Dış parazit damlasının yapıldığı bölgeye dokunup başka bir yere taşıma ihtimaliniz olduğundan dolayıi ilaç emilene kadar o bölgeye dokunmamanız gerekmektedir.
Bu nedenle ense en ideal tercihtir. Kedi dış parazit aşısı uygulandıktan sonra kedinin ense bölgesine dokunulmaması, bölgenin taranmaması çok önemlidir.
Veteriner hekiminiz tarafından farklı bir durum gözlenip ayrı tutmanız söylenmedi ise ayrı tutacağınız süre sadece ense damlalarının kurumalarına yetecek kadardır. Dış parazit için damlatılan ense damlaları yağlı bir preperat olup deri tarafından hemen emilmez. Bu süre 2-6 saat aralığında değişir.
Aşının yapıldığı gün ve 3 gün sonrasına kadar yıkama yapılmamalıdır. Aşının yapıldığı gün ve 3 gün sonrasına kadar kedinizin ıslanmasına veya üşütmesine engel olmalısınız.
Dış parazit ilaç uygulamaları ile pirelere karşı 3 ay kenelere karşı ise 1 aylık bir koruma sağlanabilir. İlaç piyasasında farklı formüllerde ilaçlar bulunsa bile geneli bu şekilde çalışmaktadır. Köpeklerinizin her 3 ayda 1 iç ve dış parazit uygulaması yapılması hayat boyu gerekmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Günümüzde kullanılan çoğu dış parazit ilaçları kene için 1 ay, pire için 2 ay süre koruyucu özellik taşımaktadır.
Kedilere Yapılan Aşılar Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler. Kediler genel olarak aşı uygulamalarından sonra halsiz olmaktadır. Bu süre zarfında kedinizi rahat ettirmeli ve sakince dinlenebileceği bir ortam ayarlamalısınız. Bazı kedilerde ise halsizlik durumuna ek olarak ateş yüksekliği de görülebilmektedir.
Dış parazit damlasının yapıldığı bölgeye dokunup başka bir yere taşıma ihtimaliniz olduğundan dolayıi ilaç emilene kadar o bölgeye dokunmamanız gerekmektedir.
Bu damla çoğu zaman birkaç saat içerisinde etkisini gösterir ve köpeğinizi kısa bir süre içerisinde kaşıntıdan kurtarır. Veteriner hekiminizin önerdiği pire ilacı, birkaç gün içerisinde tamamen etkisini gösterecek ve köpekteki tüm dış parazitleri öldürecektir.
Uygulanan anti paraziter ilaçlar, Pire, Uyuz ve Kenelere karşı etkilidir. Hastanemizde Minnaklara yapılan ilk doz uygulamayı takiben (riskli ve şüpheli durumlarda tekrar sayısı 2 olabilir) 3 ayda 1 kez tekrarını önermekteyiz.
Pire damlası etkisi ortalama olarak 3 ay sürmekte. Pireler kedileri ısırdıklarında ölerek, 24 saat içerisinde kediler pirelerden kurtulacaktır.
Kedi pire damlası hem mevcut pire istilasının tedavi edilmesi hem de gelecek istilaların önlenmesi için oldukça etkilidir. Pire tasması gibi başka yöntemler olsa da bu yöntemler tek başına yetersiz kalmaktadır. Damlanın etkisi ise birkaç saat içerisinde kendini gösterir.
Yapılmasını tavsiye ettiğimiz kedi aşıları: İç Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Dış Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Kedi Karma Aşısı (2-6 ay aralığında 2 kez, sonraki her yıl birer kez tekrarlanır.)
Yukarıdaki belirtildiği üzere Toxoplasma gondii ve Leishmania adı verilen iki önemli parazit tek hücreliler grubunda yer alır. Toxoplasma gondii kedi barsağında mevcut olup dışkısı ile bulaştırıcı olduğu saptanmıştır. Bu yolla alınan parazit insanda hastalık yapabilir.
Pire damlaları yapıldığı zaman veterineriniz damlanın yapıldığı alana dokunmamanızı söyler. Bunun nedeni ise damlanın hem zehirli olması hem de yayılmasının engellenmesidir. Yani damlalar sadece onlar için değil insanlar için de sağlıksızdır.
Tüylere bulaşan bu larvalar kediyi severeken vs. insanlara bulaşabilir. Bunun için mutlaka kedinin 3 ayda bir tedavi olması gerekir. Bu parazitler insanlarda başta kist olmak üzere bazı sorunlara yok açabilir. Dış parazitler de insanlara bulaşır ancak dış parazitler dış parazitler kadar tehlikeli değildir.
Sirke, yumurtalar üzerinde hiçbir öldürücü etkiye sahip değildir. Yetişkin pireler tadı ve kokusundan nefret eder. Bu nedenle sirke ve su çözeltisi, yetişkin pireler için ev yapımı bir kovucu olarak yardımcı olacaktır. Kısacası, pire yumurtaları inatçı bir problemdir.
Son zamanlarda yeni çıkan dış parazit hap uygulamaları da damlalar gibi çalışarak pire ve kenelerin ısırdıktan sonra düşmelerini sağlayacaktır.
Genelde böyle olaylar üzerine sahipler hemen heyecanlanır. Önceden kaşındığını farketmez. Sonradan farkeder ilgisini çektiği için. Diğer bir seçenek ise eğer ilacı süreli 1-2 saat geçtiyse yanma hissi olduğundan kaşınıyordur.
Ancak unutmayın ki pireler kısa süre de olsa ayakkabıların ya da giysilerin üzerinde de barınabilir. Bu nedenle kedi piresini siz anlamadan eşyalarınız üzerinde eve taşıyabilirsiniz de. Pire kedinize ulaştığı takdirde hızla çoğalıp vücudu üzerindeki nüfusunu artırabilir.
Yavru Kedi Aşı Takvimi
Yavru kedilerin aşı takvimi ve uygulama zaman aralıkları; İç ve Dış Parazit aşısı: 6-8 hafta arasında, Karma Aşı: 8 - 10 hafta, Lösemi aşısı: 9-11 hafta.
Pire temizliğinde en doğal ve en etkili metot sirkedir. Kedide bulunan pireleri temizlemek adına ilk önce sprey şişesine sahip olunması gerekir. Sprey şişesine sirke doldurulduktan hemen sonra kedinin bütün vücuduna dikkatli bir şekilde kedi tedirgin olmadan sıkılması gerekir.
Aşı masrafından kesinlikle kaçmayın, aksatacağınız bir dış parazit aşısı nedeni ile kediniz KAN PARAZİTİ kapabilir, hele ki bu paraziti kapan kedi hamile bir kedi ise malesef yavrularını kurtarmanız pek mümkün olmayacaktır, çok ileri seviyede size daha bulaşabilir.
İç dış parazit aşısı ile iç organlara veya deri üzerine tutunarak canlıya zarar vere parazitlerin hayat boyu önüne geçilmesi mümkündür. Ancak bunun için belirlenen aşı programına uyulması hayati önem taşır. İç ve parazit belirtileri görülmeden önce önlem almak olası bir sağlık sorunun tetiklenmesini de engelleyecektir.
Rutin iç ve dış antiparaziter uygulamalarında ense damlası kullanılmaktadır. Parazit şüphesi varsa veteriner hekimler parazit tipine uygun hap veya enjeksiyon tercih edebilirler. Rutin iç ve dış antiparaziterin 2 ayda bir uygulanması önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri