Müslüman bir devletin hâkimiyeti altındaki topraklar için kullanılan fıkıh terimi. Müslüman olmayan bir devletin hâkimiyeti altındaki topraklar için kullanılan fıkıh terimi. Meşrû devlet başkanına karşı ayaklanan âsilerin hâkim olduğu topraklar için kullanılan terim.
Darül kelimesi dar kelimesinden türemiş olarak Arapça bir sözcüktür. Ev ya da Mahalle ile beraber kavmin konakladığı yer şeklinde ifade edilebilir. Aynı zamanda İslam hukuku açısından bir anlamı bulunur. Bu anlam ise, 'İslami ya da İslam dışı bir yönetim altındaki ülke,' biçiminde ifade edilmektedir.
Türkiye Dâru'l-Harb değildir. Hatta İmam Şafiî'nin bu. konu hakkındaki görüşüne göre, Türkiye kesin olarak. Dâru'l-İslâm'dır.
Dârülharp veya Dârü'l-harb (Arapça: دار الحرب), İslam fıkhında bir kavram. Müslüman olmayan bir hükümdarın egemen olduğu yerler ve Müslümanlarla gayrimüslimler arasında henüz barış akdedilmemiş olan memleketler İslam hukukunda Darülharb sayılır.
Darül İslâm Devleti (anlamı "İslam Yurdu"), Endonezya'da bir İslam devletinin kurulmasını amaçlayan bir İslamcı gruptu. 1942'de karizmatik bir radikal Müslüman siyasetçi Sekarmadji Maridjan Kartosoewirjo tarafından koordine edilen bir grup Müslüman milis tarafından kurulmuştu.
İlgili 45 soru bulundu
Müslüman bir devletin hâkimiyeti altındaki topraklar için kullanılan fıkıh terimi. Müslüman olmayan bir devletin hâkimiyeti altındaki topraklar için kullanılan fıkıh terimi.
Hz. Peygamber'in bi'setin ilk yıllarında Mekke'de İslâmiyet'i tebliğ ettiği ev. İslâm tarihinde Dârülislâm diye de bilinen bu ev, ilk müslümanlardan Erkam b. Ebü'l-Erkam el-Mahzûmî'ye aitti.
Buna göre faiz ve diğer haramlar -aksi bir delil olmaması durumunda- Dâru' l-İslâm'da olduğu gibi Dâru' l-Harb'te de haramdır.
Darül Erkam Mekke'de Müslümanların açıktan ibadet yapamadıkları dönemde kurulmuştur. Müslümanların toplanıp ibadet ederek Allah'a rahat rahat dua edebilecekleri ve yeni vahiylerden, ayetlerden haberdar olabilecekleri bir evdi burası. Bu evin sahibinin adı Erkam idi. Darül Erkam ismi de evin sahibinden gelmektedir.
Genel olarak İslâm hukukunda kâfir ve İslâm düşmanı yöneticilerin hâkimiyet ve yönetimleri altındaki toprakları anlatmada kullanılır. Bu terim, Kur'ân-ı Kerim'de zikredilmemekte, ancak hadis-i şeriflerde geçmektedir.
Demek ki Şafiî mezhebine göre değil Türkiye; Yugoslavya, Bulgaristan, Yunanistan, Buhara, Semerkant, Kırım bile «dârülharp» değil, «dârülislâm»dır. İmam-ı Şafiî'ye göre, bir diyarın «dârülharp» olması için, Müslümanların idaresi altına hiç girmemiş olması ve Müslümanlarla sulh halinde olmaması lâzımdır.
Dar-ül-harbde, kâfirlerin mallarını faizle, kumarla, fasid beyle almak helâldir. Bu yollarla Müslümanın zarar etmesi helâl değildir. (İbni Âbidin) [Demek ki faiz vermek caiz olmadığı gibi, kaybetme ihtimali varsa, kumar ve diğer şans oyunlarını oynamak da haram oluyor.]
Açıklar mısınız? C.1) Darül harp azınlıkların, Müslümanların mal, can, nesil ve din emniyeti yoksa yani Namaz kılmak, Oruç Tutmak, Zekât Vermek, Kurban, Cuma ve bayram namazları kıldırılmıyorsa yani yasak edilmişse o zaman darül harp olur. Bankalardan faiz alır, İslam Ordusunun silahına savunmasına verilir.
Daha sonra Muhammed Kāsım Nânevtevî ve Reşîd Ahmed Gengûhî tarafından Dârülulûm-i Diyûbend kuruldu (30 Mayıs 1866). Bu medresenin Diyûbend'de (Deoband) açılmasının ulemânın gördüğü bir rüyaya dayandığı söylenmektedir.
Etimoloji. İslam, Arapçada "س ل م (sin, lam, mim)" kökünden oluşup bu kökten türeyen "teslimiyet" anlamına gelmektedir. Sonuç olarak İslam, "teslimiyet" anlamına gelirken, Müslüman da "teslim olan" anlamına gelir.
Darü'l Erkam evi Hz. Peygamber ile ilk Müslümanların toplanıp bir araya geldikleri yerdir. O dönemde Mekke müşrikleri, Darü'l-Nedve adı verilen yerde toplanarak Müslümanların aleyhine kararlar alıyorlardı.
Hz.Peygambere İslam'ın gelişinin yedinci yılında başlayan ve onuncu yılında sona eren Boykot olayı, Mekkelilerin Hz.Peygamber ve onu savunan akrabaları Haşim oğullarına uyguladıkları ilginç bir baskı yöntemi olarak ve bir o kadar da bu üç yıl boyunca meydana gelen diğer bazı olayları ile dikkat çekmektedir.
İslam tarihçileri ve referans kaynaklarına göre Muhammed'in çevresindeki inanmış (Müslüman) insanlara sahabe denir. Bu kişiler Muhammed ile birlikte yaşamış ve onu görmüş kişilerdir. İlk sahabe; kadınlardan Hatice, erkeklerden ise Sünnilere göre Ebu Bekir, Şiilere göre ise Ali'dir.
Sahabe-i Kiramdan İbn-i Erkâm (r.a.) hazretlerinin evidir. Peygamberimiz (s.a.v.) Müslümanların adedi 40 oluncaya kadar, yani Hz. Ömer İbn-i Hattâb hazretleri Müslüman oluncaya kadar, Dâr-ul Erkam gizli olarak islama davet merkezi olarak kullanılmıştır.
Müslüman başka birisinin malını ancak bir mal veya iş karşılığında alabilir. Hiçbir ekonomik değeri olmayan vade: zamandan dolayı bir kişinin parasını almak onu karşılıksız almak demektir. Bu yüzden dinimiz faizi başkasının malını haksız yere almak olarak tanımlamış ve haram kılmıştır.
Faiz, dünyada da ahirette de azabı çetin olan büyük bir günahtır. Aziz Kardeşlerim! Faiz haramdır; çünkü İslam'ın hukuk ve ahlâk sisteminin temelinde yer alan “Hak” kavramına aykırıdır. Faiz kul hakkını hiçe sayarak, insanları kolaylıkla aldatmanın yolunu açar.
Diyanet'ten TOKİ fetvası: Kamu bankasının faizi caizdir.
Tarihte ilk vakıf; Hazreti Ömer (r.a.)'in Hayber'in fethinden sonra ganimet olarak kendisine düşen bir arazinin satılmaması, miras bırakılmaması ve hibe edilmemesi şartı ile fakir, köle, misafir ve Allah yolunda olanların istifadesi için vermesi ilk vakıf olarak kabul edilmektedir.
Hicretin 6. yılında ashabın Hudeybiye'de Hz. Peygamber'le yaptıkları biat. Mekkeli müşriklerin Medine İslâm Devleti'ni resmen tanıdıklarını gösteren belgeyi imzaladıkları barış antlaşması (6/628).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri