DUYUŞSAL TAKSONOMİ NEDİR? Duyuşsal Taksonomi öğrencilerin bir durum veya bir olay karşısında verdikleri tepkileri, hisleri, kaygıları, heyecanları içerir. Bloom Taksonomisine göre Duyuşsal Taksonomi de aynı Bilişsel Taksonomi gibi seviyelerden oluşmaktadır.
Taksonomi: Istendik davranışların basitten karmaşığa, kolaydan zora, somuttan soyuta, birbirinin önkoşulu olacak şekilde aşamalı sıralanması. Duyuşsal Alan (Karthwohl, 1964): sevgi, korku, ilgi tutum gibi duygusal yönlerin baskın olduğu alan.
Duyuşsal alan; duyarlılık, inanç, tutum, ilgi, dünya görüşüne sahip olma gibi içsel davranışları içerir. Devinişsel alan; hareket, spor, kaslarla ilgili beceri gerektiren davranışları içerir. Örn: Program geliştirmeye ilişkin kavramları tanımlar.
Fakat bunlar arasında en çok bilineni ve kullanılanı Krathwohl vd.'nin (1964) geliştirmiş olduğu ve duyuşsal alanın alma, tepkide bulunma, değer verme, örgütleme ve kişilik haline getirme olmak üzere beş alt kategoriye ayrıldığı taksonomidir.
Duyuşsal alan: Kişinin insani duyguları ifade eden davranışlara duyuşsal alan denir. Bunlar içerisinde insana kazandırılmak istenen duygular, düşünceler, ahlaki yapıya da istek ve arzular da yer alır. Duyuşsal davranış: İnsanın duyguları ile öne çıkan davranışlara duyuşsal davranış denir.
İlgili 23 soru bulundu
Örnek:Pat konumunu bilmek, mat konumlarını bilmek zihinsel bir kazanımdır. Öğrencilere kazandırılan paylaşma, hoşgörü başkalarına karşı saygılı olma gibi tutumlar duyuşsal kazanımlara örnektir.
Duyuşsal alan, ilgi değer ve tutumlarla ilgili, duygu ve eğilimlerden oluşur. Öğrencinin bir olay ve durum karşısındaki; sevgi, ilgi, tutum, nefret, saygı, değerlendirme, güdülenme, hoşlanma, kızma, isteme vb. eğilimleri içerir. Beş basamakta incelenir.
Şekil 1'de görüldüğü gibi duyuşsal alan taksonomisinin ilk ve en alt “Alma” basamağında birey dikkatini uyarıcıya yönlendirir. Bu basamak “farkında olma”, “almaya açıklık” ve “seçici dikkat” süreçlerinden oluşur. “Tepkide Bulunma” basamağında dikkat edilen uyarcıya karşılık verilir.
Duyuşsal alan alma, tepkide bulunma, değer verme, örgütleme, bir değer veya değerler bütünüyle nitelenmişlik olmak üzere 5 alt kategoriden oluşmaktadır.
Şekil 1'de Orijinal Bloom Taksonomisi'nin yapısı gösterilmiştir (Krathwohl, 2002, s. 213): “Bilgi, Kavrama, Uygulama, Analiz, Sentez, Değerlendirme” olarak altı aşamadan oluşan bu taksonomi ilk başlarda çok anlaşılmayıp temel yapısına bağlı kalınmasa da Şekil 1.
Genel tabirle, duyuş duygu ve coşkularla ilgili zihinsel özellikler olarak tanımlanır. Wiggins ve English'e göre, duyuşsal eğitim esasen çocuğun duygu ve ihtiyaçlarının sağlıklı anlatımıyla ilgilidir.
Duyuşsal eğitim demekle; ahlak eğitimi, karakter eğitimi, değerler eğitimi, demokrasi eğitimi, barış eğitimi, kişilerarası ilişkiler eğitimi gibi eğitimler kastedilir.
Bloom'un taksonomisi değişik düşünme süreçlerinin hiyerarşik olarak sıralandığı bir sınıflandırmadır. Taksonominin kullanımındaki amaç; eğitilecek bireylerin neleri bilmek istediklerini, basitten karmaşığa doğru, kendi içerisinde düzenlemektir.
Bilişsel (Zihinsel) Taksonomi. Duyuşsal Taksonomi. Psikomotor (Devinişsel) Taksonomi.
Taksonomi, kategorizasyon veya sınıflandırma uygulaması ve bilimidir. Taksonomi (veya taksonomik sınıflandırma), nesnelerin gruplar veya türler halinde organize edildiği bir sınıflandırma şeması, özellikle de hiyerarşik bir sınıflandırmadır.
Kendisi, Bloom'un bilişsel alanın alt basamaklarını süreç boyutu olarak düşünmüştür. Onun elde etme süreci Bloom'un bilgi, kavrama, uygulama ve sentez basamağını; uygulama süreci uygulama, analiz ve sentez basamağını; değerlendirme süreci ise bilgi basamağını karşılamaktadır.
Duyuşsal alan, Bloom'un (1956) ortaya koymuş olduğu, Krathwohl, Bloom ve Masia (1964) tarafından yenilenmiş olan hedef sınıflaması ile belirlenmiştir. Duyuşsal alan öğrenmeleri, duyuş veya tutum gösterilen çeşitli davranışlarla ilişkilidir.
Duyuşsal Öge: Tutum nesnesinin harekete geçirdiği olumlu ve olumsuz heyecanları veya duyguları içerir. Davranışsal Öge: Tutum nesnesine yönelik olumlu ve olumsuz eylemleri içeren tepkiler. Tutumlar erken yaşta, farklı yollardan öğrenilirler, zaman içinde gelişme ve değişme gösterirler.
DUYUŞSAL ÖZELLİKLER (İLGİ ve TUTUM)
Belirli bir olay veya etkinliğe yakınlık duyma, ondan hoşlanma ve ona öncelik tanıma olarak tanımlanmaktadır. Hem ilgi hem de tutum arasında farklılık olmadığı için duyuşsal özellikler olarak ifade edilir.
Bloom taksonomisinin temel fikri, eğitimcilerin öğrencilerinin ne bilmelerini istediklerinin basitten karmaşığa doğru aşamalı bir sıra içerinde düzenlenebilir olduğudur. Diğer bir ifade ile, öğrencilerin bilmeleri gerekenlerin eğitimsel hedefler olarak ifade edilmesi gerektiğidir.
Bir öğrenme alanı olarak nitelendirebileceğimiz bilişsel öğrenme, özellikle eğitim psikolojisi alanında, zihinsel etkinlikler yoluyla sahip olduğumuz ve edindiğimiz öğrenmelerdir.
Öğrencinin derse katılımını sağlanması, Öğretim süreci içinde, öğretmenin gerekli gördüğü yerlerde öğrencilere ipucu, dönüt, pekiştireç ve düzeltme verilmesi, Bir ünite öğrenilmeden, bir sonraki üniteye geçilmemesi gerektiğini savunur.
Değerlendirme basamağı
Bireyin ölçütlere göre yargılara vardığı, sonuca ulaştığı ve karar verdiği bilişsel alan basamağıdır.
Duyuşsal giriş davranışları; Derse karşı ilgi, okula karşı tutum, öğretmene karşı tutum, kendi ile ilgili tutumları duyuşsal giriş davranışlarını oluşturur. Bireyin değişen duyuşsal özellikleri: Öğrenme düzeyi, öğrenme hızı ve bilişsel başarısıdır.
Duyuşsal Kuramlar
Kişi çevresinden sürekli olarak kendisine ulaşan verileri değerlendirir ve bunun sonucu olarak düşünsel, duyuşsal veya davranışsal tepkide bulunur. Kişinin kendisini yeniden yaratması olarak nitelendirilebilecek öğrenme için davranış, duyuş ve zihin değişmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri