Dünyada internet kullanımı, bu yılın temmuz ayı itibarıyla yüzde 56'ya yükselerek 4,33 milyar kişiye ulaştı.
Tekil mobil kullanıcılar ise geçtiğimiz yıl yüzde 3'ün biraz üzerinde artış göstererek 168 milyon yeni kullanıcıya ulaşmıştı. Dünya Çapında İnternet Kullananların Sayısı: 2023 itibarıyla dünyada 5,16 milyar internet kullanıcısı var. Bu da dünya nüfusunun yüzde 64,4'ünün artık çevrimiçi olduğu anlamına geliyor.
Dr. Çavuş, dünya nüfusunun % 6'sının teknoloji bağımlısı olduğunu ve bu bağımlılığın insanları tehdit eden sosyal dokuya ve sosyal yapıya zarar veren bir hastalık olduğunu belirtti.
Dijital 2021 Raporunun Kısa Özeti:
Dünyadaki internet kullanıcılarının sayısı dünya nüfusunun %59.5'i kadar. Yani 4,66 milyar. Tüm dünyada insanlar günlük 6 saat 54 dakikayı internette geçiriyor.
Sıralamanın en üstündeki ilk 8 ülkede internet kullanım oranı %99'dur. Türkiye 2023 yılı itibariyle internet kullanım oranını %83.4 oranına getirerek, dünya sıralamasına 37. sırada bulunuyor.
İlgili 28 soru bulundu
Nüfusu 1 milyonun üzerinde olan ülkeler arasında en hızlı internete sahip ülke Tayvan. İngiltere'de yapılan araştırmaya göre interneti en yavaş kullanan ülkeler ise Afganistan, Yemen ve Suriye oldu.
Güney Asya ülkesi olan Singapur, Speedtest tarafından açıklanan listede dünyanın en hızlı internet ortalamasına sahip. Singapur'un sabit internette ortalama indirme hızı 192,17 Mbps olarak zirvede yer alıyor.
Çin, Myanmar, Suudi Arabistan ve İran'da da hükümetin izin vermediği sitelere girmek tamamen yasak ve bu ülkelerin bazılarında elektronik postalar filtreleniyor.
TÜİK'in “İstatistiklerle Aile 2018” araştırmasına göre Türkiye 23 milyon 221 bin 218 hane bulunuyor. Bu veriye göre Türkiye'de 20 milyon 504 bin 335 hanede internet erişimi bulunuyor. TÜİK'in verileri dikkate alındığında Türkiye'de 2 milyon 716 bin 883 hanede herhangi bir internet erişimi bulunmuyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı Hanehalkı Bilişim Teknolojileri (BT) Kullanım Araştırması sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre internete erişim imkânı olan hane oranı yüzde 94,1 oldu.
Yeşilay'ın akademik dergisi The Turkish Journal on Addictions'ta (Addicta) yer alan araştırmaya göre Türkiye'de 12-18 yaş grubu gençlerin yüzde 3,6'sı internet ve teknoloji bağımlısı, yüzde 21,8'i ise bağımlılık sınırında.
Sosyal hayattaki teknolojik unsurların topluma olan etkileri ve teknolojinin ne kadar aktif kullanıldığı tanıda kullanılan parametrelerdir. Yapılan anketlere göre gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerde nüfusun yaklaşık yüzde 1,5 ile yüzde 8,2'sinin bağımlı olduğu görülüyor.
We Are Social ve Hootsuite tarafından hazırlanan 'Digital 2021' raporuna göre internet kullanıcılarının sayısı 4,88 milyarı buldu. Bu rakam, dünya nüfusunun yüzde 61,8'ine denk geliyor. Sosyal medya kullanan kişi sayısı ise 4,55 milyar.
Dünya İnternet İstatistikleri sitesinden derlenen bilgilere göre, Kuzey Amerika ülkelerinde nüfusun yüzde 78,3'ü internet kullanıcısı. Yaklaşık 310 milyon nüfuslu ABD'de internet kullanıcı sayısı 245 milyondan fazla.
Asya kıtası, özellikle Çin ve Hindistan'ın nüfus anlamındaki etkisiyle internete bağlı kullanıcı sayısının en yüksek olduğu bölgeyi oluşturuyor. Avrupa kıtası, toplam nüfusun internete bağlı oranı oranıyla (82.9 %) bu alanda ilk sırada yer alıyor.
12 Nisan 1993'te TÜBİTAK ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) iş birliği ile başlatılan TR-NET projesi kapsamında 64 Kbps kapasiteli bir kiralık hat kullanılarak ODTÜ ile ABD'deki Ulusal Bilim Vakfı Ağı (NSFNet) arasında ilk internet bağlantısı kuruldu. Bugün ülkemizde internet kullanımının 25. yıl dönümü.
İnternet teknolojisi Türkiye'ye ilk olarak, 1987 yılında Ege Üniversitesi'nin öncülüğünde kurulan, Türkiye Üniversite ve Araştırma Kurumları Ağı ile geldi. Türkiye ilk kez İnternet'le, 12 Nisan 1993 tarihinde ODTÜ'den Ankara-Washington arasında kiralık hat kurularak yurtdışıyla sağlanan bağlantı sayesinde tanıştı.
1989'da Tim Berners-Lee'nin World Wide Web üzerine yaptığı çalışmalar, internetin modern formunun temellerini attı. 1990'larda ARPANET ve NSFNET'in görev süreleri sona erdi ve internet, ticari trafiği taşımak için kullanılmaya başlandı.
Ülkeyi yöneten hükümet tarafından sık sık keyfi internet kesintisi yaşanan, fiyatların da son derece pahalı olduğu bu ülke dünyanın en yavaş internetini kullanıyor. Türkmenistan 4.19 Mbps puanıyla en yavaş internet kullanan ülke oldu.
Çünkü interneti kim kontrol ediyor sorusunun yanıtı, açık bir biçimde ABD olarak veriliyor. Her ne kadar internet hiyerarşik olmayan, yatay ve merkezsiz bir sistem olarak kabul edilse de, dünya internet trafiği ABD merkezli. Dünya internet trafiğinin ABD merkezli olmasının birbirine bağlı üç temel nedeni var.
Buna göre dünyada internet verisi kullanmanın en pahalı olduğu ülke Zimbabve ve en ucuz olduğu ülkeyse Hindistan. İngiltere merkezli Cable firması, internetin olduğu 230 ülkede 1 gigabyte'lık (gb) veri kullanımının ortalama fiyat listesini çıkardı.
Amerika ortalama 167 Mbps internet kullanıyor.
Avustralyalı araştırmacılar, internet bağlantısı hızında dünya rekoru kırıp saniyede 44,2 terabayta (TB) ulaştı. Bu hızla, 1000 adet yüksek çözünürlüklü bir filmi bir saniyede indirmek mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri