Düğün kelimesinin eş anlamlısı olan sözcükler hangileridir? Tören, cemiyet, eğlence kelimeleri düğünün eş anlamlısı kelimeler arasındadır.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Günümüze eski Türkçeden uyum sağlayan ve günümüzde hemen hemen her cümlede kullanılan eş kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeleri, hayat arkadaşı, benzer, refika olarak sıralayabiliriz.
Bir yere insanları çağırmak üzere düzenlenen davet yazılarına verilen isim olan davetiye kelimesinin de eş anlamlı kelimesi; "çağrılık"tır.
Gaye kelimesinin eş anlamlıları defa, erek, istek, maksat, meram, uğur, usul, yol, yolculuk ve yöntem kelimeleridir.
İlgili 27 soru bulundu
Dost, güvenilen, gönüldaş, sevilen, iyi anlaşılan kimsedir. Bu durumda dost sözcüğünün eş anlamlısı “arkadaş” sözcüğü kabul edilmektedir.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
TDK'ya Göre Misafir Eş Anlamlısı
Türk Dil Kurumu'na bakıldığı zaman misafir kelimesinin eş anlamı 'konuk' kelimesi karşımıza çıkıyor.
Ziyaret kelimesinin eş anlamlısı, vizite, görmeye gitmek, misafirlik, görme, görüşmeye gitme olarak pek çok şekilde bulunmaktadır. Görüş, yatır, teftiş gibi anlamlar da içermektedir.
Eşanlamlı, anlamdaş, müteradif veya sinonim; yazılışları farklı olduğu halde anlamları aynı veya çok yakın olan sözcükler.
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanabilmekte olup dilimizde pek çok eş anlamlısı olan kelime yer almaktadır. Eş anlamlı olan sözcüklere örnek olarak; baş-kafa, adet-sayı, kıymet-değer, beyaz-ak gibi kelimeler kullanılabilmektedir.
Eş Anlamlı (Anlamdaş) Cümleler/Yargılar
Anlam bakımından birbiri ile aynı olan, farklı sözcüklerle aynı düşünceyi dile getiren cümlelere eş anlamlı cümleler denir.
Türk Dil Kurumu açısından örnek kelimesinin eş anlamlısı 'mesela ya da misal' şeklinde yer almaktadır. Her iki kelimeyi de farklı yazılışları olsa dahi anla anlam üzerinden cümlede kullanmak mümkün.
Yazılışları ve okunuşları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denmektedir.
Eş Anlamlı Konu Anlatımı
Yazılışları ve okunuşları farklı fakat aynı anlama gelen sözcüklere eş anlamlı (anlamdaş) sözcükler deniliyor. Genellikle birbirlerinin yerine kullanıldıklarında cümlede anlam kayması ve bozulma olmuyor. Vasıta - araç sözcükleridir.
Elbise kelimesinin de eş anlamlısı bulunmaktadır. Elbise kelimesi eş anlamlı kelimeleri ise giysi, kıyafet, esvap, libas, urba, giyecek, giyim, paltar kelimeleridir.
Özellikle akraba kelimesi daha yaygın kullanılırken, alternatif olarak genelde hısım sözcüğü de destekleyici biçimde değerlendirmektedir. Özellikle iki farklı cümle arka arkaya yazarken, aynı anlam eşliğinde akraba ile beraber hısım kelimesi cümleleri bozmayacak içinde değerlendirilir.
Yani ses kalıbı aynı olan bu sözcüklerin karşıladıkları kavramlar tamamen farklıdır. Eş sesli kelimeler: Aç, alay, bin, ay, atlet, at, bel, boğaz, çay, cilt, bağ, diz, dil, dolu, ekmek, hayır, güç, koca, kazan, koy, ekmek, iç, in, pazar, ocak, soluk, satır, sağ, yaz, yat, yaş, yar, yüz, sıra.
Bu kelimeler arasından yardım sözcüğü yerine yapılan istatistiklere göre de en çok kullanılan eş anlamlı sözcük ise bağış kelimesidir. Yardım kelimesinin beş tane eş anlamlı sözcüğünün bulunduğunu söyledik. Bunlar bağış, hayır, faydalı, himmet ve iyilik olarak sıralanmaktadır.
' Okul kelimesinin eş anlamlısı, 'mektep ve meslek'tir.
Yıl kelimesinin eş anlamlısı, 'sene' kelimesidir. Bu iki kelime, birbiri yerine rahatlıkla kullanılabilir.
Yaşlı kelimesinin eş anlamlısı, ihtiyar; zıt anlamlısı. gençtir.
Konut kelimesinin eş anlamlıları olarak ikametgah, mesken ve ev sözcüklerini kullanabilirsiniz.
Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir. Bunun dışında hoca ve muallime kelimeleri de bazı kaynaklarda öğretmen kelimelerinin eş anlamlı kelimesi olduğunu açıklamışlardır.
Renk dünyasının saflığı ve temizliği simgeleyen beyaz kelimesi, ak kelimesi ile eş anlamlıdır. Ak kelimesi beyaz kelimesinin yerine kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri