Elektrik sinyallerini daha büyüğe çekmek yada yükseltmek için kullanılır. Her zaman kullanabileceğiniz yarı iletken bir alettir.
Yarı iletkenler germanyum, silisyum, selenyum gibi elementler olabildiği gibi; bakır oksit, galyum arsenid, indiyum fosfür, kurşun sülfür gibi bileşikler de olabilir. Yarı iletken devre elemanları şu şekildedir: Diyot. Zener Diyot.
Elektrik-elektronik alanının en önemli iki yarı iletkeni 'germanyum' ve 'silisyum'dur. Çünkü bu iki element elektronikte yaygın olarak kullanılan diyot, transistör gibi devre elemanlarının kaynağını oluşturmaktadır. Günümüzde yarı iletken devre elemanı üretiminde büyük çoğunlukla silisyum elementi kullanılmaktadır.
Transistör, küçük bir değerdeki gerilim veya akımla, büyük miktarda akımı veya gerilimi kontrol etmek için kullanılan yarı iletken bir devre elemanıdır.
Yarı iletkenler
Transistör küçük elektrik sinyalleri yükseltmek veya anahtarlamak amacıyla kullanabileceğimiz bir yarı-iletken devre elemanıdır. 3 veya daha fazla bacağı bulunan transistörün bacaklarından birisine uygulanan elektrik sinyali ile diğer bacakları arasındaki elektrik akımını kontrol edebiliriz.
İlgili 25 soru bulundu
Transistör veya geçirgeç girişine uygulanan sinyali yükselterek gerilim ve akım kazancı sağlayan, gerektiğinde anahtarlama elemanı olarak kullanılan yarı iletken bir elektronik devre elemanıdır.
Çeşitli Malzemelerin Direnç ve İletkenliği Örneğin, bir iletken olarak metal, yüksek iletkenlik ve düşük bir dirence sahiptir. Bir yalıtkan olarak cam, düşük iletkenlik ve yüksek bir dirence sahiptir.
Yarı iletken elektrik iletkenliği bakımından , iletken ile yalıtkan arasında kalan maddelerdir. Normal durumda yalıtkan olan bu maddeler , ısı , ışık , manyetik etki ya da elektriksel gerilim gibi dış etkiler uygulandığında bir miktar valans elektronları serbest hale geçerek iletkenleşirler.
MOSFET'ler (Metal-Oxide-Semiconductor Field-EETKİ Transistör) ve IGBT'ler (Iyalıtılmış-Gyedi Bipolar Transistör) birçok servo sürücüde çıkışı kontrol etmek için kullanılan güç transistörleridir.
Yarı iletkenlerin başlıca şu özellikleri vardır: İletkenlik bakımından iletkenler ile yalıtkanlar arasında yer alırlar, Normal halde yalıtkandırlar. Ancak ısı, ışık ve magnetik etki altında bırakıldığında veya gerilim uygulandığında bir miktar valans elektronu serbest hale geçer, yani iletkenlik özelliği kazanır.
Yarı iletkenler birçok elektrik cihazların imalatında kullanılır. Bu cihazlara örnek vercek olursak; diodlar, transistörler ve entegre devrelerdir. Elektroniğin temel yapı taşını oluşturan bu cihazlar güvenilirlikleri, güç verimlilikleri ve düşük maliyetleri nedeniyle geniş bir uygulama alanı bulmuşlardır.
Yani en az bir metal ve en az bir ametalle oluşan bileşiklerdir. Yarı iletken maddelere şunları örnek verebiliriz: Bakır oksit. Galyum arsenid.
Analog devre elemanları direnç, kondansatör, bobin ve diyot, transistör gibi yarı iletkenlerden oluşmaktadır.
"Si" simgesi ile gösterilmektedir. Oda sıcaklığında katı hâldedir. Yarı iletken özelliğe sahip oluşu ve doğada, ormanda, doğal yaşamda çok bulunması, transistör, diyot ve hafızalarda kullanılabilmesinin pratik hızlı oluşu, entegre devrelerin ve bilgisayarların silisyum teknolojisi üzerine inşa edilmesini sağlamıştır.
Elektrik akımını bir değere kadar akmasına izin vermeyen bu değerden sonra sonsuz küçük direnç gösteren maddelerdir. Yarı iletkenler periyodik cetvelde 3. ve 5. gruba girerler. Bu demektir ki son yörüngelerinde elektron alıcılığı veya vericiliği iletkenden fazla yalıtkandan daha azdır.
Triyakın A1 (Anot 1), A2 (Anot 2) ve G (tetikleme) uçları vardır. Anot bacağı (+) katot bacağı (-) ve geyt ise tetikleme bacağıdır. Geyt ucu, A1 ve A2 arasından geçen akımı denetler. Genellikle yük A2 ucuna bağlanır.
Triyak, iç yapısında ters bağlı kristaller bulunan tristörün daha gelişmiş yapısına sahip anahtarlama elemanıdır. Güç elektroniğinde sıkça kullanılır. İki yönde de akım geçirme özelliğine sahiptir.
Yarı İletkenler. Silisyum (Si), germanyum (Ge) ve galyum arsenit (GaAs) gibi yarı iletken malzemeler, ortada bir yerde, “iletken” ve “yalıtkan” arasında elektriksel özelliklere sahiptir. İyi iletken veya iyi yalıtkan değildirler (dolayısıyla “yarı” iletkenler olarak adlandırılırlar).
Kalay, 13 ºC'ın altındaki sıcaklıklarda toz hâline gelir. Kalay, 13 ºC'ın altındaki sıcaklıklarda toz hâline gelir. Çünkü metalik kalay 13 ºC'ın altında çok kırılgan olan ve yarı iletken özellik gösteren gri (alfa) kalaya dönüşür.
İletken maddelere örnek olarak metaller (bakır, demir, altın, gümüş, alüminyum, kurşun, platin, çinko vb.), grafit, tuzlu su, asitli su ve insan vücudu verilebilir.
Kondansatörler yarı iletken maddelerdir. AC devrelerde üzrinden bi miktar akım geçer ancak belli bir direnç gösterirler.
Suyun iletkenliği suyun en önemli özelliklerinden biridir. Saf su molekülü elektrik geçirmez. Suda bulunan safsızlıklar çoğaldıkça suyun iletkenliği artar. Suyun iletkenliği ölçülerek suyun içindeki H2O olmayan çözünmüş mineral miktarı konusunda fikir edinilir.
Silikon, yüksek bir saflık oranına sahipken oldukça parlak bir katı formundadır. Metal gibi görünmesine rağmen, bir metaloid olarak sınıflandırılır. Yani elektriği yalnızca belirli koşullar altında iletir. Bu da silikonu elektronik endüstrisi için çok uygun hale getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri