Pangaea ya da Pangea, Paleozoyik sonları ile Mezozoyik başlarında var olmuş dördüncü ve son süperkıtadır. Yaklaşık 335 milyon yıl önce daha önceki erken kıta parçalarından toplanarak bir araya geldi ve yaklaşık 200 milyon yıl önce ayrılmaya başladı.
Pangea yaklaşık 150 ila 220 milyon yıl önce iki kıtaya ayrıldı. Kuzeydeki Laurasia kıtası daha sonra Avrasya ve Kuzey Amerika'ya bölünürken, güneydeki Gondwana kıtası Afrika, Güney Amerika, Hindistan, Avustralya ve Antarktika'yı meydana getirdi.
Bilim insanları yürüttüğü araştırmalar, tüm kıtaların 300 milyon yıl sonra kuzey kutbu çevresinde birleşerek Amasia adlı yeni bir süper kıta oluşturacaklarını öngörüyor.
Süperkıtaların sonuncusu olan Pangea günümüzden yaklaşık 300 milyon yıl önce oluşmuş ve 175 milyon yıl önce parçalanmaya başlamıştı. Yer kabuğundaki tektonik levhalar sürekli hareket eder. Çarpışan levhalar kıtaların birleşmesine ve birbirinden ayrılmasına neden olur.
İlgili 31 soru bulundu
Eski Dünya Kıtaları
Eski Dünya olarak bilinen bu terim aslında Avrasya ve Afrika'yı ifade ediyor. Özellikle coğrafi keşifler yapılmadan önce yerin bilinen kısımları olan ana kararları ifade etmek için kullanıyorlardı.
Bugünkü kıtaların temelini oluşturan Pangea ise 300 milyon yıl önce ortaya çıktı. Bu büyük kütle, yaklaşık 200 milyon yıl önce, Erken Jura döneminde parçalanmaya başladı ve sonunda modern kıtaları ve Atlantik ve Hint Okyanuslarını oluşturdu.
Kıta öncesi olaylar
50 milyon yıl sonra: Akdeniz kapanacak, Caretta caretta'ların soyu tükenmiş olacak. 100 milyon yıl sonra: Yeryüzü tanınamaz hale gelecek. 150 milyon yıl sonra: Atlas Okyanusu küçülecek. 200 milyon yıl sonra: Amerika, Avrupa ve Afrika ile birleşecek.
Yeni Dünya, Afrika-Avrasya dışında kalan ana karaları ifade eden terimdir. Çoğunlukla Amerika ana karasını belirtmek için kullanılır.
“Kıtaların ve levhaların hareketlerine neden olan magmadaki konveksiyonel ısı dolaşımlarıdır. Kırılmış litosfer parçaları (levhaları; okyanusal ve kıtasal kabuk) astenosfer üzerinde bir sal gibi yüzmekte ve bazen de birbirleriyle çarpışmaktadır.
Milyonlarca yıl önce birbirinden ayrılmaya başlayan kıtalar, dünyanın bugünkü şeklini de ortaya çıkardı. Türkiye ise bugünkü halini neredeyse 570 milyon yıllık bir değişimin sonunda aldı.
Anadolu'nun jeolojik karakterini oluşturan Alp Orojenezi de, bu dönemin ortalarında etkinleşmiş, kuzey ve güneydeki sıra dağlar oluşmuştur. Kuvaterner başlarında, günümüzden yaklaşık 2 milyon yıl önce, Türkiye arazisi bugünkü halini kazanmıştır.
Laurussia daha sonra Pangea'yı oluşturmak için Gondwana ile çarpıştı. Daha sonra Laurasia'yı oluşturmak için Pangea 290-300 Ma'ya Kazakistan ve Sibirya eklendi. Laurasia nihayet Pangea Gondwana ve Laurasia'ya girdiğinde bağımsız bir kıta kütlesi haline geldi.
Kıtaların birbirlerine ve okyanus havzalarına göre girmiş olduğu büyük ölçekli yatay hareketlere denir. Günümüzdeki kıtaların, büyük taşküre (litosfer) levhalarının sürüklenerek yer değiştirmesi sonucunda ortaya çıktığına ilişkin ilk düşünceler daha 18. yüzyılın sonlarında ortaya atıldı.
Alfred Wegener'in 1912 yılında önerdiği “kıtaların kayması” kuramı ile, yerküre üzerinde diğer kıtaların ve adaların kıyılarının da dev bir yapbozun parçaları gibi birbirine oturabileceğini göstermesiyle, bilimsel bir devrimin kapısı aralanmıştı.
Günümüzde Kuzey Yarımküre'de bulunan Kuzey Amerika, Avrupa, 300 milyon yıl önce Lavrasya ve Gondvana çarpışarak Pangea'yı oluşturmuştur. 250 milyon yıl önce Pangea parçalanmaya başlayınca kuzeyde Lavrasya ve Gondvana kıtaları olmuştur. Ayrıca aralarında bugünkü Atlas Okyanusu görülmeye başlamıştır.
'Kayıp Kıta' olarak da bilinen Zealandia ile ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı. Yeni Zelandalı bilim insanları 8'inci kıtanın detaylı haritasını oluşturdu. Bilim insanlarına göre coğrafya kitaplarının yeniden yazılması gerekiyor. Zira gezegenimizde 7 değil 8 kıta bulunuyor.
Avrupa ve Asya'nın Buluşma Noktası
Türkiye topraklarının büyük bir bölümü Asya kıtasında yer alır ve bu bölgeye Anadolu/Küçük Asya adı verilir. Avrupa kıtasında yer alan görece küçük bölüme ise Trakya adı verilir. Anadolu ve Trakya toprakları, Çanakkale ve İstanbul boğazlarında birbirine yaklaşır.
İlk kuruluş yeri Avrupa kıtası olan şehir zaman içinde Asya kıtasına doğru sahasını genişletti. Bugünkü İstanbul bu iki kıtayı birleştiren bir şehirdir. İstanbul Boğazı'na yapılan köprüler bu birleşmeyi somutlaştıran unsurlar olmuştur.
Bu senaryoya göre Atlantik Okyanus'u genişlemeye devam edecek, Pasifik Okyanus ise daralarak kıtalar tarafından kapanacak. Kuzeye doğru kayan Antarktika ile Amerika birleşecek ve onlar da zaten birleşmiş olan Afrika-Avrasya ile kaynaşacak.
Pangea olarak bilinen bu kıta, Dünya'nın tamamını kaplayan Penthalassa isimli okyanusla çevriliydi. 175 milyon yıl öncesine kadar süren bu oluşum sonraki onlarca milyon yıl içinde ayrılmaya ve bildiğimiz günümüz kıtaları oluşmaya başladı.
Bilim insanlarına göre, kıtalar günümüzden 250 milyon yıl sonra yeni bir süper kıta oluşturacaklar. Cambridge Üniversitesi'nde yapılan araştırma bir sonraki süper kıtaya şimdiden Aurica adını verdi. Pangaea yani yeryüzündeki tüm kıtaların tek bir parça olduğu son dönem, 300-180 milyon yıl kadar önceydi.
Türkiye Gondwana anakıtasından değişik zamanlarda kopan ve değişik zamanlarda Avrasya eklenen kıta parçalarından, mıntıkalardan (terranes) oluşmuştur. Türkiye'yi oluşturan mıntıkalar Mesozoyik ve Tersiyer'de yanyana gelmiş ve bugünkü Anadolu kıtasını oluşturmuştur.
Bu kıtalar; Avrupa, Asya, Afrika, Okyanusya, Antarktika, Kuzey Amerika ve Güney Amerika'dır.
Tethys (Tetis) denizdeki tortulların sıkışıp yüzeye çıkmasından doğan değişimler sonucunda Türkiye'nin içinde olduğu bölge kara parçası haline geldi. Kuzey Anadolu Dağları ve Toroslar bu dönemde oluşmuştur.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri