Doğu ile batı arasındaki bir liman kenti olan İzmir Efes Antik Kent tarihi, M.Ö. 8600 yılına kadar uzanıyor.
Kuruluşu Cilalı Taş Devri M.Ö. 6000 yıllarına dayanır. İzmir İli Selçuk İlçesi sınırları içindeki antik Efes kenti'nin ilk kuruluşu M.Ö. 6000 yıllarına, Neolitik Dönem olarak adlandırılan Cilalı Taş Devri'ne kadar inmektedir.
Efes Antik Kenti nerede? Efes Antik Kenti, İzmir'in Selçuk ilçesinde, Selçuk'a 3,5 km, İzmir şehir merkezine ise 83 km uzaklıkta yer alıyor. Kuşadası yolu üzerinde konumlanan antik kentin Kuşadası'na uzaklığı ise yalnızca 19 km.
Efes Anadolu'nun batı kıyısında, bugünkü Selçuk ilçesinin 3 km uzağında bulunan, daha sonra önemli bir Roma kenti olan antik bir Yunan kentiydi. Klasik Yunan döneminde İyonya'nın oniki şehrinden biriydi.
Efes Antik Kenti giriş ücreti 700 TL olarak belirlendi. MüzeKart sahipleri Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ve Milli Saraylar ve Çanakkale Alan Başkanlığına bağlı 350'den fazla müze ve ören yerini bir yıl boyunca sınırsız ziyaret edebilecek.
İlgili 26 soru bulundu
Karyalılar ve Lelegler kentin ilk sakinleri arasında yer alırken, İyon göçleri M.Ö. 1200 yıllarında başlamıştır. Esas olarak bir İyon Yunan şehri olarak bilinen Efes, UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiştir.
Şehrin dört bir tarafına yayılmış antik kentler, binlerce yıl öncesinden bizlere sesleniyor. Antik zamanların büyüsüne kapılarak tarihin en göz alıcı kentlerini tanımayı, o kentlerin sütunlu yollarında yürümeyi dileyenler için İzmir'deki 10 antik kenti derledik.
Ege Bölgesi antik kentler açısından adeta bir cennet. Efes, Afrodisias, Hierapolis gibi ünlü antik kentlerin olduğu bölgede keşfedilmeyi bekleyen birçok antik kent bulunmakta.
İzmir'de bulunan Türkiye'nin en büyük antik şehri Efes. Peki ya neden? Çünkü dönemine göre bir şehirde olması gereken her şeye sahip.
UNESCO Listesindeki antik kent İzmir'in Bergama ilçesinde yer alıyor. Hitit, Helen, Pergamon Krallığı, Roma, Bizans ve Osmanlı izlerini taşıyan Bergama Antik Kenti'nin tarihi ise Milattan Önce 3 binli yıllara dek uzanıyor.
19. Yüzyıl'da İzmir'in tarihsel bir gelişim yaşadı. Kent, 1841'de Aydın Vilayeti'nin merkezi olmuştu. 1843-50 arasında merkez Aydın olurken Halil Rifat Paşa ekseninde 1850-1867 arasında İzmir yeniden merkez haline geldi ve Aydın Vilayeti adı altında idari durumunu korudu.
Tren: İzmir'den Selçuk'a düzenli tren seferleri de var. İzmir Basmane'den kalkan trenler, Selçuk'a da gidiyor. Selçuk tren garı ise Efes Antik Kenti'ne oldukça yakın. İstasyonda inip yürüyerek veya taksi/dolmuş ile Efes'e ulaşabilirsiniz.
İzmir'den Efes'e nasıl gidilir sorusunun yanıtı, İzmir Şehirlerarası Otogarı'ndan (İZOTAŞ) Selçuk minibüslerine binmek ya da herhangi bir İZBAN durağından İZBAN'a binerek öcelikle Selçuk'a gitmek gerek. Aracı olmayanlar için İZBAN en pratik yol.
Bu ayak izi, Celsus Kitaplığı'nın karşısında bulunan ve aşk evi (genel ev)olarak adlandırılan mekâna yönlendirmek için yapılmış. Parası olan ve aşk isteyenleri yönlendiren bu tabela, tarihin ilk reklam panosu.
Efes (Hititçe: 𒀀𒉺𒊭 Apaša, Eski Yunanca: Ἔφεσος Ephesos), Anadolu'nun batı kıyısında, bugünkü İzmir ilinin Selçuk ilçesinin üç kilometre güneybatısında yer alan antik bir Luvi şehriydi. Şehir Anadolu'da Yunan sömürgeciliğinin başlamasıyla birlikte İyonya ve daha sonra Roma dönemlerinde de önemini korumuştur.
*Smyrna (Tepekule- Bayraklı) *Efes (Selçuk) *Pergamon (Bergama) *Kızıl Avlu (Serapeion) (Bergama)
Efes Antik Kenti'nin; liman ticareti, dışarıdan gelen misafirlerin konaklaması, tapınak, hapishane, kütüphane, tiyatro gibi çeşitli amaçlarla kullanılmak üzere yapıldığı biliniyor.
Türkiye'de Kültür Bakanlığı tarafından belirlenen 77 adet antik kent var! Listeye dahil olmayanlarla birlikte antik kent sayısının 100 civarında olduğu tahmin ediliyor.
560 yılında Artemis Tapınağı çevresine taşınmıştır. Bugün gezilen Efes ise, Büyük İskender'in generallerinden Lysimakhos tarafından M.Ö. 300 yıllarında kurulmuştur.
Efes Antik Kenti M.Ö. 3000 yıllarında Anadolu'nun kadın savaşçıları Amazonlar tarafından kurulmuş ve şehre Kraliçeleri Apasa'nın “arı” anlamına gelen adını verdiler.
Efes Antik Kenti Neden Terkedildi? Tarihte birçok kez deprem gören ve yağmalanan Efes, her zaman varlığını sürdürmeyi başarmıştı. Ancak Küçük Menderes'in limanı alüvyonlarla doldurması deniz ticaretinin bitmesine ve şehrin gerilemesine neden oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri