İki katlı yapıya sahip olan evlere dubleks ev denilmektedir. Genellikle alt katı salon, oturma odası ve mutfak olarak kullanılmaktadır. Giriş kat olduğu için kullanım sıklığı daha fazladır. İsteğinize göre üst katını çocuk odası yatak odası veya çalışma odası olarak sınırlandırabilirsiniz.
İki katlı, içinden merdiven geçen dairelere dubleks denir.
75 metrekare oturum alanı sınırı bulunan bir araziye dubleks ev yaptırarak 150 metrekarelik bir alana sahip olabilirsiniz. Bu da elbette çok daha ekonomik bir inşaat maliyeti anlamına geliyor çünkü 150 metrekarelik tek katlı bir ev yaptırmak için satın almanız gereken arazinin çok daha büyük olması gerekir.
Dubleks (dublex), iki katlı evlere ya da dairelere verilen isimdir. Apartman daireleri dubleks olabileceği gibi özerk mesken tipleri (villa, yalı vb.) de dubleks olabiliyor.
Kat mülkiyeti kanunu gereğince; çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, apartman ortak kullanım alanları arasında bulunur. Ancak çatı katında apartmandan bağımsız çatı dairelerinin mülkiyeti altında bir bölüm varsa buranın maliki tek başına daire sahibi olur.
İlgili 30 soru bulundu
İki katlı yapıya sahip olan evlere dubleks ev denilmektedir. Genellikle alt katı salon, oturma odası ve mutfak olarak kullanılmaktadır. Giriş kat olduğu için kullanım sıklığı daha fazladır. İsteğinize göre üst katını çocuk odası yatak odası veya çalışma odası olarak sınırlandırabilirsiniz.
Kat mülkiyeti kanunu esaslarına göre terasın kullanım hakkı tüm kat maliklerine aittir.
1+0 olarak da anılan stüdyo daireler tek bir odası olan daire şeklinde de tanımlanmaktadır. Mutfak, salon ve yatak odası tek bir odada toplandığı için bu evlerde sadece ıslak zeminler ayrı yapılıyor.
Tripleks emlak alanında üç katı olan ve içinden merdiven geçen birleşik evlere verilen isimdir. Genellikle içerisinde çok sayıda yatak odası, banyo, mutfak ve salonu bulunmaktadır.
2) Aradığınız Her Şeyi Sunan: A Tipi Villa
4 katlı olarak inşaatı yapılan evlerin içerisinde bulunan; hamam, spor salonu, buhar odaları, açık ve kapalı havuzları gibi tüm ihtiyaçları sunan lüks yapılardır.
Arsa ve kat ölçülerine göre 2+1 daire plan örnekleri
Örneğin, 65 metrekare alana sahip bir evde iyi bir hesaplama yapılması ile yaklaşık 30 metrekarelik bir salon ve 2 adet yaklaşık 12 metrelik yatak odası ortaya çıkartılabiliyor hem ebeveynler hem de çocuklar için özel bir alan oluşturulabiliyor.
Bir üst gelir seviyesine sahip aileler ise 120-150 metrekare arasındaki 3 oda ve 1 salon daireler tercih edilmektedir.
Dubleks evlerde oda sayısı fazla olduğu için her bir odayı aynı derecede ısıtmak zordur. Üstelik tüm odaları kullanmıyorsanız bu odaları ısıtmak fuzulidir. Dolayısıyla kış aylarında sadece kullandığınız odaları ısıtmalısınız.
Yarı çift yönlü iletişimde cihazlar çift yönlü veri gönderip alabilirler; fakat bunu eş zamanlı olarak yapamazlar. Birden fazla istasyon aynı anda veri göndermeye çalıştığı zaman Ethernet protokolü devreye girerek çakışmayı önler. Walkie-talkie (Bas-konuş) cihazlar yarı çift yönlü iletişime iyi birer örnektir.
2+1 daire tipi, toplamda üç odaya sahiptir. Dolayısıyla bu odalar, oturma odası ve diğer iki odadan oluşur. Aynı zamanda oturma odası geniş olurken, diğer odalar daha küçük olabilir. Bu ev tipi, minimal eşya sahibi aile için de iyi bir yaşam alanı sunar.
Dubleks daire emlak alanında iki katı olan birleşik bir daireye verilen isimdir.
Penthouse genellikle lüks apartmanlarda ya da rezidanslarda bulunan bir daire tipidir. Türkçe karşılığı olarak "çatı katı" ya da "teras katı" olarak kullanılan penthouse, çoğunlukla yapıların en üst katında yer alır. Penthouse dairelerin en belirgin özelliği lüks olmasıdır.
Loft daire, eski depo ya da fabrika yapılarının dönüşümüyle ortaya çıkmış, son derece geniş ve yüksek tavanlı daire tipine denir. Son dönemde popülaritesi giderek artan loft daireler oldukça geniş bir yaşam alanı sunmasıyla dikkat çeker.
1+1 daireler ise bir oda ve bir salondan oluşur. Bu dairelerde de salon içinde Amerikan mutfak bulunur. 1+1 dairelerin metrekareleri 35 ila 77 metrekare arasında değişir. Stüdyo daireniz için 5 şık fikir!
Bu yeni trenddeki buçuk kavramı evin temel ihtiyaçlarını dışındaki işleri hallettiğiniz odalar olarak ifade edilebilir. Genel olarak bu buçuk odalar giyinme odası, kütüphane, kiler, ütü odası gibi alanlar için kullanılır. Salon, yatak odası ve mutfak gibi odaların dışında kalan alanlardır.
Suit oda bir oda tipi olarak tanımlanmaktadır. Suit odaların içinde ekstra olarak bir oturma odası veya bir yatak odası bulunur. Bu oda tiplerinde alanlar geniştir ve aynı zamanda lüks donanımlarla donatılmıştır. Bazen suit oda kavramı, lüks oda olarak da ele alınmaktadır.
Buna göre teras balkonu kapatmak isteyen kişilerin binada yer alan tüm kat maliklerinden izin alması gerekmektedir. İzin alınmaması durumunda kat maliklerinden birinin bunu şikayet etmesi durumunda yapılan tüm işlemler geçersiz sayılır ve kapatılan teras balkon eski haline getirilecektir.
Bazı yönetim planlarında, balkon altları ortak alanlar olarak belirlenir ve kat maliklerinin ortak mülkiyeti altında bulunur. Diğer yönetim planlarında ise, balkon altları bağımsız bölümlere ait olarak belirlenir ve ilgili bağımsız bölüm sahibinin mülkiyetindedir.
Teras kapatmalar tadilat ruhsatı izni alınması gereken bir uygulamadır. Bu ruhsat binanın iç kısımlarında ki yapılacak ufak değişiklikleri kapsamaz. Yani boya badana vs. gibi uygulamalarda bu izni almadan uygulama yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri