Dünya Bankası, 11 ili etkileyen büyük can kayıplarına, yaralanmalara ve önemli hasara yol açan yıkıcı depremlerin ardından kurtarma ve toparlanma çalışmalarına yardımcı olmak için 1 milyar 780 milyon dolarlık kaynak sağlanacağını bildirdi.
Bu kapsamda Dünya Bankası 1.78 milyar euro, EBRD 1.5milyar euro, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası 500 milyon euro ile en çok yardım ilan eden kuruluşlar oldu.
Bloomberg'in doğrudan bilgi sahibi kişilere dayandırdığı haberine göre Dünya Bankası, Türkiye'ye olan desteğini 35 milyar dolara çıkarmaya hazırlanıyor.
Dünya Bankası, Türkiye'deki depremzede işletmelere 450 milyon dolarlık destek sağlayacak.
Şirket ayrıca depremden etkilenen bölgelere giysi yardımı da yaptı. Inditex: Zara, Bershka ve Massimo Dutti gibi markaların ana şirketi Inditex, Kızılay'a yaklaşık 3,2 milyon dolarlık bağışta bulundu.
İlgili 15 soru bulundu
Duras, Mustafa Hoca'yı tekrar aradığını ve yanlışlık olduğunu, bağışlamak istediği rakamın 50 bin TL olduğunu söyledi. Ama yanlış anlaşılmalar bununla bitmemişti. Acun Ilıcalı yanlışlık olduğunu Hamit Duras'în 50 milyar değil 50 milyon TL bağışladığını söyledi.
Koç Holding; bünyesindeki şirketler, Vehbi Koç Vakfı ve VKV Sağlık Kuruluşlarıyla birlikte ülkenin yaralarını sarmak ve ihtiyaç sahiplerine hızla ulaşmak üzere ilk günden bu yana kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini duyurarak, deprem bölgesine 2 milyar lira tahsis ettiklerini açıkladı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşleri Bürosu Müsteşar Yardımcısı Erika Olson, ABD'nin Türkiye ve Suriye'ye 85 milyon dolar sağladığını açıklarken, ABD şirketlerinin Türkiye'ye destek kampanyası ile bağış miktarının 57,93 milyon dolara ulaştığı belirtildi.
Dünya Bankası yardım yaptığı ülkeleri getirisi olan müşteriler olarak görmektedir dolayısıyla yardımlar karşılıksız değildir.
Banka, depremin ardından bölgeye destek için harekete geçerek depremzedeler için 1 milyon dolar nakdi yardım desteğinde bulundu. Türkiye Finans: Banka yaşam konteynerleri gıda, battaniye, ısıtıcı, kışlık kıyafet, hijyen ürünleri gibi acil temel ihtiyaçları içeren yardım kolilerini afet bölgelerine ulaştırdı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bakanlıklar ve yerel yönetimlerin yenilenebilir enerji ve su verimliliğine ilişkin finansman ihtiyaçlarını karşılamada köprü görevi gördüklerini belirterek, "Bu kapsamda Dünya Bankası ile toplam tutarı 895,7 milyon euro olan kredi anlaşması imzaladık." dedi.
Ayrıca Dünya Bankası, 1947 senesinde Birleşmiş Milletler'in (BM) özerk uzman kuruluşlarından biri olma özelliğine kavuşmuştur. Yaklaşık olarak 189 ülkeyi bünyesinde barındıran Dünya Bankası, en büyük kalkınması bankası olarak nitelendirilmektedir.
Dünya Bankası yardımı genellikle uzun vadelidir ve hem üye ülkelerin katkılarından hem de tahvil ihraçları yoluyla karşılanmaktadır.
En yüksek bağışı yapan kurum olmuştu
Depreme yönelik TV'lerde dün yapılan ortak yardım yayınında 115 milyar lira üzerinde bağış toplandı. TCMB ise bu bağış kampanyasına 30 milyar TL ile en yüksek bağışı yapan kurum olmuş oldu. TCMB daha önce 1999 depreminde ve pandemi döneminde de bağış yapmıştı.
Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Kızılay'a ve AFAD'a 500 milyon TL bağış yaparken, Rixos Otellerinin sahibi Fettah Tamince'nin 120 milyon lira bağışladığı açıklandı. ANEX Grubunun Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Koçkar ise, depremzedeler için 50 milyon lira bağış yaptı.
Deprem sonrası acil insani yardımları bölgeye ulaştırdıklarını belirten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 1 milyon TL'lik bağışta bulunmanın yanısıra işletmeler için 25 milyon TL'lik faizsiz kredi desteği vereceklerini açıkladı.
BAE Devlet Başkanı Al Nahyan, 7 Şubat'ta yaptığı açıklamada, deprem nedeniyle Türkiye'ye 50 milyon dolar (yaklaşık 941 milyon Türk lirası) nakdi yardım yapılacağını duyurdu. Al Nahyan'ın annesi Şeyha Fatıma binti Mubarek de depremzedeler için 13 milyon 600 bin dolar (yaklaşık 256 milyon Türk lirası) yardımda bulundu.
Üye ülkelerin kalkınmasını ve sürdürülebilir ekonomik büyüme sağlamalarını desteklemekte, Özel dış yatırımları çekmeye ve bunlara katkıda bulunmakta, Uluslararası ticaretin uzun vadede dengeli olarak büyümesini desteklemektedir.
Dünya Bankası, deprem bölgesi için 450 milyon dolarlık destek yapacak. Onaylanan finansman paketine ile depremde zarar gören KOBİ'lere 500 bin liraya kadar faizsiz kredi verilecek.
Kalyon Holding 950 milyon TL, Doğuş Grubu 500 milyon TL, Limak Holding bugüne kadar sağladığı 400 milyon liralık yardıma ek olarak 100 milyon TL bağış yapıldığını açıkladı.
İngiltere merkezli "Development Initiatives" kuruluşu tarafından hazırlanan Küresel İnsani Yardım 2022 Raporu'na göre, ABD, 9 milyar 768 milyon dolar insani yardım sağlayarak, miktar bazında listenin başında yer alırken, Türkiye ise ikinci sırada yer aldı.
Türkiye'nin yüreğinde derin yaralar açan, asrın en büyük felaketinin yaşandığı bu günlerde tüm TV kanalları yardım için ortak yayında bir araya geldi. Toplanan bağış miktarı 115 milyar 146 milyon 528 bin lira.
Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül ise depremzedeler için 30 milyon TL bağışladı. Ahlatçı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatçı, önceden bağışladıkları 50 milyon TL ile birlikte 100 milyon TL bağışta bulunduklarını ifade etti.
Ali Koç, Fenerbahçe Spor Kulübü olarak toplamda 100 milyon değerinde olan 1000 konteyner bağışladıklarını açıkladı.
Rekor bağışla 230 bin konut yapılabilecek
Konutların yapılacağı alan devlet arazilerinden karşılanacak. Bu da inşaat maliyetlerini yüzde 50'den fazla düşürüyor. 115 milyar liralık bağış ile 100 m2'den yaklaşık 230 bin konut yapılabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri