Düalizmin en ünlü temsilcisi Descartes olmaktadır. Descartes 1596 yılı ile 1650 yılı arasında yer almaktadır. Descartes'e göre, özleri bakımından birbirinden ayrı olan iki töz bulunmaktadır. Bunlar, düşünce yani ruh ve madde yani beden olarak nitelenmektedir.
Düalist kozmoloji veya Düalizm, genellikle birbirine karşı çıkan iki temel kavramın var olduğuna dair ahlaki veya ruhsal inançtır. Hem geleneksel dinler hem de kutsal kitap dinleri dahil olmak üzere çeşitli dinlerden çeşitli görüşleri kapsayan şemsiye bir terimdir.
Platon'un ruh-beden anlayışı Tanrı ve dünya ile ruh ve beden arasındaki ilişkiyi birbirinden ayıran, düalizm anlayışına dayalı görüştür.
Bu bakımdan Descartes düalisttir denilebilir. Descartes'e göre madde ve zihin ya da ruh ve beden, birbirinden farklı, ancak aynı anda var olan iki tözdür. Ruhun ana niteliği düşünmek iken, bedenin esas niteliği yer kaplamaktır. Yani beden veya madde yer kaplar, fakat düşünemez; ruh ise düşünebilir fakat yer kaplayamaz.
Düalizm, genellikle birbirine karşı zıt kutuplu olan maddesel döngü içerisinde felsefik ya da dini ilkeler taşıyan bir kavramı yansıtmaktadır. Dini düalizm, inanç sistemi içerisinde yer alan günah-sevap, melek-şeytan gibi mistik var oluşların ruhsal ve ahlaki değerler çerçevesinde kapsanan görüşü temsil etmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Zihin felsefesinde, Zihin-beden düalizmi, zihinsel işlevlerin fiziksel olmadığı ya da zihin ve bedenin ayrılabilir olduğu görüşüdür. Buradan hareketle, zihin-madde ilişkisi ve özne-nesne ilişkisi hakkında bazı görüşler öne sürer. Zihin-beden problemi konusunda fizikalizm ve enaktivizm ile karşıtlık gösterir.
Bu görüşlerden olan düalist görüş, bu hukuk sistemlerinin birbirinden ayrı iki farklı hukuk düzenleri olduğunu savunurken; monist görüş ise iki hukuk sisteminin aslında tek bir hukuk düzeninin bir parçası olduğu esasını benimsemektedir.
Bazı yazarlar iç hukuk ile uluslararası hukukun iki ayrı hukuk sistemi olduğunu düşünürler. Buna bağlı olarak bunlardan birinin diğerine üstünlüğünün olamayacağını savunurlar. Bu değerlendirmelere düalizm /ikici görüş denilir.
Spinoza'ya gelinceye kadar çoğu düşünüre göre varlık, ya 'kendi kendinde' ya da 'başka bir şeyde' varlık diye tasnif edilmiştir. Yani, varlık, ya kendi kendisiyle ya da başka bir şey yardımıyla vardır. Var olan her şey töz ve ilinek ya da 'zorun- lu varlık' ve 'mümkün varlık' şeklinde adlandırılmıştır.
Bu bölümde belirtmeye çalıştığımız hususlardan biri, Descartes'ın bilgi teorisi bağlamında değerlendirildiğinde; bilginin tek kaynağının akıl olduğunu, onun sahip olduğu bilgilerin ise doğuştan gelen temel bir takım kavramlardan a priori/sezgisel şekilde türediğini öne süren bir akılcılık görüşünü savunduğudur.
Düalizmin en ünlü temsilcisi Descartes olmaktadır. Descartes 1596 yılı ile 1650 yılı arasında yer almaktadır. Descartes'e göre, özleri bakımından birbirinden ayrı olan iki töz bulunmaktadır. Bunlar, düşünce yani ruh ve madde yani beden olarak nitelenmektedir.
Metafizik ya da doğa ötesi, felsefenin bir dalıdır. İlk felsefeciler tarafından, "fizik bilimlerinin ötesinde olan" anlamına gelen "metafizik" sözcüğü ile felsefeye kazandırılmıştır. Metafiziği tanımlamaktaki zorluk Aristoteles'in bu alana ismini verdiği yüzyıldan bu yana bu alanın gösterdiği değişimdir.
Monizm ya da bircilik, her şeyin bir tek zorunluluğun, ilkenin, madde ve enerjiden olduğunu iddia eden veya tek bir tözden kaynaklandığını savunan felsefi görüş.
Düalizm tabiri, çift kutuplu bir inanç sistemini ifade etmektedir. Tanrıların iyi ve kötü şeklinde sınıflandırıldığı bu sistem Ari mitolojisinde görülmüştür. Arilerin toplumsal hayatı, yaşam koşulları onların inanç sistemini de etkilemiştir.
i. (Fr. dualisme < Lat.) fels. İlâhiyat, varlık ve bilgi nazariyelerinde ve ahlâk alanında birbirinden nitelik bakımından tamâmen farklı, biri diğerine ircâ edilemez iki temel unsur, prensip veya cevher kabul eden görüş, ikicilik.
Toplumsal gerçekliğin farklı yanlarının birbirleriyle nasıl bir ilişki içinde olduğu sosyal teorinin temel problemidir.
Onun aforoz edilmesine sebep olan temel görüşü semavî dinlerin aksine Tanrı'nın cennete, farklı bir alemde vesaire olduğunu değil onun bizzat dünyada yer aldığını düşünmesidir. Spinoza için Tanrı doğadır, doğa da Tanrı'dır.
Yaratan ve yaratılan arasında bir farklılık yoktur. Dolayısıyla, Spinoza'nın panteizminde evren bir bütündür ve evrende tezahür eden kuvvetlerden ve kanunlardan başka bir Tanrı yoktur. Tüm evren ve evrende var olan tüm şeyler, Tanrı Doğa'nın suretleridir.
Spinoza'nın felsefi sistemi Tanrı düşüncesiyle başlayıp Tanrı düşüncesiyle sonlandığı için insanın doğru konumlanışı bu sistemin belirlediği gereklere göre bilgiye yönelmesi ve kendi zorunluluklarını kavramasıdır.
Lozan Antlaşmasının azınlıklara ilişkin düzenlemeleri kapsamında, azınlıkların kendi dillerinde eğitim görmeleri buna örnek olarak verilebilir. Kısaca özetleyecek olursak Türk Anayasası antlaşmalar hukuku bakımından Dualist 15, 16, 92. Madde bakımından Monist tavır içerisindedir.
yarılma, ikiye ayrılma. mesela insanlar büyüye inanırlar da; büyünün veya büyücünün çağdaş standartla, yeni(entellekt)insan düşüncesiyle, egosuyla velhasıl kalıplaşmış inanç silsilesiyle örtüşmediğine inanmazlar. açıklayıcı ikilik olarak da bilinir.
Özet: Düalizm, kendi içinde bir takım farklılıklar içerse de en temelde ruh ve bedeni birbirine indirgenemeyen iki ayrı töz olarak kabul eder.
siyasi ve kültürel yapıda da kendine yer bulabilen bir anlayıştır monizm. örnek vermek gerekirse: tek dil, tek millet gibi.
Monoteizm veya tek tanrıcılık, tek bir tanrının varlığına ya da Tanrı'nın birliğine duyulan inanç olarak tanımlanır.
Kartezyen felsefesi, Descartes'in bilgi felsefesi görüşü olarak bilinmektedir. Bu görüşte savunulan düşünce doğru bilginin varlığını ortaya koymaya çalışmak olmaktadır. Bilgi ile ilgili tüm şüpheleri ortadan kaldırarak doğru ve kesin bilgiye erişmek amaçlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri