Anılan hüküm gereği evlatlık (ve evlatlığın altsoyu), evlat edinenin altsoyuna dahil olup birinci zümre mirasçısı olarak mirasta hak sahibi olacaktır. Bu bağlamda evlatlık (ve altsoyu) da saklı paylı mirasçıdır.
Evlatlık sadece evlat edinene mirasçı olup eğer eşlerin her ikisi de evlat edinmişse her ikisine de mirasçı olabilir. Ancak bunların kan hısımlarına mirasçı olamaz. Yani evlatlığın mirasçılığı, tek taraflı bir mirasçılıktır. Evlatlığın ölümü halinde yasal mirasçıları onun kan hısımları ve kendi öz ailesidir.
Evlatlığın kanuni mirasçılığı tek taraflıdır. Çünkü, yalnız evlatlık ve alt soyunun evlat edinene mirasçı olması kabul edilmiştir. Buna karşın, evlat edinen ve hısımları, evlatlığa kanuni mirasçı olamazlar (MK. m. 447/2) (53). Bu kanun hükmü emredici nitelikte olup aksi kararlaştırılamaz.
Evlatlığın mirasçılığı, Alman Hukukunun aksine, aynı zamanda kendi anne ve babasından da devam eder. Böylelikle hem evlat edinene hem de öz anne – babasına mirasçı olabilmektedir. Evlatlık yalnızca kendisini evlat edinen kişinin mirasçısı olabilir. Onun eşinin veyahut başka bir akrabasının mirasçısı olamaz.
Üvey Çocuğun Miras Hakkı
Eşlerin önceki evliliklerinden olan çocukları, sonradan evlendikleri eşin mirasçısı olmaz. Yani üvey anne veya üvey babadan üvey çocuğa doğrudan miras geçmez. Üvey anne veya babadan ilk evlilikteki çocuğa miras geçmesi için önce eşin ölerek sağ kalan eşe miras bırakması gerekir.
İlgili 45 soru bulundu
Burada üvey annenin vefatı sonrasında eşinin hayatta olup olmadığına bakılır. Eş hayattaysa mirasının bir kısmı eşe kalacaktır. Eş hayatta değilse o zaman mirasın tamamı üvey annenin alt soyu olmadığı için anne ve babasına kalır. Anne ve baba hayatta değilse yasal mirasçılar üvey annenin kardeşleri olurlar.
Evlatlık (ve altsoyu) evlat edinenin yasal mirasçısıdır fakat evlat edinen (ve hısımları) evlatlığın yasal mirasçısı değildir. Evlatlığın yasal mirasçıları, kendi zümre mirasçıları, eşi ve devlettir.
Anne Ölünce Miras Paylaşımı
Ölen annenin mirası çocuklarına kalır. Çocuklar annelerinden kalan mirasta eşit oranda pay alırlar. Anne birden fazla evlilik yapmış olsa da her bir çocuğu mirastan eşit pay alır. İlk evlilikten olan çocukları ile sonraki evliliklerinden olan çocukları arasında herhangi bir fark yoktur.
Çocuğu olmaksızın ölen kadının mirası eşine ve/veya anne-babası ile kardeşlerine kalacaktır. Bekar olarak ölen kadının eşi olmayacağı için mirası anne ve babası ile kardeşleri alacaktır. Bu halde mirasının yarısı annesine, yarısı babasına kalacaktır.
Evlatlığın mirasçısı Türk Kanununa göre olmamaktadır. Yani bu durum tek taraflıdır. Evlat edinen kişi kendisini evlat eden kişiden hak talep edebilir ancak kendisinin vefatı durumunda hak veremezler. Bu durumda evlat sahibi olan kişilerin kan bağından olan kişiler de bu durumda hak sahibi olamazlar.
Evlat edinen ve hısımları, evlatlığa mirasçı olmazlar.” Yargıtay 14.Hukuk Dairesi de 2017/2282 Esas, 2021/892 Karar sayılı ve 15.02.2021 tarihli kararında “4721 Sayılı Türk Medeni Kanunun 314/2. maddesine göre evlatlık evlat edinene mirasçı olur.
Evlat edinen ile evlatlık arasında asgari olarak 18 yaş farkının bulunması şarttır.
Önceki senelerde evlat edinilecek çocuk ile evlat edinecek olan kişi arasında 40 yaş fark olması şartı aranmaktaydı. Örneğin 38 yaşında başvuru yapsa bile 43 yaşında başvurusu onaylanan kişi 3 yaşından küçük çocuk evlat edinemezdi. Ancak bu şart Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından kaldırılmıştır.
Evlatlığın ölümü halinde yasal mirasçıları kendi kan hısımları ve eşidir.Bir diğer özellik evlatlık yalnızca evlat edinenin yasal mirasçısıdır. Evlat edinenin kan hısımlarının (babasının, annesinin, kardeşinin vb.) yasal mirasçısı değildir.
Hukukumuza göre saklı paylı mirasçılar 3 gruptur. Bunlar altsoy, anne-baba ve sağ kalan eştir. Günümüzde kardeşler saklı paylı mirasçı değillerdir çünkü 2007 yılında yapılan değişiklik ile saklı pay sahibi mirasçı grubundan çıkarılmışlardır.
Yani ölen kişinin çocukları ve karısı hayattaysa miras onlara kalır. Eğer değillerse kardeşlerine, annesine ve babasına kalır. Ölen kişinin kardeşlerinin, annesinin ve babasının da hayatta olmaması durumunda miras yeğenlere kalır.
Medeni kanunumuza göre evli olmayan ve çocuğu bulunmayan murisin mirasının ana ve babasına geçeceğini hüküm altına almıştır. Söz konusu maddeye göre: “Altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, ana ve babasıdır. Bunlar eşit olarak mirasçıdırlar.
Üvey kardeşler kişinin mirasçıları olamazlar.
3. Derece(Zümre) Mirasçılar Kimlerdir? Miras bırakanın 3. Derece mirasçıları büyük ana ve büyük babasıdır. Miras bırakanın, alt soyunun, ana ve babasının alt soy bırakmaksızın miras bırakandan önce ölmeleri halinde, mirasçılar, büyük ana ve büyük baba olacaktır.
1-İlk olarak E-devlet internet adresine girerek. T.C kimlik numarası ve şifresi ile giriş yapılması gerekiyor. 2-Daha sonra, anasayfada bulunan arama butonuna "Veraset İlami Sorgulama" yazmanız yeterli olacaktır.
Eğer miras bırakan tarafından bir ölüme bağlı tasarruf ile mirasçılık sıfatı kazanılıyorsa iradi mirasçılık ortaya çıkacaktır. Kanun koyucu yasal mirasçıları saymıştır. Bunlar kan hısımları(altsoy, ana-baba, büyük ana ve büyük baba, evlilik dışı hısımlar), sağ kalan eş, evlatlık ve devlettir.
Kural olarak eşlerden biri vefat ettiğinde sağ kalan eş, diğer eşin yasal mirasçısı olacaktır. Aynı şekilde, evlilik birliği içerisinde açılmış olan bir boşanma davası henüz kesinleşmeden bir eşin vefat etmesi durumunda da diğer eş mirasçı olarak kabul edilir.
iyi çalışmalar ; yeni doğan çocuğunu evlatlık vermek isteyen anne ; evlatlık verdikten sonra çocuğun kendi nüfus kaydında görünmesini istemiyor.
Medeni Kanun kapsamında yer alan esaslara göre, miras bırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyu olmaktadır. Çocuklar eşit olarak mirasçı oluyor. Dededen toruna doğrudan miras kalmıyor, ancak dedenin kendi altsoyunun kendisinden önce vefat etmesi halinde çocuğunun hakkı torunlara geçiyor.
a) Vefat eden kimsenin kızı olarak kadın: Erkek kardeşleri ile beraber bulunduğunda kardeşinin aldığı payın yarısını, erkek kardeşi yoksa ve kız tek ise mirasın yarısını alır. Kızlar birden fazla olduklarında ise mirasın üçte ikisini alırlar (en-Nisâ, 4/11). Üçte ikisini aralarında eşit olarak paylaşırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri