Fakat hayatını kaybeden kişinin geride çocuğu yoksa ve sadece eşi hayattaysa maaşının %75'i oranında bir ölüm aylığı bağlanmaktadır. Bir başka ihtimal olarak, kişinin bir çocuğu ve eşi var ise eşine maaşının %50'si oranında dul maaşı, çocuğuna ise kişinin maaşının %25'i oranında yetim aylığı bağlanmaktadır.
Alınan bilgiye göre, gelir veya aylık alan çalışmayan emeklilere 5 bin lira tutarında, dul ve yetimlere ise aylıktaki hisseye göre ödeme yapılacak.
DUL VE YETİMLERE NE KADAR İKRAMİYE VERİLECEK? Buna göre dul olup çocuğu olmayan kişilere 3750 lira, dul olup çocuğu olan kişilere 2500 lira, yetimlere ise 1250 lira ödeme yapılması bekleniyor.
Dul ve yetim aylığı, emekli maaş zammının ardından arttı. Yeni zamla birlikte yüzde 25 hisseye göre en düşük aylık 2 bin lirayı geçerken, yüzde 75 hisseye göre en yüksek dul ve yetim aylığı 23 bin 308 lira oldu.
Dul ve yetim aylığı alanlar ikramiye alacaklar, ancak hak sahiplerinin hisseleri oranında ikramiye alınacak. Dul olup çocuğu olmayanların yüzde 75, dul olup çocuğu olanların yüzde 50, yetim olanların ise yüzde 25 oranında ikramiyeden faydalanması bekleniyor.
İlgili 31 soru bulundu
Emekli ikramiyesi çalışan emeklilere verilmezken, dul ve yetim maaşı alanlar kısmi olarak yatırılacak. Emekli ikramiyesi 5000 TL olarak Cumhuriyet'in 100. yılı kapsamında bir kereye mahsus olarak yatırılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ödemelerin 15 Kasım'dan önce hesaplara yatacağını açıkladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilere 5 bin lira verilmesi düzenlemesine ilişkin, "İlk düzenlemeden yararlanamayan çiftçi ve Bağkur'lu esnaf emeklilerimiz başta olmak üzere 4 milyon 689 bin emeklimizin de tek seferlik 5 bin lira ödeme imkanından faydalanmalarını sağlayacağız.
Örneğin en düşük emekli maaşının yüzde 30 zamlanması durumunda mevcut maaş 2 bin 250 lira artarak 9 bin 750 lira olacak. Yüzde 50 hisse oranında dul ve yetim aylığı alanların maaşı 4 bin 875 lira olacak. Yüzde 75 oranında dul aylığı alanların maaşı 7 bin 312 liraya ulaşacak.
Dul ve yetim aylığı alanlar ikramiye alacaklar, ancak hak sahiplerinin hisseleri oranında ikramiye alınacak. Dul olup çocuğu olmayanların yüzde 75, dul olup çocuğu olanların yüzde 50, yetim olanların ise yüzde 25 oranında ikramiyeden faydalanması bekleniyor.
Maaşı ne olursa olsun tüm emekliler her yıl 2.000 TL ikramiye aldılar. Dul ve yetim maaşı alanlara ise hisse oranları nispetinde ödeme yapıldı. Geçen yıl ikramiye 1.100 TL'ye çıkartıldı. Yine dul yetim maaşı alanlar hissi oranında (örneğin %75) ikramiye alacak.
Peki, 5000 TL emekli ikramiyesi ne zaman ödenecek? 5 bin TL emekli ikramiyesi geçtiğimiz günlerde çalışmayan emeklilere yatırıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, çiftçi ve Bağ-kurlu esnaf emeklileri hakkında açıklama yaptı. Erdoğan, ilk düzenlemeden yararlanamayan emeklilere de 5 bin TL verileceğini duyurdu.
1-31 Ekim 2023 arası herhangi bir tarihte, sosyal güvenlik destek primine tabi olanlar dahil, çalışması olanlar veya faaliyette bulunanlar ile yaşlılık aylığı almaktayken bu aylıkları kesilmeksizin ilgili düzenlemede sayılan iş yerlerinde çalışanlar ödeme kapsamında olmayacak.
5 bin lira ikramiyesi bir defaya mahsus olmak üzere çalışmayan emeklilere verilecek. Yaşlılık maaşı alanlar, ikramiyeden yararlanamayacak.
ÇİFTÇİLERE 5000 TL İKRAMİYE YATACAK MI? 5000 TL emekli ikramiyesinden çalışan emekliler, 5 bin TL ikramiye düzenlemesi kapsamına alınmamıştı. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı çiftçiler de çalışan emekli sayıldığı için 5000 TL emekli ikramiyesi ödemesi alamadı.
Birikmiş yetim aylığının tutarını öğrenmek isteyen kişiler, e-devlete girdikten sonra Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasına girmeli ve “Dul ve Yetim Maaşı (Aylığı) Sorgulama” sayfasına girmelilerdir. Arama kısmına bu sayfanın adının yazılmasından sonra kişilerin ne kadar aylık aldıkları dökümleri kendilerine verilecektir.
Tahsis numarası, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından emekli maaşı bağlanan kişileri tanımlamak amacıyla kullanılan bir numaradır. mekli tahsis numaranızı öğrendikten sonra son rakamına bakarak emekli maaşınızı hangi gün alabileceğinizi kolaylıkla öğrenebilirsiniz. TAHSİS NUMARASI NASIL ÖĞRENİLİR?
Şirket kaydı olan, şirket ortağı olan, Bağ-Kurdan emekli maaşı alıp da çalışmaya devam edenler ikramiyeden yararlanamayacak. Aynı şekilde kamudan emekli olup çalışmaya devam edenler de ikramiyeden yararlanamayacak. Banka ve sigorta gibi özel sandıklardan emekli aylığı alanlara da ikramiye ödenmeyecek.
Bu tarih sonrasında emekli aylığı bağlananlar, işten ayrılanlar ikramiyeyi alamaz. Ayrıca, emekli aylığı alıp kendi iş yeri bulunanlar, küçük esnaf ve şirket ortakları bu ikramiyeyi alamayacak.
Yaşlılık maaşı alanlar ise 5 bin lira ikramiyeden yararlanamayacak.
%50 hisse oranına göre 5.000 TL dul ve yetim maaşı alanların Ocak ayında maaşlara %29,41 zam yapılması durumunda dul ve yetim ödemesi 1.470 lira artacak ve 6.570 liraya yükselecek.
En düşük emekli maaşı da artacak
2023 yılında 114'ün üzerinde artışla 3500 TL'den 7500 TL'ye yükseltilen en düşük emekli maaşı Ocak ayında yeniden artacak. Burada 7500 TL'nin altında maaş alan emeklilerin ödemeleri Hazine desteği ile bu seviyeye tamamlanıyor.
Öksüz ve Yetim Yardım Programında şartları sağlayan hak sahibi kişilere çocuk başına aylık 600 TL olmak üzere her iki ayda bir 1200 TL olarak banka/PTT hesabına nakdi ödeme yapılır.
Devlet ve bağlı müesseselerinde çalışan işçilere bu yıl ek ödemenin birinci yarısı 23 Haziran'da, ikinci yarısı ise 18 Aralık'ta yapılacak. Kamu işçilerine yılda 52 günlük çıplak ücret tutarında ilave tediye ödeniyor. Kamu kurumlarında taşeron kadroya alınan işçiler de ilave tediye ödemesinden yararlanıyor.
TBMM Genel Kurulunda, çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira ödenmesini öngören düzenleme yasalaştı. İkramiye ödemeleri en geç kasım ayının ilk yarısında hesaplara yatırılacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim beyannamesinde öğrencilere 1000 TL bayram harçlığı müjdesini duyurdu. Buna göre, üniversite öğrencilerine tıpkı emeklilerde olduğu gibi dini bayramlarda, yılda iki kez bayram ikramiyesi verilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri