Mayalanma süresince kabın sallanmayan bir zeminde durmasına dikkat etmemiz gerekiyor. - Yaklaşık 3,5 - 4 saat içinde mayalanma işlemi tamamlanmış oluyor. Bu süre sonunda kabın dışına sardığımız örtüyü açıyoruz.
2 yemek kaşığı yoğurdu bir kapta üzerine biraz sütten ekleyerek çırpıp süte ekliyoruz ve tahta kaşıkla karıştırıyoruz. Süt fazla olduğu için ben 3 kaba böldüm. 2 kabı 8 dakika ısınan fırına sarmadan koydum. 1 kabı da yoğurt yapma makinesini 45 derece ve 8 saate ayarlayarak mayaladım.
1 litre keçi sütünü bir tencereye alıp ısıtıcağız. Mayamdan 1 yemek kaşığı aldım bir kaba koydum. Daha sonra bir kapta mayamı süte katıp hafifçe tahta kaşıkla karıştırarak yayılmasını sağlıyorum.
Mayalamadan önce ön mayalama işlemi yapmıyorsunuz
Kaynattığınız, beklenen ısıya gelen sütünüzün bir kısmını alıp mayayla birlikte güzelce karıştırıp bir 5-10 dakika bekletin mutlaka.
Parmağımızı çok yakmayacak seviyeye geldiğinde 1 tatlı kaşığı yoğurdu ekleyip mayalayalım ve 5 saat dinlendirip buz dolabına koyalım . Ben keçi sütünü 1 litre alıp süt saklama poşetlerine koyup buzdolabına koyuyorum. Böylece sütü buzluktan çıkarıp tekrar günlük bebişinize aynı ölçülerle mayalayabilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Yoğurt mayalamak için sütün sıcaklığı yeterliyse her bir kavanoza 1 tatlı kaşığı yoğurdumuzu içine koyup karıştırıp kavanozların kapaklarını kapatıyoruz. Sofra yada havluyla sarılır. 6 -7 saat mayalanması için beklenilir.
Yoğurt yaklaşık olarak dört saatte mayalanır. Dört saatin sonunda buzdolabına kaldırmalısınız. Yoğurt bekledikçe üste çıkan suyu alıp dökmelisiniz. Beş litre sütün yaklaşık olarak dört litresi yoğurda dönüşür.
4- İdeal mayalama süresi 45-50 °C sıcaklıktaki bir ortamda ( fırın vb ) 3,5 – 4 saat bekletmektir. Daha uzun süre mayalanması yoğurtta sulanma ve ekşimeye neden olabilir. 5- Mayaladığınız yoğurt tutmuş ise 8-10 °C sıcaklıkta buzdolabında 24 saat bekletiniz.
Tüm şartlara rağmen yoğurt tutmuyorsa;
Genişçe bir kaba kaynar su ekleyip içerisine mayalanmamış sütün olduğu tencereyi koyun. Birkaç saat bu şekilde beklettikten sonra süt tenceresini buzdolabında 5 saat dinlendirdikten sonra yoğurt hazır olacaktır.
Bebeğin gelişim döneminde alması gereken folik asit ve demir değerini karşılamayan keçi sütünün sürekli kullanımı, gelişim açısından faydalı olmaz ve en önemlisi anemiye neden olabilir. Anne sütüne göre, A-C-D vitamini ve B12 eksikliği de keçi sütünün anne sütüne alternatif olamayacağının diğer kanıtıdır.
İçinden biraz keçi sütü çıkarıp, 2 tatlı kaşığı inek sütü yoğurduyla karıştırıp, cam kavanozdaki keçi sütüne katın. Kavanozun kapağını kapatın, üzerine iki kat havlu sarıp, 4 saat bekletin. Yoğurdunuz hazır! Mayalandıktan sonra buzdolabına kaldırırsanız, yoğurt daha da katılaşacaktır.
Yarım saat boyunca ortalama 63 derece ısıda tuttuğumuz keçi sütünü içinde buz olan büyük bir kabın içine yerleştirmeli ve soğutma işlemine geçmeliyiz. Bu işlemden sonra sütün ideal sıcaklığı ise yaklaşık 30 derece olmalıdır. Bu şekilde soğumaya bırakılan sütün içine seyreltilmiş peynir mayası kullanılır.
Bu nedenle sütü tencerede veya büyük bir cezvede kaynatırken 10 dakika kaynaması ideal bir süre olacaktır. Sütü kaynatırken dikkat edilmesi gereken bir diğer detay da ateşin şiddeti olacaktır. Süt kaynatma esnasında kısık ateş kullanmanız her zaman daha sağlıklı olacaktır.
Küçük bir kapta yoğurt mayasını, şekeri ve yeteri miktarda tuzu karıştırın. Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller.
1 kilo süte 2 yemek kaşığı çok fazla bende yapıyorum 4-4,5 kiloya 1 yemek kaşığı maya koyuyorum.
3.Sütün mayalanma sıcaklığına gelmesini bekleyin
Yoğurdun ideal mayalanma sıcaklığı 45 derece civarındadır. Eğer termometreniz yoksa serçe parmağınızı süre batırınca yaklaşık 7 saniye yanmadan sütün içinde tutabiliyor olmanız gerekir.
Sıcaklığını iyi ayarlayın. Yoğurt mayalarken kaynatılan sütün sıcaklığı da uygun olmalı. Çok sıcak süt ile yoğurt mayalanırsa, yoğurt fazla sulu olabiliyor veya mayası tutmayabiliyor.
Ev yoğurdunu 1 litre süt için kullanabilirsiniz. Leziz bir yoğurt için, 1 litre süte en fazla 1 tatlı kaşığı maya kullanın.
Mayalanma süresi kışın 6-7 saat- yazın 4 saatten fazla tutulursa da sulanma olur. Mayalanan yoğurdun üstüne kapak yerine süzgeç konulmazsa kapakta oluşan buhar su damlacığına dönüşüp tekrardan yoğurdun üstüne damlar ve sulanmaya neden olur.
İdeal koşullar altında yoğurt 3,5 ila 4 saat içerisinde mayalanır. Ancak daha uzun süreli mayalama ekşime ya da sulanma gibi sorunlar ortaya çıkarmaktadır.
Mesela kapak yerine bir tel süzgeç koyulabilir ve bir bez vasıtasıyla sarılabilir. Bunun ardından ise 5 ya da 6 saat boyunca en az bekletilmeye bırakılmalıdır. Bu süreç içerisinde mayalanmış olan yoğurt damda istendiği gibi taş gibi sert hale gelecektir. Bu süre geçtikten sonra ise buzdolabına kaldırmak yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri