Denizlerin en hızlı yüzen balığı saatte 110 km kadar hız yapabilen yelken balığıdır. Atlantik ve Pasifik okyanuslarında yaşayan bu balıkların ömürleri 13 yıl kadardır. Ortalama boyları 270 cm'dir (en fazla 348 cm).
1. Yelken balığı Atlantik ve Pasifik okyanuslarında yaşayan yelken balığı saatte 110 km'ye kadar hız yapabilir. Yaklaşık 13 yıl yaşayan türün ortalama boyu 270 cm, ağırlığı ise 100 kilogram.
Şişe burunlu yunuslar, yüksek zekaları nedeniyle karmaşık numaraları öğrenebilen ilginç deniz memelileridir. Bu kıvrak canlılar doğada saatte 30 kilometreye hıza ulaşabilirler.
Saatte 65–70 km hızla yüzerler.
Sırt yüzgeci 37 ile 49 arasında ışına sahiptir. İkinci sırt yüzgeci ise daha küçüktür ve altı ile sekiz ışındır. Güçlü bir kuyruğa sahip bu balıkların kuyruk sapı ile kuyruğunun birleşmesi sebebiyle yüksek hızlara ulaşması mümkün olmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Denizlerin en hızlı yüzen balığı saatte 110 km kadar hız yapabilen yelken balığıdır. Atlantik ve Pasifik okyanuslarında yaşayan bu balıkların ömürleri 13 yıl kadardır.
Saatte 60 km. hızla yüzen avlarını takip edebilmek için kılıç balığının gözlerinin sıcaklığını 20-25 derecede tutması gerekmektedir. Saatte 120 km hızla yüzebilir ve okyanusların en hızlı balıklarından biridir.
En küçüğüne kestane palamudu diyoruz. İki yüz elli gram filan olanlar. Sonra çingene palamudu, sonra palamut, sonra torik gelir. Toriğin de büyükleri vardır, büyüğüne sivri denir, daha büyüğüne altıparmak denir, en büyüğüne de piçota denir.
Örneğin Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu.
Sesli Sözlük - orkinos yavrusu, tombik.
Dünyanın en büyük balığı balina köpekbalığıdır (Rhincodon typus). Her ne kadar adında balina kelimesi geçse de bu balık bir memeli türü değildir; sadece büyüklüğünden dolayı balina köpekbalığı olarak adlandırılır.
Endonezya'nın Sumatra adasında çalışan bilimadamları, dünyada bugüne dek keşfedilen en küçük balığı buldu. Paedocypris balığının yetişkinleri, yalnızca 7,9 milimetre boyuna ulaşabiliyor. İnce ve şeffaf görünümlü bu balık, turbalı bataklıkların bol asitli sularında yaşıyor.
Listemizin en başında tabi ki iğneli vatoz yer alıyor. Ülkemizin kıyılarında rast geldiğimiz iğneli vatoz, genelde kumlu ve sığ sularda yaşıyor. Yassı yapısı ve kuyruğundan tanıdığımız vatozların uzunluğu 5 metreye, ağırlığı ise 600 kiloya ulaşabiliyor.
Bazı bilim insanları, insanlardan sonra dünyanın en zeki hayvanı olarak yunus balığını işaret eder. Vücutlarına oranla oldukça büyük bir beyne sahip olan yunus balıkları, sahip oldukları zeka hakkında da ipucu vermiş olur.
Mavi balina ya da gök balina (Balaenoptera musculus), en büyükleri 33 metreyi bulan boyu ve 150 tonu geçebilen ağırlığıyla, yaşayan en büyük hayvan olduğuna inanılan bir deniz memelisidir.
Japonya'nın başkenti Tokyo'daki yeni balık pazarında yapılan 2019'un ilk açık artırmasında rekor kırıldı. Yaklaşık 278 kilogram ağırlığındaki, bir tür ton balığı olan mavi yüzgeçli orkinos 3,1 milyon dolara alıcı buldu.
En pahalı balıksa kalkan balığı. Kilosu 270 lira.
Ağustos: Çinekop, sarıağız, sinarit, kaya balığı, orkinos, sarıkanat lezzetlidir. İstavrit yine en lezzetli balıktır. Eylül: Kılıç ve sardalya balıkları hala lezzetlıdır. Lüfer, kolyoz, izmarit, barbun, çinekop, çipura, uskumru, kılıç ve kırlangıç eylül ayında da çok bol avlanır.
Küçükten büyüğe doğru defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtıkara olarak adlandırılabilir.
Diğer mevsimlerde tavası yapılabilir. Palamut siyah etli bir balık olduğundan buğulaması ve çorbası tavsiye edilmez.
Plinius'un ifadesine göre palamut balığı ancak belli büyüklüğe ulaştıktan sonra ton balığı adını almaktadır. Yani ona göre, ton balığı ile palamut aynı balıktır. Gerçekte, her iki balık ayrı familyadandır!
Çok sayıda pişirme tekniği olmakla birlikte, zargana balığının en bilinen ve lezzetli hali, tavada mısır unu ile kızartılarak pişirilen halidir. Zargana çok yağlı bir balık türü olmadığından fırında ya da ızgarada pişirilirse kurur ve lezzetini kaybeder.
DENİZ – PELAJİK: Bu balıklar kıyıya yakın yerlerde yaşamaktadırlar. DENİZ – DEMERSAL: Bu balık ve deniz canlıları denizin dibinde yaşamaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri