ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) 2021 raporuna göre, Rusya, 47 trilyon metreküple dünyada kanıtlanmış en fazla doğal gaz rezervine sahipken İran 34 trilyon metreküple ikinci ülke konumunda.
Doğal gaz rezervlerinin 79,1 trilyon metreküpü (%40,9) Orta Doğu ülkelerinde, 62,2 trilyon metreküpü (%32,1) Avrupa ve Asya ülkelerinde, 33,1 trilyon metreküpü (%17,1) Afrika/Asya Pasifik ülkelerinde bulunmaktadır.
Esas itibariyle büyük bir keşif değil bu ama toplam olarak sunulan rakam önemlidir. Çünkü 500 üstü büyük rezerv, dev rezerv adını alır. 710 milyar metreküplük doğal gaz Türkiye'nin bugünkü tüketimle on iki yıllık doğal gaz ihtiyacını karşılıyor.
EN PAHALI HOLLANDA'DA
Ankara'da doğalgazın konutlardaki metreküp fiyatı 4,68 lira (0,2647 Euro) olurken en pahalı doğalgazı ise Hollanda 53,63 lira (3,01 Euro) kullanıyor.
Almanya başta olmak üzere birçok AB ülkesi, Rusya'dan doğalgazı Türkiye'den daha ucuza aldığı halde, Türkiye'den daha pahalı olarak tüketiciye satıyor.” BOTAŞ'ın açıkladığı güncel verilere göre, 2018 yılında Türkiye'de tüketilen doğalgaz miktarı yaklaşık 50 milyar metreküp.
İlgili 39 soru bulundu
Türkiye doğalgaz nereden alıyor? Doğal gaz alımı yaptığımız ülkelerin başında yüzde 36,9 ile Rusya geliyor. Rusya'yı yüzde 15,7 ile Azerbaycan, yüzde 13,5 ile Cezayir, yüzde 11,7 ile İran, yüzde 7 ile Nijerya, yüzde 5,8 ile Katar, yüzde 3,2 ile ABD ve yüzde 3,1 ile Trinidad Tobago takip ediyor.
ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) 2021 raporuna göre, Rusya, 47 trilyon metreküple dünyada kanıtlanmış en fazla doğal gaz rezervine sahipken İran 34 trilyon metreküple ikinci ülke konumunda.
Türkiye'de doğal gaz çıkan bölgelerden en fazla rezerve sahip bölge bilinmemekle birlikte üretim yapılan illere bakıldığında 163,876 metreküp üretimle Tekirdağ birinci sırada yer alıyor. Sırasıyla 2020 yılında Türkiye'de doğal gaz çıkan bölgeler şunlardır: İstanbul. Tekirdağ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, çalışmalar sonunda Karadeniz'deki doğal gaz keşfinin 710 milyar metreküpe ulaştığını, bunun sadece meskenlerde kullanılan gaz miktarı ile kıyaslandığında 35 yıl süreyle tüm konutların ihtiyacını karşılayacak büyüklükte olduğunu söyledi.
Türkiyede DoğalgazTürkiye`de ilk defa 1970 yılında Kumrular bölgesinde varlığı tespit edilen doğalgaz, 1976 yılında Pınarhisar Çimento Fabrikasında kullanılmaya başlanmıştır.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Petrolleri'nin (TP) milli bir kuruluş olduğunu belirterek, "Bu sahalarda operasyon da bize ait, ortağımız da yok. Bulduktan sonra çıkartmasını da biliriz. Sahibi de işletmesi de TP'nin olacak. Bundan kimsenin endişesi olmasın." demişti.
Doğal gaz ülkemiz için çok önemli olmasının yanı sıra ısınma anlamında vatandaşlarımız içinde ayrı bir öneme sahiptir. Günümüzde ülkemizde bulunan 81 ile doğal gaz verilmektedir. 2015 yılına kadar bazı illerde doğal gaz bulunmuyordu. Bu iller Bingöl, Bitlis, Mardin, Tunceli, Hakkari, Şırnak ve Artvin illeridir.
Türkiye 2021'de doğal gazının yüzde 44,9'unu Rusya'dan, yüzde 16,1'ini İran'dan ve yüzde 15'ini Azerbaycan'dan aldı.
Türkiye'nin 81 il merkezine doğal gaz arzı sağlanmıştır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 21 Ağustos 2020'de, Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz rezervi keşfinin Karadeniz'de gerçekleştirildiğini açıklamıştı. İlk etapta 2100 metre derinlikte 320 milyar metreküplük bir doğalgaz rezervi keşfedildi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz bölgesinde 58 milyar metreküp yeni doğal gaz rezervi keşfedildiğini açıkladı.
Japonya'yı 33,7 milyon tonla (yüzde 13) Güney Kore ve 26,8 milyon tonla (yüzde 10) Çin izledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Karadeniz'deki toplam doğal gaz rezervinin 710 milyar metreküpe ulaştığını kaydederek, "Bu durumda Türkiye'de konutlarda tüketilen gazı 33 yıl bu sahadan sağlayabilecek olduğumuzu görüyoruz." dedi.
Amerika, Rusya'dan aldığı ham petrolün yerini Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden tedarik ederek doldurabilir. Rusya, Amerika'nın satın almayı durdurduğu petrol içinse Çin ya da Hindistan gibi alternatif alıcılara yönelebilir.
Doğal gaz rezervi açısından 4. sırada olmasına rağmen küresel enerji piyasalarında geçen yıl en fazla doğal gaz üreten ülke 920,9 milyar metreküple ABD oldu. Yani, geçen yıl piyasaya sunulan doğal gazın yüzde 23,1'i ABD'de üretildi. ABD'yi 679 milyar metreküplük üretimle Rusya izledi.
Türkmenistan, 1991'de Sovyetler Birliği'nden ayrılıp bağımsızlığını kazandı. Bağımsızlık sürecini yöneten devlet başkanı Saparmurat Niyazov Aralık 1992'de deklare ettiği politika programı çerçevesinde Türkmenistan'da elektrik, su, doğalgaz ve tuz ücretsiz yapıldı.
Mavi Akım Doğalgaz Boru Hattı (Mavi Akım)
15 Aralık 1997 tarihinde BOTAŞ ve Gazexport arasında imzalanan 25 yıllık Doğalgaz Alım- Satım Anlaşması kapsamında, doğalgaz Rusya Federasyonu'ndan Karadeniz geçişli bir hat ile Türkiye'ye ulaşmaktadır. Anlaşmaya göre, yıllık 16 milyar m³ doğalgaz Türkiye'ye arz edilmektedir.
Türkiye, coğrafyası gereği çok sayıda komşuya sahip bir ülke. Güneydoğu bölgemizde kalan ülkeler başta olmak üzere Doğu ve Kuzey bölgelerimizdeki ülkelerin petrol ve doğalgaz çıkardıklarını görüyoruz. Bu önemli enerjinin bizim ülkemizden çıkmamasının en büyük sebebi ise jeolojik farklılıklarımız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri