Bakterilerin çoğu kalın bağırsakta yer alıyor. Emar taramalarında elde edilen bilgilere dayanarak ortalama bir insanın bağırsak hacmi hesaplanıyor. Bir gram dışkıda 90 milyar bakteri bulunduğundan yola çıkarak vücuttaki toplam bakteri sayısının 38 trilyon civarında olduğu tespit ediliyor.
Ortalama bir insan vücudunda 1014 hücre varken, sindirim sisteminin içindeki mikroorganizma sayısı bunun en az on katı kadardır. Bakteriler kalın bağırsaktaki floranın çoğunu, dışkının da %60'ını oluştururlar.
Dışkılamak, sindirim sürecinin normal bir parçasıdır. Gayta, vücuttan atılan atık maddelerden oluşur. Sindirilmemiş gıda parçacıkları, bakteriler, tuz ve diğer maddeleri içerir. Bazen dışkının rengi, dokusu, miktarı ve kokusu değişiklik gösterebilir.
Mide ve ince bağırsakta mikroorganizma pek yoktur. Çoğu kalın bağırsaktadır ve bunlar kalın bağırsağı metabolik olarak vücuttaki en aktif organ yapar! İnce bağırsaktaki bakteriler başlıca gram pozitif, kalın bağırsaktaki bakteriler ise başlıca gram negatiftir.
İnsan vücudunda bulunan bakteri sayısı, insan hücresi sayısının yaklaşık olarak 1,3 katı kadardır, özellikle deride ve sindirim yolu içinde çok sayıda bakteri bulunur.
İlgili 39 soru bulundu
Enfeksiyonun teşhis edilmesi fiziki muayene, laboratuvar testleri, görüntüleme testleri ve biyopsi ile olur. Laboratuvar testleri; genellikle beyin omurilik sıvı örneği, idrar, boğaz, dışkı, burun, balgam örneğidir. Emar, röntgen ve bilgisayarlı tomografi ise kullanılan görüntüleme yöntemleridir.
Bazı dermatologlar vücudumuzun en kirli bölgesinin göbek deliği olduğunu söylüyor. Temizlemeyi unuttuğumuz göbek deliği, gün içerisinde bir çok bakterinin biriktiği yer olduğu ve bu bakterilerin bazıları ciddi rahatsızlıklara da neden olabileceği hakkında araştırmalar sonucu elde edildi.
Probiyotik bakımından zengin, işlenmemiş, bol miktarda sebze ve meyve tüketilmeli, fruktozdan zengin mısır şurubundan uzak durulmalıdır. D vitamini bağırsak sağlığı için son derece önemlidir. Kaliteli fermente gıdalardan zeytin, ev turşusu, ev yoğurdu, kefir ve sirke düzenli tüketilmelidir.
Çok fazla sayıda ya da yanlış tipteki bakterilerin ince bağırsaklarda bulunması gıdaların sindirimini veya emilimini bozduğundan beslenme yetersizliklerine yol açabilir. Bu bakteriler özellikle B12 vitamini gibi B vitaminlerini alıp bunların kendi hücrelerimize ulaşarak emilmesinin önüne geçerler.
Probiyotik bakteriler içeren yoğurt, ayran, kefir gibi besinler enfeksiyonun giderilmesine ve ishalin önlenebilmesine yardımcı olur. Buna ek olarak haşlanmış patates ve pirinç tüketimi de bağırsaklarda su emilimini arttırdığından ishali hafifletir.
Emar taramalarında elde edilen bilgilere dayanarak ortalama bir insanın bağırsak hacmi hesaplanıyor. Bir gram dışkıda 90 milyar bakteri bulunduğundan yola çıkarak vücuttaki toplam bakteri sayısının 38 trilyon civarında olduğu tespit ediliyor.
Gaita mikroskopisi: Hastanın gaita örneğinin sulandırılarak mikroskop camına yayılması ve incelenmesi yöntemidir. Bu şekilde, özellikle gaita içinde yer alan parazitler ve onlara ait yumurtalar tespit edilebilir. Benzer şekilde gaita içindeki çeşitli yabancı maddeler mikroskopi esnasında belirlenebilir.
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Psikrofilik mikropların çoğu 30-35 °C' de, mezofillerin ekserisi 65 °C' de 20-30 dakikada, termofiller ise 80-90 °C' de tahrip olurlar. Sporlar 100-110 °C' de ve bütün mikroorganizmalar da rutubetli sıcaklıkta 120 °C' de 15-20 dakika içinde ölürler (sterilizasyon).
Antibiyotik, bakterinin üremesini durduran veya bakteriyi öldüren ilaçtır.
Dışkılama konusu günlük hayatta pek dillendirilmeyen bir konu olduğu için, insanlar kendilerinde kabızlık olup olmadığını net olarak değerlendiremeyebilirler. Dışkılama sayısı: Her insanın kendine göre bir düzeni vardır. Örneğin üç günde bir dışkılama ile günde üç kere dışkılama arası normal kabul edilir.
Yaş fark etmeksizin bilinçsiz ve sürekli antibiyotik ilaç kullanımı bağırsak florasındaki zararlı bakterileri öldürürken dost bakterilerin de ölmesine neden olmaktadır. Buna en güzel örnek antibiyotik ilaç kullanımı sonucunda oluşan ishaldir. Antibiyotik ilaç kullanımı direkt ishali oluşturmamaktadır.
İnce bağırsaklarda aşırı bakteri üremesi olarak tanımlanan bu durumda hasta, uygun diyet, probiyotik ve antibiyotik kullanımıyla rahatlatılabilmektedir.
Bağırsak enfeksiyonu kaç günde geçer? Bağırsak enfeksiyonu, bol sıvı tüketimi yapıldığında, dinlenme iyi birlikte ortalama 7-10 gün içerisinde kendiliğinden geçebilmektedir.
Bakteri girse bile idrarla atılır. Üriner akışın tıkanması, reflü hastalığı gibi idrarın geri kaçışı durumları enfeksiyona zemin hazırlar. En sık E.Coli enfeksiyon yapar (idrar yolu epiteline bağlanır) Üriner infeksiyonlar kadınlarda daha sıktır.
Vücut suyunun %10 gibi bir oranda azalması kabızlığa yol açmak için yeterlidir. Bu nedenle özellikle yeterli sıvı alımı çok büyük önem taşımaktadır. Genellikle posadan zengin besinler (meyve, sebze, tam tahıllı ürünler) tüketmek, bol sıvı almak ve bol egzersiz yapmak sorunu çözebilmektedir.
Bağırsakları hızlı bir şekilde temizlemek için öncelikle lifli gıdalar tüketmek önemlidir. Lifli gıdalar, sindirim sisteminin düzenlenmesine ve atık maddelerin daha kolay dışarı atılmasına yardımcı olur. Tam tahıllı ürünler, sebzeler, meyveler ve kuruyemişler lif bakımından zengin besin kaynaklarıdır.
Her ne kadar vücudumuzun her yerinde aynı sayıda bakteri olsa bile yüzümüz daha çok bakteriye mağruz kalıyor ayrıca en temiz ve en kirli organlar da yüzümüzdedir, en temiz organımız gözümüzdür.
Göbek deliği
Göbek deliğinizin haftada bir ve belirli bir şekilde temizlenmesi gerekiyor. 1 sıcak bardak suya 1 çay kaşığı tuz ekleyin ve karıştırın. Su hafif soğuyunca göbek deliğinizi bu su ile yıkayın. Ardından pamuklu çubuk yardımı ile içeride kalan kirleri alın.
Günlük yaşamda en fazla kirlenen organların başında eller gelmektedir. Kirli yüzeylere sürtünen ve dokunan ellerin yıkanmadıkları sürece birer mikrop barınağı olmaya başladığı bilinmelidir. Bu nedenle ellerin düzenli olarak yıkanması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri