Yaklaşık 13 metre boyunda ve 1.140 kilo ağırlığındaki dev yılan Titanoboa cerrejonensis, şimdiye kadar keşfedilen en büyük, en uzun ve en ağır yılan.
Komodo ejderiyle (Varanus komodoensis) birlikte pullu sürüngenler takımının (yılanlar ve kertenkeleler) en ağır türü olarak kabul edilir. Bilinen en büyük örneği (2000'de keşfedildi) 5.21 m uzunluğunda ve 97.5 kg ağırlığında bir dişi idi.
Bugüne kadar yakalanan en büyük anakonda 5 metre, 98 kilo kadar. Ağırlığı yetişkin bir ayı kadar... Ancak yeşil anakondalar 250 kg'a kadar çıkabiliyor.
Birman pitonları dünyanın en uzun yılan türü olarak biliniyor. Uzunlukları 7 metreye kadar ulaşan bu canlıların ağırlığı 90 kiloya kadar çıkıyor.
Titanoboa, Paleosen'de kuzeydoğu Kolombiya'da şimdiki La Guajira'da yaşayan çok büyük yılanların soyu tükenmiş bir cinsidir. 12,8 m (42 ft) uzunluğa kadar büyüyebilir ve 1,135 kg (2,500 lb) ağırlığa ulaşabilirler.
İlgili 15 soru bulundu
Kara mambanın karada yaşayan en hızlı yılan olduğu bilinmektedir. İddialara göre saatte 20 km. civarı bir hıza ulaşabilir.
Türkiye'de yaşayan en büyük yılanlardan olan sarı yılan Tunceli'nin Pülümür ilçesinde görüntülendi. Zehirsiz bir tür olan yılanın ağaca tırmanması bir vatandaş tarafından kayıt altına alındı.
Dünyanın en zehirli yılanı Kara Mamba yılanıdır. Görme yetisi gelişmiş olan kara mambaların en önemli özelliklerinden biri hem gündüz hem de gece avlanabilmesidir. Avına sinsice yaklaşan bu yılan türünün zehri bir fili bile birkaç dakika içerisinde öldürecek kadar güçlüdür.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi Doğa Parkı'na bağışlanan 5 metre uzunluğunda olan ve 100 kiloluk ağlı piton, aynı zamanda Türkiye'nin de en büyük yılanı.
Zehirli yılanlara göre sayıları daha fazla olan zehirsiz yılan türleri, avlarını ya boğarak ya da canlı bir şekilde tutarak öldüren yılanlardır. Öne çıkan zehirsiz yılanlar şu şekilde sıralanabilir: Piton Yılanı Anakonda Yılanı
Dünyanın en büyük yılanı: Titanoboa günümüzden yaklaşık 58-60 milyon yıl önce Paleosen döneminde yaşamış ve soyu tükenmiş bir canlı.
Sao Paulo şehrine yaklaşık 144 km uzakta yer alan ada 430 bin m2 bir alanda bulunmaktadır. Bu adada 1 m2 başına yaklaşık olarak 5 yılan düşmektedir. Yani adada gerçekten çok fazla yılan vardır.
En az yaşayan yılanlar su yılanlarıdır. Bunların ömrü de ortalama 7 yıldır. En çok yaşayan yılan türü ise anakonda olup ortalama ömrü 30 yıldır. Kral kobra olarak isimlendirilen zehirli yılan ise 15-20 yıl arasında yaşar.
Kobra, Elapidae familyasında yer alan çeşitli yılan türlerinin ortak adı. Genelde Asya Avustralya ve Afrika'nın çöllerinde ve tropik bölgelerinde yaşarlar.
Dünyadaki en uzun boylu yılanlara örnek olarak Anakonda'yı verebliriz (Bilimsel adı: Eunectes murinus) yaklaşık 10 metre, en küçük yılan ise Madagaskarda yaşayan Typhlops reuteri dir ve boyu 10 cm kadardır.
Yılanlar genellikle keskn kokulardan hoşlanmazlar bu nedenle bulunduğu bölgelere kükürt ve kireç koymak onları bulundukları ortamdan tamamen uzaklaştıracaktır. Ayrıca yılanı uzaklaştırmak için bulunduğu bölgeye naftalin koymakta bir diğer etkili yöntemdir.
Kirpiler yılanların en büyük düşmanlarıdır. Kirpilerin azalması ve göçmen kuşların da gecikmesi, yılanların daha fazla olmasına neden oldu.
Baharın gelmesiyle birlikte kış uykusundan uyandıkları için kendilerini göstermeye başladılar. Yılanları görenlerin sakin kalması ve onları rahatsız etmemeleri çok önemli. Zehirsiz oldukları için insanlara zarar vermeleri mümkün değil. Bu nedenle kesinlikle öldürmeyin.
Yılan etinin tüketildiği ülkelerde genellikle yerli yılan türleri tercih ediliyor. Kobralar Vietnam'da popülerken, su yılanları ve pitonlar Çin'de daha popüler. Çıngıraklı yılanlar Teksas ve Florida'da yenir.
Tedavi edilmemiş engerek ısırmalarında dahi 24 saat içinde bir ölüm olayına pek rastlanmaz. Bununla birlikte yılan ısırmaları ciddiye alınmalıdır. Derhal bir vantuz yada ucu kesilmiş plastik enjektörle mekanik emme yapılmalıdır, asla ağızla emme yapılmamalıdır bu ağız yoluyla zehirlenmeye neden olabilir.
Deniz yılanı, hayatlarının tamamını veya çoğunu denizde geçiren elapidae ailesine dahil zehirli yılanlardır. Karasal atadan evrimleşmiş olmalarına rağmen, çoğu geniş ölçüde tamamen akuatik yaşama adapte olmuş ve hatta karada hareket edebilme yeteneğini tamamen kaybetmişlerdir.
Brezilya'da Yılan Adası olarak bilinen, dünyanın en çok yılan nüfüsunu barındıran bir ada bulunuyor. Her 1 metrekarede 11 yılan olduğu tahmin ediliyor.
Doğal hayatta beslenmeleri
Çoğunlukla böcek, sümüklüböcek, kurbağa, solucan, nadiren küçük fare ve yılan yavrularını yer. İnsanların dayanabildiği tetanus zehri miktarının 7 bin katına dayanıklı oldukları saptanmıştır. Çok zehirli bazı böcek ve yılanları kolaylıkla avlayıp yer.
Kobraların zehri, esas olarak nörotoksinlerden oluşur. Yılanın ısırması kişide şiddetli ağrı, bulanık görme, uyuşukluk ve baş dönmesine neden olurken, daha sonra felce de yol açabilir. Isırılan kişiye müdahale edilmemesi halinde solunum yetmezliği meydana gelebilir. Bu durum, kişinin ölümüne neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri