Enheduanna (MÖ 2285 - MÖ 2250) Akad Kralı Sargon'un ve yüksek olasılıkla Kraliçe Tashlultum'un kızı. Tarihte bilinen ilk kadın şair ve yazar, hatta bazı kaynaklara göre ilk şair ve yazardır. Sümerlerin aşk tanrıçası İnanna'ya yazdığı lirik şiirleriyle ünlüdür.
Türk Edebiyatı'nın ilk kadın yazarı 1877 yılında yayımladığı Aşk-ı Vatan adlı romanıyla Zafer Hanım olsa da, yaşamı boyunca tek esere sahip olması gerekçesiyle ilk kadın yazar 5 romanıyla Fatma Aliye Topuz olarak kabul edilir.
Aprın Çor Tigin, Uygur dönemine ait Mani dininin etkisinde şiirler yazmış adı bilinen ilk Türk şairidir. Turfan kazılarında bulunan şiirleri ilk kez A. von Le Coq tarafından 1919'da yayımlanmıştır. Bulunan iki şiirinden ilki, üç dörtlükten oluşan ve ilahi tarzında yazılmış bir övgü olup ilk dörtlüğü zedelenmiştir.
Fatih dönemini Mihrî Hatunla birlikte temsil eden Zeynep Hatun, adı bi- linen ilk Türk kadın şairi olup, kaynaklarda Amasyalı ya da Kastamonulu olduğu ifade edilmektedir.
Ahmet Celâl Sahir Erozan (29 Eylül 1883, İstanbul - 16 Kasım 1935, İstanbul); Türk şair, yazar, yayıncı ve politikacı. “Aşk ve kadın şairi” olarak tanınan sanatçı, dilin sadeleşmesi gerektiğini savunmuş, Türk Dil Kurumunun kurucu dört üyesi arasında yer almıştır.
İlgili 27 soru bulundu
Öz. Cumhuriyetin ilk kadın felsefecilerinden olan Semiha Cemal Hanım, 1905'te doğmuş ve 1936 vefat etmiştir. Telif edebi-felsefi eserleri ve tercümeleri vardır.
Bu araştırma Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze dek kadınların Türk Emniyet Teşkilatın'da görev alması konusuna değinmiştir. Yapılan araştırmalar daha çok Türk Emniyet Teşkilatı'ndaki ilk kadın Emniyet müdürü ve ilk kadın ilçe emniyet müdürünü temsil eden Feriha Sanerk ve İnci Aksoy hakkında yapılmıştır.
"Udi", "Ahmet Cevdet Paşa ve Zamanı", "Muhadarat", "Enin" ve "Muhazarat" adlı kitapların da aralarında olduğu çok sayıda esere imza atan ilk Türk kadın roman yazarı Fatma Aliye Topuz'un vefatının ardından 85 yıl geçti.
11. yüzyılın başlarından günümüze ulaşan ve kurgusal bir biçimde ilerleyen Murasaki Shikibu'nun Japonca eseri Genji'nin Hikâyesi, kendisinden önce de uzun kurgusal metinler bulunmakla birlikte, zaman zaman tarihin ilk romanı olarak değerlendirilir.
Fatma Aliye (1862-1936) - 50 Türk lirası
Ülkemizin ilk kadın filozofu ve kadın romancılarından Fatma Aliye, 1862 yılında İstanbul'da doğdu. Kariyerine, 1889 yılında George Ohnet'in “Volonté” adlı romanını “Meram” adıyla Türkçe'ye çevirerek başladı.
Dünya edebiyatında ilk roman örneği olarak kabul edilen Genji'nin Hikayesi adlı kitabın yazarı Murasaki Shibiku'dur. 973 yılında doğan Japon yazarın romanı dışında birçok şiiri de Avrupa dillerine tercüme edilmiştir.
İlk Nisa Kolcusu Ayşe Hanım'dır. Osmanlı Dönemi'nde 20 Nisan 1918'de polis kadrosuyla göreve başlayan ilk Polis Memuresi Saniye Hanım'dır. Cumhuriyet Dönemi'nde ilk kadın Polis Amiri Fatma Hüceste Arcan 2 Ekim 1932'de; ilk kadın Polis Memuresi Fatma Rabia Efeyurt da 9 Şubat 1933'te göreve başlamıştı.
Türkiye'nin ilk kadın savcısı Handan Dalay Kaftancı'yı tanıyalım ⚖️
İlk kadın çöpçü: Elif Yazgan
Ancak, Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı İmparatorluğu savaşa katılmasıyla, eli silah tutan gençler göreve çağırılmış, ayrıca cephede değerlendirilmek üzere temizlik işlerinde kullanılan atlara ve arazözlere ordu tarafından el konulmuştu.
Fatma Aliye Hanım, soyadı yasasından sonra 'Topuz' soyadını aldı. Fatma Aliye, 13 Temmuz 1936 tarihinde İstanbul'da vefat etti. Cenazesi Feriköy Mezarlığı'na gömüldü.
Cerezci, Serap. “TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN İLK KADIN BAKANI PROF. DR. PEYMAN TÜRKAN AKYOL'UN SİYASİ HAYATI”.
Durak, “Düşünürümüzün tam künyesi: Ebu Nasr Muhammed ibn Muhammed ibn Tarhan ibn Uzluğ el-Fârâbî et-Türkî'dir.
Hatice Safiye Ali (1894-1952)
Fatma Beyhan kürsüye çıktığı zaman halk, onu görmek için akın akın adliyeye gitmiş ve önünde saygıyla eğilmiştir. 28 Nisan 1930'da Bayhan Hanım İstanbul Asliye Mahkemesi üyeliğine, Nezahat Hanım da Ankara Asliye Mahkemesi Page 2 | 2 üyeliğine atanır. Bunlar Türkiye'nin ilk kadın hâkimleridir.
1913: İlk kadın devlet memuru Bedriye Osman Hanım Telefon İdaresinde göreve başladı.
Eski Türkler'de kamu düzen ve güvenliği işleri Subaşı'lar tarafından yürütülmüştür. Kabile halinde yaşadıkları dönemde Türkler, orduyu sevk ve yönetenlere "Subaşı" adını vermişlerdir.
1920 başında 26 yaşında İstanbul'da polis memuru olarak göreve başlamıştır. Yusuf Siret Bey, Cumhuriyetin ilanından yaklaşık sekiz ay sonra 1924'te İzmir'de göreve başlamıştır. 1924'ten 1951 yılına kadar polis Page 2 Sayı 9 (Kış 2015/ I) E. Haytoğlu 1219 olarak ülkenin birçok yerinde görev yapmıştır.
Yollıg Tigin (Eski Türkçe: ; Türkiye Türkçesi Sesletimi: Yollug Tigin, Yolluğ Tigin), ya da tahta oturduktan sonraki adıyla Ay Kağan (Çince: 伊然可汗 Yī rán kè hán, Türkiye Türkçesi Söyleyişi: Ayhan), Türkçenin Tonyukuk'tan sonra bilinen ilk yazarı ve İkinci Göktürk Kağanlığı'nın 5. kağanıdır.
Ahmet Mithat Efendi, Kıssadan Hisse ve Letâif-i Rivâyat (1870-1893) eserleriyle hikâye türünün ilk yerli örneklerini vermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri