Zaman dilimleri Greenwich, İngiltere'deki 0 derece boylamından başlar (bakınız UTC) ve doğuya doğru artarak, batıya doğru azalarak devam eder. Dünyada zaman dilimleri. Zaman dilimleri, genellikle hükûmetler veya bazı astronomi enstitüleri tarafından belirlenirler ve 3 veya 4 harfle gösterilirler.
UTC+14:00 zaman dilimiyle, Kiribati dünyada en erken saatin olduğu ülkedir.
Uluslararası ortak saat kullanımı amacıyla ortak bir başlangıç belirlenerek (Greenwich) oluşturulmuş, on beş boylamın güneş önünden bir saatte geçişi esas alınarak on beş boylam aralıkla çizilen saat dilimleridir.
Türkiye Saati ya da kısaltmasıyla TSİ, Türkiye'de geçerli olan zamandır. Ülkede sabit olarak UTC+3 zamanı kullanılmaktadır.
Greenwich'in doğusunda ve batısında kalan 180'er adet meridyenin her biri arasında 4 dakikalık zaman farkı olduğu hesaplanmış ve bu şekilde dünya, 12'si doğuda, 12'si batıda olmak üzere 24 saat dilimine bölünmüştür. Bu saat dilimlerinin her birine GMT saat dilimleri denir.
İlgili 20 soru bulundu
Her boylam derecesi arası 4 dakikadır. Bu nedenle 15 derecelik her meridyen dilimi bir saate eşittir. Böylece 12 saat doğuda, 12 saat batıda olmak üzere, yeryüzü 24 saat dilimine bölünmüştür.
Örneğin Türkiye 26°-45° doğu meridyenleri üzerindedir. Batı ve doğu ucu arasındaki zaman farkı (19 meridyen x 4 dakika) 76 dakikadır. Yani batı ucunda yerel saate göre saat öğlen 12:00 iken doğu ucunda 13:16'dır.
Rusya Türkiye ile aynı saate sahip.
Ülkemizde mevcut durumda esas alınan saat dilimi UTC+2'dir. Halen İzmit'in doğusundan geçen 30° doğu meridyeni Türkiye saati için esas kabul edilir. Yaz saati uygulaması olduğu 7 aylık dönemde ise UTC+3'tür. Yani Doğubeyazıt üzerinden geçen 45° doğu meridyenidir.
GMT ifadesinin açılımı Greenwich Mean Time olarak bilinen ifadedir. Dilimize olan çevrimi de Greenwich ortalama zamanı olarak yapılmaktadır. Bu ifade adını İngiltere'de bulunan Londra Greenwich banliyösünden almaktadır. Ayrıca baş meridyen olarak da kabul edilmektedir.
GMT (Greenwich Mean Time), başlangıç meridyeni üzerinde ortalama güneş zamanı. GMT, Greenwich Ortalama Zamanı anlamına gelir. GMT, Britanya Adaları'nın standart zaman dilimidir. Adını Londra'nın güneydoğusundaki Greenwich banliyösünden alır.
Hayır değildir, dünya üzerinde zaman yükseklere çıkıldıkça hızlanır, aşağılara indikçe yavaşlar. Fakat bu çok küçük bir farktır, özel ekipmanlar olmadan anlaşılamaz. Örneğin, atom saatleri ile anlaşılabilir.
İsviçre de saat denildiğinde akla ilk gelen ülkedir. Onu diğer saat üreticisi ülkelerden farklı kılan orijinal, yenilikçi ve kaliteli kol saatleri üretme konusundaki başarısıdır.
Tarihi. Saat, ilk defa MÖ 4000'lerde Mısır'da kullanılmaya başlanmıştır. Mısırlılar, Güneş'in her gün belirli bir düzende doğup battığını keşfetmişti. Bundan yararlanarak güneş saatini icat etmeyi başardılar.
Mekke yaz ve kış saati uygulamasına geçmez. Mekke için IANA zaman dilimi tanımlayıcısı Asia/Riyadh'dır.
Finlandiya standart saat iken Finlandiya deki saat Türkiye deki saat'ın 1 saat gerisindedir olur. Ayrıca Finlandiya yaz saati uygulamasındayken Türkiye deki saat gibi aynı olur. Finlandiya için IANA zaman dilimi tanımlayıcısı Europe/Helsinki'dir.
Türkiye gibi GMT +3'ü sabit zaman dilimi olarak kullanan diğer ülkeler, Irak, Etiyopya, Tanzanya, Madagaskar, Kuveyt, Batı Rusya, Yemen, Somali, Sudan, Cibuti, Beyaz Rusya, Suudi Arabistan, Kenya, Uganda ve Katar.
çin'de Saat Kaç? çin Türkiye saat farkı +8'dir. ülkemizden tam 8 saat ileridedirler.
GMT+9 zaman diliminde yer alan Japonya ile GMT+3 zaman diliminde yer alan Türkiye arasındaki saat farkı 6 saattir. Örneğin Japonya'da saat 13:00 ise Türkiye'de saat 07:00 olmaktadır. Bu sebeple Japonya Türkiye'den 6 saat ileridedir. 6 saatlik farkın olması iki ülke arasında öğün farklılıklarına da sebep olabiliyor.
UTC'da saat 15:00 2 Nisan Salı iken Mekke'de 18:00 dir. UTC Mekke'nin 3 saat gerisindedir.
Amerika Birleşik Devletleri (bağımlı bölgeler de dahil olmak üzere) 11 saat dilimi vardır. Başkent için saat dilimi Washington, D.C. kullanılır. Amerika Birleşik Devletleri'de saat 02:00 27 Mart Çarşamba iken Türkiye'de 09:00 dur. Amerika Birleşik Devletleri Türkiye'nin 7 saat gerisindedir.
Dünya geometrik olarak 'geoit' olarak adlandırılmakta, bu da güneş ışınlarının düşme açılarının ve zamanının değişiklik göstermesine neden olmaktadır. Boylamlar yani meridyenler yerel saat farklarının oluşmasına zemin hazırlayan hayali çizgilerdir. Meridyenler arası mesafe saat farkını oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri