Bu anlamda birinci sırada olan İzlanda'da ortalama olarak erkekler 66 yaşında, kadınlar ise 63,5 yaşında emekliliğe ayrılıyor. Emeklilik yaşında ikinci sıradaki İsveç'te ise erkekler ortalama olarak 65,8, kadınlar 64,9 yaşında emekli oluyor. En erken ise Lüksemburglu vatandaşlar emekliğe ayrılıyor.
Ülkedeki emeklilik hukukuna göre 67 yaşında emekli olunuyor. Fakat ağır engellilik durumunda 63 yaşında kesintisiz, 60 yaşında ise yüzde 10,8'lik bir kesintiyle de emekli olmak mümkün.
Türkiye'de ise emeklilik yaşı erkeklerde 60, kadınlarda 58. Cezayir, Bangladeş, Hindistan, Endonezya, Malezya, Moğolistan, Suudi Arabistan, Özbekistan, Vietnam emeklilik yaşı nispeten daha düşük ülkeler. Bu ülkelerde Türkiye gibi emeklilik yaşı erkeklerde 60, kadınlarda 58.
Emeklilik yaşı en düşük ülke ise Endonezya. Endonezya'da erkekler ve kadınlar 58 yaşında emekli olabiliyor. Aynı şekilde Vietnam, Özbekistan, Moğolistan özellikle kadınlar için emeklilik yaşı düşük ülkeler.
Çin'de halen beyaz ve mavi yakalı erkekler için emeklilik yaşı 60. Beyaz yakalı kadınlar için 55, fabrikalarda çalışan kadınlar için ise 50 yaş sınırı uygulanıyor.
İlgili 43 soru bulundu
Amerika'da sigortalı çalışanlar 65 yaşında emeklilik hakkı elde ediyor. Ayrıca eksik maaş almayı kabul eden kişiler 62 yaşında da emekli aylığı almaya başlayabiliyor.
Japonya emeklilik yaşı: Emeklilik yaşının 65 olduğu Japonya'da şirketlere bu oranı kurumsal olarak 70 yaşına kadar uzatma noktasında imkân tanınıyor.
44 farklı ülkenin incelendiği 2022 Natixis Küresel Emeklilik Endeksi verilerine göre en emekli dostu ülke Norveç olurken onu İsviçre, İzlanda ve İrlanda takip etti.
Zirvede ise Hollanda ve Danimarka bulunuyor.
Kamu çalışanları için 01/01/2017 tarihinden itibaren emeklilik yaşı kademeli olarak (her 6 aylık dönem için) erkekler için 65 kadınlar için 63 yaşına yükseltilmiştir.
İran'da emekliliğe hak kazanma yaşı kadınlarda 25 yıl çalışma veya 55 yaş; erkeklerde ise 30 yıl çalışma veya 60 yaştır.
Hollanda'daki son istihdamın üzerinden en az iki yıl geçmiş olması koşuluyla, tutarın tamamının bir defaya mahsus ödenmesi şeklinde, Aylık ek ödeme şeklinde (ömür boyu) - emeklilik yaşına (67) ulaşmış olmanız şarttır.
Prim ödeme yükümlülüğü en erken 17 yaşını doldurduktan sonraki yılın 1 Ocak günü başlar. Çalışmayan kişiler, 20 yaşını doldurmalarından sonraki 1 Ocak gününden itibaren, en geç ise standart emekli olma yaşına (kadınlar için 64, erkekler için 65 yaşına) geldikleri ayın sonuna kadar prim öderler.
AFP haber ajansının bildirdiğine göre, 31 Aralık 2022 itibarı ile Almanya'da 45 sene sigortalı çalışmış bir erkek ayda ortalama 1637 euro emekli maaşı alıyor. Yine 45 yıl boyunca sigortalı çalışmış ve emeklilik aidatı ödemiş bir kadının eline geçen aylık emekli maaşı ise 1323 euro.
Almanya'da emeklilik yaşı gelmesine rağmen çalışanların sayısı artıyor. Alman Yazı İşleri Ağı'na (RND) bağlı gazetelerin Sol Parti'nin soru önergesine hükümetin verdiği yanıta dayandırdığı haberinde, ülkede 1 milyon 66 bin 895 çalışanın 67 yaş ve üzerinde olduğu belirtildi.
Maaş Bağlama Oranı Artırıldı
Batı Almanya'da 36,02 Euro, Doğu Almanya'da da 35,52 Euro olan emeklilik maaşı bağlama oranı 37,60 Euro'ya çıkarılarak eşitlendi. Eşitlemeyle, 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren emeklilik maşı bağlama oranı hem Doğu Almanya'da hem de Batı Almanya'da aynı olacak.
Yaş şartı halen kadınlar için 63, erkekler için 65 yaştır. Kadın-erkek için 2020 yılına kadar 66 yaşa, 2026-2028 yılları arasında da 67 yaşa yükseltilmesi planlanıyor. Aylık tespitinde yıl bazında asgari primin yatmış olması halinde söz konusu yıl için prim yatmış sayılıyor.
Almanya'da prim günü şartı ise 5 yıl. 5 yılı tamamlayanlar direkt yaşı bekliyor. Maaş esaslı emeklilik hakkı çalışarak ve girişimcilik yapılarak kazanılıyor. İşveren bütün çalışanları için emeklilik sigortası almak ve sigorta primlerini ödemekle yükümlü. Girişimciler sigorta primlerini kendileri ödüyor.
Almanya'da kesinti yapılmadan emekli olmak için 45 yıllık çalışma sürenizi doldurmanız gerekir.
Daha önce olduğu gibi, evli veya birlikte yaşayan emeklilerin emekli maaşı asgari ücretin %50'si, bekar ve evli olmayan emeklilerin maaşı ise %70'tir. Bununla birlikte, asgari ücretteki değişiklik nedeniyle, ortakları olan emekliler ayda 968,86 avro ve bekarlar - 1425,8 avro alacak.
İsveç'te belirli bir emeklilik yaşı yoktur, bu nedenle emekli maaşı size otomatik olarak ödenmez. Emekli maaşı almaya başlamak istediğinizde kendiniz başvuru yapmalısınız. İsveç'te yaşıyorsanız ve bir İsveç e-kimliğiniz varsa emeklilik başvurunuzu web sitemizde veya web sitemizde bulunan bir form yardımıyla yaparsınız.
Nüfusu 68 milyon olan Fransa'da emekli sayısı 2014 yılında 13 milyondu. Bu rakam bugün 17 milyon.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri