Çünkü kekik fazla su sevmez, saksıda biriken su bitkinizi çürütebilir. Kekik toprak seçmez, ama özellikle killi, gübreli ve kumlu karışımlı bir toprakta iyi gelişme gösterir.
Kekik tohumu, fidelik toprağının tavını kaçırmayacak bir şekilde ortalama 2-3 günde bir sulanması gerekir.
Yöney olarak kuzeyi açık, hava akımı olan ve çiçeklenme döneminde sıcakların aşırı yükselmediği alanlarda verim ve uçucu yağ kalitesi yüksek olur. Toprak istekleri bakımından fazla seçici değildir. Kumlu–tınlı, su tutmayan ve ha if meyilli topraklar kekik yetiştiriciliği için uygundur.
Kekikleri koyduğunuz tepsiyi, güneş görmeyen kapalı bir ortama alın ve kurutmaya bırakın. Kekiklerin her tarafını kurutabilmek için ara sıra kontrol edin ve farklı yönlerine çevirin. Kekikler ortalama 4-10 gün içerisinde tamamen kuruyacaktır.
İlgili 31 soru bulundu
Kekik çok fazla sulanmaya ihtiyaç duymayan bir bitki olduğundan ortalama haftada 1 sulamanız yeterli, hatta kış aylarında bu süreyi daha da uzatmanız gerekebilir.
Çoğu zaman kış aylarında, bitkinin toprak üst kısmı büzüşür ve solar, ancak bir sonraki ilkbaharda kekik bitkisi tekrar yeniden canlanacaktır.
Kekik yetiştirmek kadar önemli olan bir diğer konu kekiğin nasıl budanacağıdır. Kekik bitkisinin saplarının budanması yeni sürgünlerin gelişmesini doğrudan etkiler. Yeni bitkileri çoğaltmak için kullanabileceğiniz yaklaşık 5 cm uzunluğunda genç ve yumuşak filizleri gövdeden keserek budama yapabilirsiniz.
Tohumların çimlenme süresi 2 haftadan bir aya kadar sürebilir. Kekik bitkileri sağlam bir kök sistemi geliştirdiğinde ve 15 cm yüksekliğe ulaştığında dikim için hazırdırlar.
Bu bitkinin yetişme mevsimi ilkbahardan sonbahara kadardır, yaz aylarında ise çiçek açar (ABD'nin çoğu bölgesinde Temmuz). 200'den fazla farklı kekik türü vardır, fakat en yaygın olanı Thyme Kekiği'dir (Thymus vulgaris).
Evet, kekik çok yıllık bir bitkidir. Sağlıklı kekik bitkileri, koşulların optimum olması şartıyla 5-7 yıl veya daha fazla bir süre boyunca sap, yaprak ve çiçek üretebilirler.
Yaprakları için kekik yetiştirdiğimiz de, Azot gübrelemesine belli bir seviyeye kadar bitkide iyi tepki yaratır. Yaygın bir gübreleme şemasına göre, sonbaharın sonlarında hektar başına 181 kg amonyum fosfat (N-P-K 16-20-0) gübresi ile gübreleme yapmaktır (1 hektar = 10.000 m2).
Kekik kurusu veya taze yaprak üretimi için kekik yetiştiriyor isek, ilkbahar sonu ile sonbahar başına kadar iki veya üç el hasat yapabiliriz. Tabiki, yılda birden fazla hasat yapmak kolay bir iş değildir ve deneyim gerektirir.
En iyi kekik Toros Dağları'nda yetişiyor
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden emekli olan ve Akseki'de bitki türleri üzerine araştırma yapan Prof. Dr. Oktay Yeğen ise kekiğin güneşli iklime sahip yüksek rakımlı ve taşlı Toros Dağları'nda yetiştiğini söyledi.
Çok yıllık bitki, çabuk yayılır ve gelişim gösterir.
Dağ kekiği yıllık bir bitki olduğundan yılın farklı zamanlarında toplanabilmektedir. Ama genel bir zaman verecek olursak İlkbahar mevsiminin ilk ayları olan Mart- Nisan gibi toplanır diyebiliriz.
1000 gr134,00 TL/kg.
Dağ Kekiği Kekik 1 kg Fiyatı 91,15 TL.
Yazın balkonunuzda, terasınızda; kışın ise kapalı serada, cam önünde rahatlıkla bakabilirsiniz. Kekik bitkileri Akdeniz bitkisi olduğundan mutlaka güneş gören yerde yetiştirilmelidir. Sıcağı ve nemi sever. Kekik bitkisini tohumla yetiştirebileceğiniz gibi fide alarak da yetiştirebilirsiniz.
Kekik bitkisi iki şekilde üretilebilir. Çeliklerin alınabileceği en az 2-3 yıllık yetişmiş anaç kekik tesisi olmalıdır. Bölgemizde Ekim-Kasım aylarında tarlamız tavda ise pullukla sürülmeli, ilkbaharda ise diskaro ve tırmık geçirilerek tarla hazırlanmalıdır.
Nisan ayı ile birlikte dağ kekiği kendini gösterir. Yabani kekik nisan-mayıs aylarında toplanabilir. Kekik çayı ya da yemeklerde sos olarak kullanılan dağ kekiğini günün belli saatlerinde toplamak en doğrusudur.
Kekik çayının ağız gargarası olarak kullanılması durumunda diş ağrısına da iyi geldiği belirtilmiştir. Kekik çayının içerisine bir adet limon sıkılarak içilmesinin balgam söktürücü etkisi olduğu söylenmektedir.
Gerçek kekik, açık yeşil renginden ve aromasından çok rahat bir şekilde anlaşılır. Kekiğin posası ise daha çok kahverengi renktedir. Kokusu yoktur. Kekik alırken, bu hususa dikkat edilmeli” ifadelerini kullandı.
Çeliğin üzerindeki yaprakların 2 / 3'ünü temizlemek (çıkarırız) gerekir (kabın içine konacak kısım). Birçok yetiştirici, köklenme oranını arttırmak için özel köklendirme hormonu kullanır. Saksıların içindeki karışımın 1/3'ü torf, 1/3'ü vermikülit ve 1/3'ü ticari toprak karışımından oluşmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri