Türkiye konum olarak kuzey yarımkürede yer alıyor. Eski dünya karaları olarak bilinen Asya-Avrupa karalarının birbirine en çok yaklaştıkları stratejik bir bölgede bulunuyor. Yani hem Asya'da hem de Avrupa'da toprakları bulunan bir ülkedir. (Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.)
Siyasi haritalar komşu ülkeleri, kıtaların ve ülkelerin sınırlarını göstermektedir. Ülkeler için renklendirme kullanıldığında her şehir, dünya için renklendirme kullanıldığında her ülke farklı renkte gösterilir. Fiziki haritalar ise yeryüzü şekillerini ve coğrafi özelliğini göstermektedir.
Türkiye, 36° - 42° Kuzey paralelleri ile 26° 45° Doğu meridyenleri arasında yer alır. Diğer bir ifadeyle, Türkiye Ekvator'un kuzeyinde ve Greenwich'in doğusunda bulunan bir ülkedir.
Türkiye, Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının birbirine yaklaştığı bir konumdadır bu özelliği Asya ile Avrupa arasında önemli bir köprü görevi üstlenmesini sağlamaktadır. Türkiye, konum olarak Dünya'nın en büyük petrol rezervlerine sahip Ortadoğu ülkelerine çok yakın bir konumdadır.
Birleşik Krallık üyelerinden olan İngiltere, kuzey yarım kürede yer almaktadır. Avrupa Kıtasının bir parçası olan İngiltere, Büyük Britanya adasının merkezi konumundadır. İngiltere, Kuzey tarafında İskoçya, batı tarafında ise Galler ile komşu durumundadır. İngiltere, Fransa'dan Manş denizi ile ayrılmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
İlk Dünya Haritası M.S.150 yılında Klaudyos Ptolemaios (Klaudyos Batlamyus) tarafından çizilmiştir. Klaudyos Batlamyus, İskenderiyeli Yunani gökbilimci, matematikçi, coğrafyacı ve astronom'dur. M.S. 85 ve 165 yılları arasında yaşadığı tahmin edilmektedir.
Türkiye topraklarının büyük bir bölümü Asya kıtasında yer alır ve bu bölgeye Anadolu/Küçük Asya adı verilir. Avrupa kıtasında yer alan görece küçük bölüme ise Trakya adı verilir. Anadolu ve Trakya toprakları, Çanakkale ve İstanbul boğazlarında birbirine yaklaşır.
TÜRKİYENİN YERİ (ÖZEL KONUMU)
Türkiye Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarını birbirine bağlayan önemli bir kavşak noktasında kurulmuştur. Üç yanı denizlerle çevrili olan Türkiye'nin genel görünümü kabaca dikdörtgeni andırır. Asya-Avrupa arasında köprü durumundadır. Stratejik önemi büyük olan boğazlara sahiptir.
Ülkemizin mutlak konumu 36-42 derece kuzey paralelleri ile 26-45 derece doğu meridyenleri arasında kalan bölgede bulunur. Bunun anlamı Türkiye, Greenwich baz alınarak doğu yarım küre içerisinde yer almaktadır.
Türkiye'nin Özel Konumunun Özellikleri:
Önemli boğazlara sahiptir. Batıdan, doğuya doğru yükseldiği için, sıcaklık batıdan doğuya doğru azalır. Üç tarafı denizlerle çevrilidir. Dört mevsim hava koşulları görülür.
Türkiye veya resmî adıyla Türkiye Cumhuriyeti, topraklarının büyük bölümü Anadolu'da, küçük bir bölümü ise Balkan Yarımadası'nın güneydoğu uzantısı olan Trakya'da yer alan kıtalararası bir ülkedir.
"ANADOLU YAKLAŞIK OLARAK 4 METRE BATIYA KAYDI"
Doğu Anadolu fayı üzerindeki 7,7'lik ilk büyük deprem kuzeydeki Anadolu levhası ve güneydeki Arap levhası arasında oldu. Anadolu yaklaşık olarak 4 metre batıya kaydı. Buradaki son jeodezik harekete baktığımızda yılda ortalama 6 milimetrelik bir kayma söz konusu.
Başka bir deyişle üzerinde olduğunuz zemin doğu, batı yönlü olmak üzere üç metre öteye gitmiş oldu” dedi.Söz konusu açıklamalar Türkiye'nin üç metre kaydığını değil, Anadolu levhasının yani Doğu Anadolu Fayının Pazarcık segmentinin 3 metre kaydığı anlamı taşıyor.
Türkiye fiziki haritası, yeryüzü şekillerinin gösterildiği ve bu şekillerin renklendirilmeyle haritalanmasını ifade etmektedir. Sarı, yeşil, kahverengi, mavi renk tonlarının bulunduğu fiziki haritada ovalar, dağlar, akarsular, adalar ve iller gösterilmektedir.
Kullanım amaçlarına göre haritalar; idari ve siyasi haritalar, beşeri ve ekonomik haritalar, fiziki haritalar, özel haritalar şeklinde sıralanmaktadır. Ölçeklerine göre haritalar; büyük ölçekli haritalar, orta ölçekli haritalar ve küçük ölçekli haritalar olarak sıralanmaktadır.
Renklendirme yöntemi sayesinde çizilmiş olan haritalarda yeşil renklerle gösterilen alanlar deniz seviyesine yakın olan alçak yerleri, kahverengi tonları ile gösterilen alanlar ise, daha çok yüksek arazileri gösterir.
Matematik konumu, paraleller ile meridyenlere bakılarak bulunmaktadır. Türkiye 36°-42° kuzey paralelleri ve 26°-45° doğu meridyenleri arasında bulunmaktadır. Türkiye orta kuşak bölgede bulunur. Bu sebeple ekvatora yakın olması ile de bilinir.
Özel konumu gereği ekonomik bakımından zengin Avrupa ülkelerine daha yakındır. Önemli boğazlara sahip olduğu için deniz ticareti alanında kullanılmaktadır. Ülkede aynı anda dört mevsimin yaşanması yer şekillerini çeşitli hale getirmiştir. Bu sayede yeraltı ve yerüstü kaynakları da oldukça zengindir.
Aynı şekilde dünya üzerinde bir yer de mutlak veya göreceli konum özellikleri ile gösterilir. Mutlak konum özellikleri söylenirken paralel ve meridyenlerden yararlanılır. Göreceli konumda ise o yerin çevresine göre ayırt edici özellikleri kullanılır.
Türkiye, 36 derece- 42 derece Kuzey enlemleri, 25 derece- 45 derece Doğu boylamları arasında yer alan bir ülkedir. Buna bağlı olarak en kuzeyi ile en güneyi arasında 6 derecelik enlem farkı bulunur. En doğusu ve en batısı arasında ise 19 meridyen ve 76 dakikalık bir yerel saat farkı vardır.
Kıyılar ile iç kesimler arasında önemli iklim ve bitki örtüsü farkları oluşmuştur. Yeryüzü şekilleri oldukça engebelidir. Dağlar geniş yer kaplar ve genel olarak doğu-batı doğrultusunda uzanır. Ortalama yükselti oldukça fazladır (1.132 m).
Doğuda Kocaeli, Batıda Tekirdağ ve Kırklareli'ne komşu olan İstanbul'un Kuzeyi Karadeniz, Güneyi Marmara Denizi ve Haliç ile çevrilidir. Bugünkü İstanbul'un büyük kesimi Avrupa yakasında, diğer kesimi ise Asya yakasındadır. İstanbul, kara ve denizler arasında önemli bir geçit yerindedir.
Çünkü Türkiye'nin hem Avrupa hem de Asya kıtasında toprakları bulunmaktadır.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri