak pire damlasının uygulanması önerilmektedir.
Ancak unutmayın ki pireler kısa süre de olsa ayakkabıların ya da giysilerin üzerinde de barınabilir. Bu nedenle kedi piresini siz anlamadan eşyalarınız üzerinde eve taşıyabilirsiniz de. Pire kedinize ulaştığı takdirde hızla çoğalıp vücudu üzerindeki nüfusunu artırabilir.
Günümüzde kullanılan çoğu dış parazit ilaçları kene için 1 ay, pire için 2 ay süre koruyucu özellik taşımaktadır.
Dış parazit aşısı kedilere parazit bulaşını önlemek ve parazit bulaşına bağlı meydana gelebilecek sağlık sorunlarını engellemek için yapılan önemli bir aşıdır. Evde yaşayan kedilere dış parazit bulaşı ihtimali bulunduğu için bu aşının 3 aylık periyotlarda tekrarlanması önerilir.
Genelde böyle olaylar üzerine sahipler hemen heyecanlanır. Önceden kaşındığını farketmez. Sonradan farkeder ilgisini çektiği için. Diğer bir seçenek ise eğer ilacı süreli 1-2 saat geçtiyse yanma hissi olduğundan kaşınıyordur.
Kedilerde parazit aşısı yan etkileri diğer aşılar ile benzerlik gösterebilir. Aşı sonrasında ortaya çıkan semptomların şiddetli olduğu gözlemlenirse ve söz konusu semptomlar bir günden uzun süre devam ederse mutlaka veteriner hekime danışılması gerekir. Kedilerde parazit aşısı yan etkileri; Halsizlik ve/veya uyuşukluk.
Kedilerde dış parazit görüntüsü de bölgesel tüy dökülmesi, kızarıklık, ciltte pullu görünüm şeklinde olabilir. Kedilerin vücudunun içerisinde ya da dışarısında parazit olması kedilerin sağlığını ve hatta yaşamını tehdit edecek sonuçlara neden olabilir.
Yapılmasını tavsiye ettiğimiz kedi aşıları: İç Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Dış Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Kedi Karma Aşısı (2-6 ay aralığında 2 kez, sonraki her yıl birer kez tekrarlanır.)
Hastanemizde Minnaklara yapılan ilk doz uygulamayı takiben (riskli ve şüpheli durumlarda tekrar sayısı 2 olabilir) 3 ayda 1 kez tekrarını önermekteyiz. Ayrıca tüm yaş guruplarından kedilere de her 3 ayda 1 kez, ömür boyu tekrarlanmasını önemle tavsiye etmekteyiz.
Kediniz pirenin olduğu bölgeyi sürekli olarak kaşıma isteği duyacaktır. Bu sayede onu tararken ya da kaşıdığı yere bakarken fark edebilirsiniz. Eğer kedinizin pire alerjisi varsa cildinde kabuklanma, kırmızı ve ağrılı bölgeler oluşur. Bu bölgelere bakarak pirelendiğini anlayabilirsiniz.
Pirelere karşı savaşma konusunda en etkili çözüm hiç kuşkusuz ki evi günde 2-3 kez süpürüp silmektir. Ayrıca temizlik yaptığınız suyun içerisine sirke, çay ağacı yağı, lavanta esansı ya da limon suyu ekleyerek pirelerin evinizden uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz. Pireler bu kokuları sevmezler.
Sirke, yumurtalar üzerinde hiçbir öldürücü etkiye sahip değildir. Yetişkin pireler tadı ve kokusundan nefret eder. Bu nedenle sirke ve su çözeltisi, yetişkin pireler için ev yapımı bir kovucu olarak yardımcı olacaktır. Kısacası, pire yumurtaları inatçı bir problemdir.
Halınızı, güzelce süpürün ve ardından karbonat, sirke ve limon karışımından bir kova su hazırlayıp bu kovadaki su ile halınızı silin. Yaptığınız bu uygulamalar evdeki pirelere yapılabilecek müdahaleler dir. bundan sonra ilaçlama firması ile bağlantı kurarak yapılması gerekenleri görüşüp gerekirse evinizi ilaçlatın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri