Dünyada ilk patenti kimin aldığına dair belirsizlikler var. Bazı tarihçilere göre, 1421 yılında Floransalı mimar Filippo Brunelleschi mermer taşımak için geliştirdiği vinç sistemiyle patent aldı.
Henry tarafından 1449 yılında John Utyman'a Venediklilerin kullandığı ama İngiltere'de daha önce bilinmeyen bir cam yapım süreci için 20 yıllık koruma sağlayan belgedir. Kısacası ilk patenti belli bir ülkeye mal etmek olanaklı değildir.
Patent kavramı, Dünya'da teknolojik alanda gerçekleştirilen buluşların sonucunda ortaya çıkmıştır. Patent buluş sahibine buluşunu kullanma ve kullandırma hakkı verir.
Fikrinizi güvence altına almak ve rakiplerinizin haksız kazanç elde etmesini önlemek için patent başvurusu yapmanız gerekir. Ancak her fikir ya da buluş için patent alamayabilirsiniz.
Buluş, teknik bir probleme getirilen yeni teknik çözümdür. Patent resmi bir belgedir. Şartları taşıyan buluşun sicile kaydı ile birlikte buluş sahibine patent belgesi verilmektedir. Patent, sahibine belli bir süre ve kapsamda tekel hakkı sağlamaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
2 çeşit patent vardır. Bunlar; İncelemeli Patent Tescili. İncelemesiz Patent Tescili.
Keşifler, bilimsel teoriler, matematik yöntemleri, zihni faaliyet ile ilgili ticari, mali ve ekonomik konular, şans oyunları, edebiyat ve sanat eserleri, kamu düzenine ve genel ahlaka aykırı buluşlar gibi konular patent koruması dışında kalmaktadır.
Marka koruması olduğunu belirten işareti mal veya ambalaj üzerinden yetkisi olmadan kaldıran kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
Yani, bir ülkede alinan patent sadece o ülkede geçerlidir. Bir bulusun farkli ülkelerde de korunmasi için, korunma istenen her ülkede patent basvurusunun yapilmasi zorunludur.
Buluşu yapılan bir ürün ya da sistemin bütün hakları patent sahibine ait olur ve ondan izinsiz kullanılamaz. Patent, ürün veya buluş sahibine, icat ettiği ürünün satışı, pazarlanması, çoğaltılması, bir benzerinin üretilmesi gibi alanlarda ayrıcalıklar getiren resmi bir belge ve unvandır.
Peki, ilk patenti kim aldı? Dünyada ilk patenti kimin aldığına dair belirsizlikler var. Bazı tarihçilere göre, 1421 yılında Floransalı mimar Filippo Brunelleschi mermer taşımak için geliştirdiği vinç sistemiyle patent aldı.
Patent kelimesinin 12 harfli cevabı ise buluş belgesi şeklindedir.
Bazı buluşlar ise icat niteliği taşımadığı için patent konusunda çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname kapsamının dışında kalır. Patent alınamayan ürünler arasında bilimsel teoriler ve matematik teorilerinin yanında keşifler de sayılabilir.
En son tarihi araştırmalara göre İtalyan mucitler Eugenio Barsanti ve Felice Matteucci 1854 yılında Londra'da içten yanmalı bir motorun düzgün olarak çalışan ilk versiyonunun patentini aldılar.
Buluş Basamağı: Buluş, ilgili olduğu teknik alandaki bir uzman tarafından, tekniğin bilinen durumundan aşikâr bir şekilde çıkarılamayan bir faaliyet sonucu gerçekleşmiş ise, tekniğin bilinen durumunun aşıldığı ve buluş basamağı kriterini karşıladığı kabul edilmektedir.
Patent; bir icadın, keşfin, tasarımın veya buluşun belirli bir süre için yasal koruma altına alınmasıdır. Bu koruma, icadın sahibine; üretim, kullanım ve ticaret konusunda özel haklar sağlar. Belirtilen süre boyunca sadece icadın sahibi tarafından kullanılabilir ve satılabilir.
2022 yılında en fazla PCT başvurusu yapan ülkelerden Çin, ABD ve Japonya'nın zirvede ver aldığı sıralamada Türkiye'nin genel sıralama içerisinde 16. ülke olduğu görülmektedir.
Patent Süresi Bitince Ne Olur? 20 yıllık koruma süresi bittiğinde artık patent serbest kalır ve korumanın uzatılma ihtimali kalmaz. Patentle korunan bilgi serbest bilgi olmuştur ve herkes serbestçe kullanır.
Patent tescil sayısı 2021'e göre yüzde 2 oranında artarak 3 bin 407'ye yükseldi. Böylelikle Türkiye'nin patent tescil sayısı son 20 yılda 46 kat artmış oldu. Geçen yıl yapılan 291 ve bu yılın Ocak ayında yapılan 32 coğrafi işaret tesciliyle toplam tescilli coğrafi işaret sayısı da bin 313'e ulaştı.” diye konuştu.
İncelemeli bir patent başvurusu, seçilen inceleme ve araştırma otoritesine bağlı olarak 1.850-3.500 USD arasında değişmektedir, incelemeli bir patent başvurusunun belgeye bağlanma süresi ortalama 30 ila 40 aydır.
Buluş yaratma iddiasında bulunan birden fazla kişi olduğunda, bu bir patent avukatının çözmesini gerektirebilecek karmaşık bir meseledir. Ancak başvuruyu yapan kişi, başka bir kişiyle iş birliği yapmış olsa dahi patenti alabilir.
Normalde anne karnında açık olup doğumu takiben kapanması gereken, kalpten çıkan iki büyük atardamar (aort ve pulmoner arter) arasındaki açıklığın (duktus arteriozus) doğumdan sonra kapanmayıp açık (patent) kalmasıdır (aşağıdaki şekil).
Her buluş için patent başvurusu ile koruma sağlamak ve tekel hakkı oluşturmak pek mümkün değildir. Bu doğrultuda sınai mülkiyet kanunu ile patent başvurusuna uygun olmayan buluşlar belirlenmiştir. Şöyle ki; Keşifler, bilimsel teoriler ve matematiksel yöntemler, Bölme için bir kısayol metodu patentlenemez.
Buluş yapmayı özendirmek, yenilikleri ve yaratıcı fikri teşvik etmek ve buluşlarla elde edilen teknik çözümlerin sanayide uygulanmasını sağlamak amacıyla; buluşun ya da kullanma hakkının kime ait olduğunu gösteren resmi belgedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri