Dübeş kelimesinin kökeni Farsça dilidir. Dübeş kelimesinin Farsça dilindeki karşılığı dū + Türkçe beş şeklindedir.
Düşes kelimesinin kapsamına bakıldığında, bu kelime esas olarak erkek için dük adı verilen ve kadın için de düşes adı verilen alışılmış olarak monarşi ile idare edilen Avrupa ülkeleri içinde imparatordan, kraldan ve prensten daha sonra gelmiş olan bir soyluluk veya egemenlik unvanını ifade eder.
Cihar kelimesinin kökeni Farsça dilidir. Cihar kelimesinin Farsça dilindeki karşılığı çehār şeklindedir.
Dubara kelimesi aldatma, kandırma anlamlarına geldiğinden Dubaracı da yalanla, düzenbazlıkla, hileyle iş gören kişiler için kullanılan bir kelimedir.
''Budûr'' kelimesinden türetilen badire, Arapça kökenli bir sözcüktür. Budûr, bir kimseyi istemediği bir şeyi yapmaya zorlamak ve acele ettirmek anlamına gelir. Badire kelimesi ise, hiç beklenmedik bir anda, aniden ortaya çıkan talihsiz durum demekti.
İlgili 34 soru bulundu
Argo bir sözcük olan erkete, özellikle gençler arasında çok sık kullanılmaktadır. Kelimenin kökeni Yunancadır ve diğer Avrupa dillerinde ''erkhete'' şeklinde yazılır. Yasa dışı işler çeviren, çete kuran ya da kumarhane işleten kişilere ise erketeci denir. Gangster, asi ve haydut kelimeleri erketeci ile eş anlamlıdır.
“Yek, dü, se, cehar, penç, şeş tavla sayılarıdır ama Kürtçe'dir.”
6 4 şeş cihar demektir. 6 3 şeşü se demektir. 6 2 şeşi dü demektir. 6 1 şeşi yek demektir.
sırpça "kendini pençele" demektir.
Genel olarak halk arasında matmazel kelimesinin kadınlar için söylendiği bilinir. Ancak gerçekte tam olarak hangi anlama geldiği bilinmez. Bu kelime Fransızca kökenlidir ve Türkçede yerleşik olarak günümüzde hala kullanılır.
i. (Fars. dū “iki” ve Türk. beş ile dü beş) Tavla ve zar oyunlarında atılan zarlardan her ikisinin de beşi gösteren taraflarının üste gelmesi şeklindeki oyun sayısı, beş beş.
1. Tavla ve zar oyunlarında, atılan zarların her ikisinin de altıyı gösteren taraflarının üste gelmesi şeklindeki oyun sayısı, altı altı: Düşeşle gülüyor, iki birle somurtuyorlar (Yusuf Z. Ortaç).
şeşbeş kelimesinin TDK sözlüğe göre 1 farklı anlamı vardır. şeşbeş kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Türkiye'de çok yaygın bir oyun olan tavlada usta oyuncular bir gelenek biçiminde zar kombinasyonlarının Farsçadan Türkçeye geçen isimlerini kullanırlar.
Kökeni İtalyanca olan tavla kelimesi “tahta” anlamına geliyor. Oyunun geçmişi ise Pers İmparatorluğu'na dayanıyor. Yapılan tarihi kazılarda Pers İmparatorluğu'na ait Shahr-e Sokhteh (Yanmış Şehir) adlı bölgede tavlaya ait kalıntılara rastlandı.
(ﭘﻨﺞ ﻭ ﺳﻪ) i. (Fars. penc “beş”, u “ve”, se “üç” ile penc u se) Tavla ve zar oyunlarında atılan zarlardan birinin beşi, diğerinin üçü gösteren taraflarının üste gelmesi şeklindeki oyun sayısı, beş üç.
farsça'da üç iki. se üç, dü iki anlamına gelir. tavlada her zaman önce büyük rakam söylendiği için 3-2 zar ikilisi seba-i dü olarak bilinir.
Monopoly'de oyuna başlayacak kişi zar atarak belirlenir. Eğer oyuncu çift zar atarsa tekrar zar atma hakkına sahiptir. Bir oyuncu tek turda çift zar attıysa kodese girmek zorundadır.
araba satışları {çoğ.}
i. (Fars. şeş “altı” ve Türk. beş ile şeş beş) Tavla ve zar oyunlarında atılan zarlardan birinin altıyı, diğerinin beşi gösteren taraflarının üste gelmesi şeklindeki oyun sayısı, altı beş.
Yekten kelimesi Türkçe bir kelime olsa da dilimize Farsçadan geçmiştir.
Güğüm kelimesi anlam olarak içinde sıvı malzemelerin taşındığı bakırdan yapılmış kaplar olarak ifade edilmektedir. Türk Dil Kurumu tarafından yapılan anlamı ise yanlarında kupları olan uzun boynu bulunan ve çeşitli malzemelerden yapılan su kapları şeklinde olmaktadır.
“Sotaya yatmak” ise uygun bir yerde kendini gizlemek anlamındadır. Sotanın tek başına anlamı ise “uygun, elverişli yer” anlamına geliyor.
Tevellüt kelimesi Arapça kökenli bir sözcüktür. Bu sözcük insanın doğumu ile beraber doğmuş olduğu zamanı ele alır. Bu anlam üzerinden günümüzde Türkçede hala geçerli olarak kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri