Ölen Eşinden dolayı dul maaşı alanların durumu farklıdır; Eş tek başına aylık alıyorsa bu durumda maaş hissesi %75'tir. Sigortalı çalışması durumunda maaş hisse oranı %50'ye düşer. Eğer dul eşten başka maaş alan varsa bu durumda maaş hissesi %50 olur.
Halk arasında "ölüm aylığı" olarak bilinen dul ve yetim aylığı, ölen sigortalının eşine ve çocuklarına yönelik bir destektir. Bu aylık, kadın ya da erkek fark etmeksizin hak sahiplerine sunulur. Dul aylığı, ölen sigortalının eşine bağlanan aylık olarak adlandırılır ve Medeni Kanunlara uygun evlilik bağı şartını taşır.
Hak sahibi eş, aylık alan çocuk yok, anne ve babanın ikisine de aylık bağlanacaksa: Eş hisse oranı 4/8 (Sigortalı çalışması yoksa/gelir aylık almıyorsa hisse oranı 6/8). Anne ve babanın her birinin hissesi 1/8.
Kişi eşinden dolayı ölüm aylığı alıyorsa eş, yüzde 50'sini alıyor bir çocuğu yüzde 25'ini alması durumunda o 10 bin TL' yüzde 50 payı olana 5 bin TL, yüzde 25 pay çocuğu alıyorsa 2 bin 500 TL'ye çıkmış oldu.
Dul ve yetim maaşları hisse oranına göre %25, %50 ve 75 olarak ödeniyor. Vefat eden sigortalının eşine çocuk olmaması durumunda %75, çocuk olması durumunda %50 ödeme yapılıyor.
İlgili 41 soru bulundu
Evliliğin sonra ermesi halinde dul veya yetim aylığının yeniden bağlanması talep edilebilmektedir. Sigortalı yakınlarının evlilikleri eşin vefatı veya boşanma ile sona ermiş olabilir. Her iki durumda da 5510 Sayılı Yasa gereğince ölen sigortalının eski eşine ve çocuklarına yeniden aylık bağlanabilmektedir.
Dul ve yetim aylığı ödemeleri, vefat eden sigortalının emekli maaşına göre hesaplanmaktadır. Son olarak en düşük emekli maaşı alt sınırı 7.500 liraya yükseltildi. Ara zam ile birlikte en düşük yüzde 50 oranında hisse alan dul maaşı 3.750 lira oldu.
Örneğin en düşük emekli maaşının yüzde 30 zamlanması durumunda mevcut maaş 2 bin 250 lira artarak 9 bin 750 lira olacak. Yüzde 50 hisse oranında dul ve yetim aylığı alanların maaşı 4 bin 875 lira olacak. Yüzde 75 oranında dul aylığı alanların maaşı 7 bin 312 liraya ulaşacak.
Eğer hayatını kaybeden kişi sigortalı ise sağ kalan eşine maaşının %50'si oranında bir ölüm aylığı bağlanmaktadır. Fakat hayatını kaybeden kişinin geride çocuğu yoksa ve sadece eşi hayattaysa maaşının %75'i oranında bir ölüm aylığı bağlanmaktadır.
Sigortalının eşine bağlanacak ölüm aylığı sigortalı için hesaplanan aylığın % 50'sidir. Şayet sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa hak sahibi eşine % 75 oranında aylık bağlanır. Çocukların her birine bağlanacak aylığın oranı ise % 25'dir.
Madde 68. — Dul ve yetim aylıkları : Ölenin bağlanmış veya bu Kanun hükümlerine göre hesaplanacak emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylıklarının; a) Dul karı ve koca için % 50'si, ayhk alan ye timi bulunmayanların dul eşlerine % 75'i, b) Çocuklarla ana veya babanın her biri için % 25'i, oranmda bağlanır.
Aslında halen kök maaşı 5500 lira olup da yasal düzenleme sonucu eline 7500 lira geçen emekliler için yasal düzenleme kesinlikle şart. Çünkü bu durumda olan emeklilerin maaşlarına yapılacak yüzde 37.5 zam ile birlikte ellerine yine 7500 lira geçecek.
Ölenin aylığa müstehak bir dul karı veya kocası ile bir yetimi bulunması halinde, dul karı veya kocaya °/o 60, yetimine % 30 oranı uygulanır. Ölenin önceki eşinden olan çocuklarıyla, hem anadan hem babadan yetim olan veya af kanunlarına göre tescil edilmiş bulunan çocuklarına % 30 oranında aylık bağlanır.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çalışmayan emeklilere tek seferlik olarak 5000 lira ödeneceğini açıkladı. Dul ve yetim maaşı alanlar da maaş hakediş oranına göre ödemeden yararlanacak.
EVEK(Eşi Vefat Etmiş Kadın- Dul Kadın Maaşı) yardım programında hak sahibi kişilere, aylık 275 TL olmak üzere her iki ayda bir düzenli nakdi ödeme yapılmaktadır.
Ölen babanın kızı dul maaşı alan tek kişiyse alacağı miktar maaşın yüzde 50'sidir. Ölen babanın kızı dul maaşı alan tek kişi değilse ve kardeş, anne gibi maaşa bağlanan bir başka aile üyesi varsa alacağı miktar yüzde 25'tir.
En düşük sınırdan emekli maaşı alan sigortalının 5 bin TL ödeme alacak. 2024 en düşük dul ve yetim aylığı gerçekleştirilen artışın ardından 2.500 lira olarak hesaplanıyor. Açıklamaların ardından sunulan kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunularak kabul edildi.
Boşanan kadınların, kendi sigortalılıklarından dolayı bir aylık veya gelir almamaları gerekir. Yani, boşanan kadınlar, kendi sigortalılıklarından dolayı yaşlılık, malullük veya vazife malullüğü aylığı almıyorsa veya başka bir kanun kapsamında aylık almıyorsa, dul maaşı alabilirler.
2024 OCAK GÜNCEL EMEKLİ MAAŞI TABLOSU
7 bin 750 TL emekli maaşı alan bir kişi yüzde 49,25 artışla birlikte 11.566 TL alacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 7500 lira olan en düşük emekli maaşının 10 bin lira olduğunu açıkladı.
İkamet edilen il/ilçede bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına başvuruda bulunulabilir. Soru 2: Eşi Vefat Eden Kadınlara Yönelik Yardım başvurusu yaptım ne kadar ödeme alabilirim? Hak sahiplerinin hesaplarına aylık 1000 TL olmak üzere iki ayda bir 2000 TL tutarında yardım aktarılmaktadır.
Sigortalı çalışması durumunda maaş hisse oranı %50'ye düşer. Eğer dul eşten başka maaş alan varsa bu durumda maaş hissesi %50 olur. Sigortalı çalışma durumunda aynı maaşı almaya devam eder yani hisse oranı %50'de kalır. Her halükarda sigortalı eşi ölen dul eş için sigortalı çalışma durumunda maaş bağlama oranı %50'dir.
Yani mali olarak desteğe ihtiyacı olan tüm kadınlar, muhtaçlık durumunu kanıtlayabildikleri sürece Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla mali destek alabilmektedir. Devletin mali desteğini almak için boşanmış olmak bir kriter değildir.
Öncelikle belirtmek gerekirse kadın çalışsa da, çalışmasa da ya da aylık alsa da almasa da kocasından her halükarda “dul aylığı” alır. Genel kural olarak ise çalışmayan ve emekli aylığı da almayan eşe %75 oranında, çalışan ve emekli aylığı alan eşe ise %50 oranında aylık bağlanır.
Türk Medeni Kanunumuz boşanma aşamasındaki kadınların haklarını güvence altına almıştır. Medeni Kanunumuz kapsamında kadınların, mal paylaşımı, maddi tazminat, manevi tazminat, nafaka, velayet hakkı gibi hakları bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri