Bu, 1 tura karşılık gelir. Fakat 1 yıl, 365 gün 6 saattir. Yani iddiamız, Dünya'nın kendi etrafında 365 tur ve çeyrek tur attığı yönündedir. Dünya Güneş çevresinde 4 kez döndüğünde, kendi çevresinde 1460 kez dönmüş oluyor.
Dünya kendi ekseni etrafında dönerken, batıdan doğuya doğru dönüş yapar ve bu dönüş 24 saatte tamamlanır. Dünyanın dönme eksenleri, güneşin etrafında bulunan uzayın yörüngesine eğilimli bir şekildedir.
Dünya'nın dönme hızının değişmesine sebep olan etkenlerin en önemlilerinden biri de yerkabuğunda meydana gelen değişiklikler. Buz patencileri kendi etraflarında dönerken kollarını açıp kapadıkları zaman dönme hızları değişir. Benzer bir durum Dünya için de geçerli.
Aynı zamanda Dünya kendi etrafında da döner. Kendi etrafında dönmesi de 1 günü oluşturur. İşte bu dönme hareketi de gece ve gündüz kavramlarını oluşturur. Dünya'nın Güneş gören tarafında gündüz olurken, Güneş görmeyen tarafında ise gece oluşur.
Dünya daha hızlı dönerse ne olur
Gezegenimizin dönüşü esas olarak günün uzunluğunu belirler. Daha hızlı bir dönüş hızı, daha kısa bir gün anlamına gelir, bu nedenle bir yıldaki gün sayısı artar. Ekvator'daki ekstra hız, okyanuslardaki suyun orada birikmeye başlayacağı anlamına gelir.
İlgili 31 soru bulundu
Dünya, Güneş Sistemi içerisinde 4.54 milyar yıl kadar önce oluştuğunda, bugünkünden daha hızlı dönmekteydi. Ancak zaman içerisinde dönüş hızı yavaşladı ve halen de yavaşlıyor. Buna bağlı olarak gün uzunlukları da giderek artıyor.
1 Yıl, 365 gün 6 saat yani 365,25 gündür. Dünya 1 günde; Güneş etrafındaki hareketinin 1/365,25 = % 0,2738'lik kısmını tamamlar. Dünya'nın kendi ekseni etrafında 1 tur atmasıyla, 1 Güneş günü arasındaki fark: 24 sa – 23 sa 56 dk 4 sn = 3 dk 56 sn = 236 saniyedir.
Dünya, kendi etrafında 23 saat 56 dakika 4 saniyede bir döner. Bu, 1 tura karşılık gelir. Fakat 1 yıl, 365 gün 6 saattir. Yani iddiamız, Dünya'nın kendi etrafında 365 tur ve çeyrek tur attığı yönündedir.
Dünyanın iki hareketi vardır. Bunlardan biri kendi ekseni etrafında ikincisi ise güneşin etrafındadır. Dünyanın hareketleri ve sonuçları şu şekildedir: Kendi ekseni etrafında dönmesi: Dünya kendi etrafındaki dönüşünü 24 saatte tamamlar ve bunun sonucunda 1 gün tamamlanır.
Sürekli olarak hareket eden Dünya'nın iki çeşit hareketi vardır. Bu hareketlerden birisi kendi ekseni etrafında olur ve batıdan doğuya doğrudur. Bu dönmesini 23 saat, 56 dakika, 4,098903691 saniyede tamamlar. Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki bu dönmesi ile birlikte olan ikinci hareketi Güneş etrafındadır.
Dünya'nın yerçekimiyle yüzeyde tutulan her şey, onunla birlikte hareket eder. Buna insanlar, okyanuslar hatta atmosfer de dâhil!.. İşte bizim de Dünya'nın üzerinde, onunla birlikte aynı hızda hareket ediyor olmamız ve Dünya'nın dönüş hızının hemen hemen hiç değişmemesi bu dönüşü hissetmemizi engeller.
Dünya'nın dönüşü çok yavaşlarsa Ekvator bölgesinde yoğunlaşan denizler ve okyanuslar kutup bölgelerine hareket etmeye başlar. İklim, bitki örtüsü ve canlı hayatı için ciddi değişimler gerçekleşir.
Bu hız da 3683 km/saat olmaktadır.
Dünya her 24 saatte bir kendi ekseni etrafında döner. Dünya'nın dönüş hızı yaklaşık olarak saatte 1.600 kilometreye tekamül eder.
Dönüş hızı son yıllarda artıyor
Son yıllarda gezegenin dönüş hızı artıyor. 2020'de, 1960'lardan bu yana ölçülen en kısa ay yaşanmıştı. Tüm zamanların en kısa günü de 19 Temmuz 2020'de 24 saatten 1,47 milisaniye kısa zamanda tamamlandı. Bu rekor 29 Haziran 2022 günü yenilendi.
Şöyle düşünün: Dünya, tüm hızına rağmen, öyle yavaş dönüyor ki, 1 tam turunu tamamlaması tam 24 saat sürüyor! Yani Dünya'nın dönüşünü hissetmemizin ana sebebi, esasında dönüşün açısal olarak aşırı yavaş olmasıdır. Dünya'nın kendi etrafında 1 saniyede sadece 0.00416666654 derece döner (1 tam dönüş 360 derecedir).
. Dünyanın döndüğünü bulutlara bakarak , mevsimlerin oluşmasını ve gece ile gündüzün olması sayesinde anlayabiliriz. En bilindik örnek ile bulutlara baktığımızda hem bulutların döndüğü söylenir fakat dünya dönmektedir.
Güneş, herhangi bir yörüngede (kendi etrafında ya da bir şeyin etrafında) döner mi? Güneşin üç çeşit dönme hareketi vardır. Güneşin kendi ekseni etrafında dönüş yönü batıdan doğuya doğrudur. Güneş katı halde olmadığı için, dönme hızı kutuplarında ekvatorunda farklı farklıdır.
Dünya, öngörülebilir milenyumlar boyunca aynı yönde dönecektir ve Güneş de doğudan doğup batıdan batmayı sürdürecektir."
Ay dünya ve kendi ekseni etrafında dönüşünü 27 gün ve 8 saatte tamamlar. Yaklaşık olarak evreleri 29 günde tamamlar. Bu tamamlamaya bir ay denir. Ay, dünya etrafında bir kez dönüşünü tamamladığında, kendi etrafında da bir kez dönüşü tamamlamış olur.
Hızın zamanla alınan uzaklığa eşit olmasından dolayı, Dünya'nın saatteki hızı, 940 milyon kilometreyi 365.25 güne bölerek ve bu sonucu da 24 saatte bölerek hesaplanabilir. Yani bu durumda Dünya bir günde; saatte 107,627 km hızla 2.6 milyon kilometre yol almaktadır.
Dünya, kendi ekseni etrafında atmosfer ile birlikte döndüğü için bu dönüş hissedilmez. Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki hızı en fazla Ekvator üzerindedir. Bu hız saatte 1670 km'dir.
Gök adamızı oluşturan, yıldızlardan ve devasa gaz bulutundan oluşan disk şeklindeki düzlemsel yapının bir parçası olan Güneş sistemi saatte yaklaşık 720 bin kilometre hızla hareket ediyor ve gökadanın merkezi etrafındaki dönüşünü 230 milyon yılda tamamlıyor.
40 075,01 km dünyanın çevresi, yani ekvatorun uzunluğu. 6 371 km ise, dünyanın ortalama yarıçapı, yani yüzeyden gezegenin çekirdeğinin merkezine kadar olan uzaklık. Bu sayıyı 2 ile çarparsak (12 742 km) ortalama çapını bulmuş oluruz.
Dönmenin Sebebi Kütleçekim! Kütleçekim, maddenin uzayda iken birbirini çekme isteği ile oluşan bir kuvvet. Bu kuvvetin asıl kaynağının graviton denen varlığı henüz kanıtlanamamış bir parçacık ile oluştuğu düşünülüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri