Balıklarda dolaşım sistemi: Balıklarda kalp, kulakçık (atrium) ve karıncık (ventrikulus) olmak üzere iki odacıklı olup, sadece kirli kan bulundurur.
Balık yüreği
Kapalı bir dolaşım sistemi olmasına karşın, yüreğinin yalnızca iki odası vardır. Üstteki odaya kulakçık, alttaki odaya karıncık denir. Oksijen almak için kanı solungaçlarla besleyen ve daha sonra onu balığın vücuduna taşıyan tek büyük bir damarı vardır.
Balıklar (Latince: pisces) poikloterm olan, neredeyse sadece suda yaşayan ve solungaçları ile solunum yapan, soğuk kanlı, yürekleri çift gözlü, çoğunun vücudu pullu, genellikle yumurta ile üreyen omurgalı hayvanlardır. Bazı türler canlı doğurarak ürer (lepistes, kılıçkuyruk, moli vs.).
Balıkların kalbi düzgün kasılmalar yapabilen duvarları kastarı yapılmış bir torba biçimindedir. Ağzın hemen gerisinde bulunur.
✔ Solungaç solunumu yaparlar. ✔ Kalpleri iki odacıklıdır. Küçük kan dolaşımı görülmez.
İlgili 23 soru bulundu
Kuş ve Memelilerde dolaşım sistemi: Kuş ve memelilerin kalpleri, iki kulakçık ve iki karıncık olmak üzere dört odacıklıdır.
Mavi balinaların kalbi, dört odacıklı bir yapıya sahiptir. Bu dört odacık, sağ atrium, sağ ventrikül, sol atrium ve sol ventrikül olarak adlandırılır.
Bilimsel araştırma, balıkların da hiperventilasyon ve davranış değişikliği gibi acı sonrası belirtileri gösterdiğini ortaya çıkardı Sucul hayvan biyolojisi alanında önde gelen bilim insanlarından birine göre balıklar acıyı insanların deneyimlediğine benzer şekilde hissediyor.
Solungaç, su hayvanlarının solunum organı. Suda çözünmüş oksijenin kana alınmasını ve kandaki karbondioksitin atılmasını sağlayacak yapıdadır. Solunum yüzeyinin kıvrılması ve dallanması ile meydana gelirler. Solungaç solunumu, sürekli suda yaşayan omurgasız hayvanlarda, balıklar ve kurbağa larvalarında görülür.
Balıklarda canlı olduğu için onlarında dinlenme ve uyumaya ihtiyaçları vardır. Balıklar gözlerini kapatamadıkları için oldukları yerde durarak dinlenirler. Gün ışığının olmadığı yerlerde dibe çökerek ya da dayanacak bir yer bularak balıklarda uyumaktadır.
Balıklar sesleri bizim duyduğumuz titreşim frekansına göre duyarlar ama balık türleri arasında sese duyarlılık farklılık gösterir. Balıkların işitmesi titreşimin duyulmasının balığın bir cevap hareketi ile desteklenmesine bağlıdır.
Balık gözü kamera 360 derece ve kuşbakışı görüntü almaya olanak sağlayan bir kamera türüdür. Bu kameraların en büyük özellikleri bir kamera ile sabit kameraların aksine daha geniş bir alanı tarayabilmesidir.
Balık gözü lensleri, 180 derecelik görünüm alanına sahip bir tür ultra geniş lenstir. Bunun sonucunda da farklı, dairesel ve çarpık bir görünüme sahiptir.
Evlerde beslenen balıkların yaşam süresi ortalama beş ile yedi arasında değişmektedir. Sazangiller ailesinden olan tatlı su balıkların ömürleri ise 15 ile 20 sene aralığındadır. Bu süre yaşamlarını sürdürdükleri alana göre değişebilmektedir.
Mavi balina, yaşayan organizmalar içinde bugüne kadar görülmüş en büyük kalbe sahip.
Yunus: Çok hareketli ve oyuncu bir yapıya sahiptir. Yunus balıkları insanlarla iletişimi en kuvvetli olan balık çeşitleri arasında yer alıyor. Bu alanda yapılan son araştırmalar sonucunda yunusların denizlerde yaşayan en zeki canlı türü olduğunu da ispatlandı.
Erkek ve dişi balık, birbirlerine kanatları ya da vücutları ile üreme isteklerini sinyal gönderir. Balıklar işaretleştikten sonra dişi balık yumurtlar. Erkek balık da bu yumurtaların üzerine sperm olan yumurtalarını bırakır. Bu spermaların bir kısmı gider ve yumurtaları döller.
Balıklar, deniz ve tatlı sularda yaşadığı için böcek lavraları ve küçük balıkları yiyerek yaşama tutunurlar. Ancak yeşil bitkiler, yosun ve salyangozlar da balıkların yediği besinler arasındadır. Balıklar için üretilen yemler de bu canlıların kurutulmasıyla elde edilir.
Solungaçlarından başka, kısa bir tüple yemek borusunun alt bölgesine bağlı bir veya iki adet akciğerleri vardır.
Balıklarda boşaltım yapısal birimleri nefronlardan oluşan böbrekler tarafından gerçekleştirilir. Sinirler: Balıklarda merkezi sinir sistemi beyin ve omurilikten oluşur. Her vücut segmentinden çıkan omurilik sinirleri ise çevresel sinir sistemini oluşturur.
Duyu organları insanlara göre daha farklı işleyen hayvanlar, bazen insanların duyamadığı frekanstaki sesleri duyabilmekte ve buna yönelik tepkiler verebilmektedir. Muhabbet kuşu, karga, martı, köpek, kedi ve balıklar, deprem öncesinde tepki gösterme yetisine sahip canlılardır.
Stresli koşullarda yaşayan balıkta, bir hormon olan kortisol düzeyi artış gösterir ve kortisol etkisi altında bağışıklık sisteminin normal işleyişinde bozukluklar görülür. Stres nedeniyle balıkların has- talıklara açık hale gelmesi, kanda kortisol seviyesinin yükselmesiyle ilişkilidir.
Balinaların buna rağmen aç olduğu ve son öğünlerini Norveç sularında yediği düşünülüyor. 15 tonluk bir sperm balinası yaşamını sürdürmek için yaklaşık 450 kg gıdaya ihtiyaç duyabilir, fakat midesinde plastikten başka yediği hiçbir şey bulunmadı.
Dünya üzerinde yaşayan en büyük hayvan mavi balinadır (Balaenoptera musculus). Erkek mavi balinaların boyları 25 metre, dişilerinki ise 27 metre kadar olabiliyor. Bilimsel olarak kaydedilen en büyük ölçüleriyse 33,5 metre boy ve 190 ton ağırlık.
Memeli bir hayvan olarak iç döllenme ile üreyen mavi balinaların erkekleri, çiftleşme fırsatını bulduktan sonra başarıyı ıskalamamak için bir seferde ortalama 20 litre sperm bırakabilir. Türün penisi normalde vücudunun içerisinde saklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri