Kedilerde dış parazit damlası nasıl etki eder derseniz onun da yanıtı üstte verilen bilgilerden de kısmen de olsa anlaşılır olduğu üzere damla cilt yüzeyinde emilip deriye nüfuz ettikten sonra kedilerde olan pire kene gibi dış parazitler ilaç kana karıştığı için ilacı yutar ve sonrasında da dış parazitlerin ölümü ...
Pire damlaları deriye uygulandığında kedinin kan dolaşımına emilir ve vücuduna yayılır. Pireler kedinin kanıyla beslenirken ilacı yutar ve bu da onları öldürür.
Dış parazit ilaç uygulamaları ile pirelere karşı 3 ay kenelere karşı ise 1 aylık bir koruma sağlanabilir. İlaç piyasasında farklı formüllerde ilaçlar bulunsa bile geneli bu şekilde çalışmaktadır. Köpeklerinizin her 3 ayda 1 iç ve dış parazit uygulaması yapılması hayat boyu gerekmektedir.
Dış parazit için damlatılan ense damlaları yağlı bir preperat olup deri tarafından hemen emilmez. Bu süre 2-6 saat aralığında değişir. Köpeğim dış parazit için yapılan ense damlasını yalarsa ne olur?
Bu damla çoğu zaman birkaç saat içerisinde etkisini gösterir ve köpeğinizi kısa bir süre içerisinde kaşıntıdan kurtarır. Veteriner hekiminizin önerdiği pire ilacı, birkaç gün içerisinde tamamen etkisini gösterecek ve köpekteki tüm dış parazitleri öldürecektir.
İlgili 18 soru bulundu
Şimdi bu aşamada bir diğer merak edilen sorunun yanıtı vermek gerekir ise kedilerde dış parazit damlası kaç günde etki eder sorusunun yanıtı kedinin bünyesinde bulunan parazitin yoğunluğuna ve türüne göre değişebilmekle beraber 24 saat içinde etkisini göstermeye başlar.
Çünkü dış parazit damlalarının çoğu sadece erişkin parazite etki ederler. Larva forma da etkili damlalar bulunsa da pire yumurtalarını ne yazık ki yok edemezler. Bu sebeple pirelerin yumurtadan ergin forma kadar olan yaşam sikluslarını kırmak amacıyla her ay hayvanlarımıza önlem amaçlı dış parazit uygulamalıyız.
Ense damlası uygulamasından önce ve sonraki 3 gün yıkanmaması damlanın etkisi açısından önemlidir. Ense damlası uygulanan bölgenin 24-48 saat boyunca ellenilmemesi damlanın etkisini kaybetmemesi açısından önemlidir.
Kedilerde parazit aşısı yan etkileri diğer aşılar ile benzerlik gösterebilir. Aşı sonrasında ortaya çıkan semptomların şiddetli olduğu gözlemlenirse ve söz konusu semptomlar bir günden uzun süre devam ederse mutlaka veteriner hekime danışılması gerekir. Kedilerde parazit aşısı yan etkileri; Halsizlik ve/veya uyuşukluk.
1 yaşını doldurmuş kediler için her 3 ayda bir defa iç ve dış parazit aşısının yapılması gerekir. Kedilerde parazit aşı uygulamalarının her 3 ayda bir uygulanması tavsiye edilir.
Günümüzde kullanılan çoğu dış parazit ilaçları kene için 1 ay, pire için 2 ay süre koruyucu özellik taşımaktadır. Havaların sıcak olduğu ve pire, kene problemlerinin sık yaşandığı mevsimlerde dış parazit ilaçları ayda bir tekrarlanması gerekmektedir.
Aşının yapıldığı gün ve 3 gün sonrasına kadar yıkama yapılmamalıdır. Aşının yapıldığı gün ve 3 gün sonrasına kadar kedinizin ıslanmasına veya üşütmesine engel olmalısınız.
Dış parazit damlasının yapıldığı bölgeye dokunup başka bir yere taşıma ihtimaliniz olduğundan dolayıi ilaç emilene kadar o bölgeye dokunmamanız gerekmektedir. Özellikle bazı ilaçların etkinliğinde kedinizin bir süredir yıkanmamış olmaması oldukça önemlidir.
Ense damlası uygulamasından önce ve sonraki 3 gün yıkanmaması damlanın etkisi açısından önemlidir. Ense damlası uygulanan bölgenin 24-48 saat boyunca ellenilmemesi damlanın etkisini kaybetmemesi açısından önemlidir.
Ense, bel ve kuyruk sokumu düzleminde, ense bölgesinden başlayarak tüyleri ayırmak suretiyle derisine dikkatlice uygulanmalıdır. Ense damlası tüpü tek kullanımlıktır. Bir tüp üç ay koruma sağlamaktadır.
Kedi dış parazit damlası uygulamalarının en az 6 haftada bir olacak şekilde uygulanması gerekir. Çünkü 6 hafta gibi bir sürede kedinin ensesine dökülen damla etkisini kaybeder.
6 haftalıktan itibaren her Minnak kediye, dış parazitlere karşı ilaç uygulanması gerekir. Uygulanan anti paraziter ilaçlar, Pire, Uyuz ve Kenelere karşı etkilidir.
Pirelerden kesin olarak kurtulmanın kesin yolu veteriner hekimlerdir.
Bitkisel dış parazit diye satılan ürünlerin dış parazitlere karşı bir etkisi yoktur. Küçük miktarlara dahi aldığınız ürünler hiçbir işe yaramamaktadır.
Dış parazit damlasının kullanım esnasında, köpeğin sakin durması gerekiyor. Kulak ve ense bölgesine güzelce damlatarak, ilacın emilimi gerçekleştiriliyor.
Köpeklerde iç dış parazit aşısı ne zaman yapılmalı ? Köpeklerimizde iç dış parazit aşı uygulaması ilk kez 7 haftalıkken vurulmaktadır.İlk vurulan aşının ardından yaşı farketmeksizin 2-3 ayda bir yeni parazit aşısı vurdurmanız gerekmektedir.
Dış parazite sahip hayvanlarda kaşınma belirtisi yoğun olarak görülmektedir. Hatta yoğun kaşınmadan kaynaklı hayvanların kaşıdıkları bölgelerinde tüy dökülmeleri ve deride lezyonlar da rastlanan diğer belirtiler arasında yer almaktadır.
Çocuklarımızın aşı vaktinden bir gün önce kayıtlı cep telefonu numaranıza mesaj alırsınız. Yapılmasını tavsiye ettiğimiz kedi aşıları: İç Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Dış Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.)
Pire damlaları yapıldığı zaman veterineriniz damlanın yapıldığı alana dokunmamanızı söyler. Bunun nedeni ise damlanın hem zehirli olması hem de yayılmasının engellenmesidir. Yani damlalar sadece onlar için değil insanlar için de sağlıksızdır.
damla sadece yüzeyseldir, dış parazitler (pire,kene vs.) için kullanılır. hap ise kedinizin iç organlarında yaşayan (karaciğer,bağırsak vs.) iç parazitler için kullanılır, iç organlarda yaşayan parazitlerin döngülerini kırarak dışkı yolu ile dışarı atmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri