Üst solunum yolundaki enfeksiyonlar tam iyileşene kadar dondurma gibi soğuk gıdalara izin verilmemelidir. Dondurma, astım, alerjik rinit, farenjit, tekrarlayan kulak iltihabı, öksürük, geniz akıntısı, boğazında gıcıklanma–takılma hissi gibi kronik problemi olan çocuklarda ateş ve boğaz enfeksiyonlarına yol açabilir.
Dondurma yemek için çocukların bir yaşını beklemeleri önerilir. Bundan önce anne sütünün yanında yoğurt ve peynir tüketilebilecek süt ürünlerindendir. Bu besinler dondurmaya göre daha kolay sindirilebilir.
Çocuklara 2 yaşından itibaren dondurma yedirilebilir. Özellikle küçük çocuklara, dondurma oda sıcaklığına yakın bir ısıda verilmelidir. 2 yaşından itibaren tüketim kurallarına uyulmak kaydıyla yılın 12 ayı günlük 100 gramı (1–‐2 top) geçmeyecek şekilde her gün ya da günaşırı dondurma verilebilir.
Farklı tat ve renkleri ile çocukların olmazsa olmaz atıştırmalığı dondurma, sadece yaz mevsimin renkli bir tatlısı değil. Birçok uzman, dondurmanın kış dahil olmak üzere her mevsim tüketilebilir olduğu konusunda hemfikir.
Tüketim kurallarına uyulmak kaydıyla dondurma yılın 12 ayı yenilebilir. 1–1,5 yaşından sonra günlük 100 gramı geçmeyecek şekilde her gün ya da gün aşırı; en iyisi günlük 1–2 top şeklinde çocuklara dondurma verilebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Peynir, dondurma gibi süt ve süt ürünlerinde, ekmek, tahıl gevreği ve salata sosu gibi işlenmiş gıdalarda bulunan doğal bir şekerdir. Bu yiyecekleri yedikten sonra gaz sancısı oluşumu, laktoz intoleransınız olduğu anlamına gelebilir.
Dondurma Anne Sütüne Gaz Yapar Mı? Dondurmada yer alan bir madde olan laktoz; hem yetişkinlerde hem de bebeklerde gaz problemleri oluşturabilir. Bu nedenle dondurma tüketilirken annenin laktoz intoleransı olup olmadığına dikkat edilmelidir.
Dondurma yendikten sonra mideyi soğutsa da, kısa bir süre sonra sindirim başladığında meydana gelen sıcaklık bu soğukluğu bitirir.Soğuk algınlığına yakalanmış yada boğazınız ağrılı yada şiş gibi durumlarda süt içmenin yada dondurma yemenin herhangi bir yararı yoktur fakat zararı da yoktur.
Durumunuzu daha da kötüleştirebilir mi? Lafı döndürmeden cevabı vererek başlayalım: Dondurma boğaz ağrısı için yatıştırıcı bir rahatlama sağlayabilir, ancak fazla şeker içeriyorsa semptomları daha da kötüleştirebilir.
Ayrıca soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketimi; farenjit nedeniyle oluşan boğaz hassasiyetini artırarak, daha fazla ağrı hissedilmesine neden olabilir. Özetle; farenjite dondurma iyi gelir mi? sorusuna olumlu bir cevap vermenin mümkün olmadığını söyleyebiliriz.
Bilindiği gibi genel olarak vücudumuzda toplanan iltihabı ya da ödemi azaltmak için soğuk kompresler uygulanır. Bademcik şişmelerinde de özellikle ev tedavilerinin kolay olarak uygulanamadığı çocuk gruplarında dondurma ya da donmuş içecekler iltihap ya da ağrının azaltılmasında etkili olabilir.
- Dondurmayı yedikten sonra üzerine soğuk su içmeyin. - Boğazınızın hassasiyetini korumak için dondurma yedikten sonra üzerine 1 fincan ılık sıcağımsı su veya 1 fincan nane çayı içmek uygun olur. - Dondurmayı yedikten sonra diş sağlığınızı korumak için ağzınızı ılık su ile çalkalamak faydalıdır.
Bademcik şişmesine dondurma iyi gelir mi? Dondurma soğuk bir ürün olduğundan bakterilerin üremesini yavaşlatır. Dozunda tüketilen dondurma bademcik şişmesine karşı bir zararı bulunmamaktadır.
Üst solunum yolundaki enfeksiyonlar tam iyileşene kadar dondurma gibi soğuk gıdalara izin verilmemelidir. Dondurma, astım, alerjik rinit, farenjit, tekrarlayan kulak iltihabı, öksürük, geniz akıntısı, boğazında gıcıklanma–takılma hissi gibi kronik problemi olan çocuklarda ateş ve boğaz enfeksiyonlarına yol açabilir.
Ortalama miktardaki dondurma tüketimi kilo almaya neden olmaz. Dondurma içerisindeki fosfor ve kalsiyum sayesinde diş ve kemik sağlığı için çok önemli bir besindir. Kalp ve böbrek sağlığına destek olur. Stresi azaltır, beyin fonksiyonlarını kuvvetlendirir ve uykusuzluğa iyi gelir.
Çocuklarda boğaz enfeksiyonu tedavisinde çocuğunuzun bol sıvı tüketmesi, boğazını yumuşatmaya ve rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olur. Su, bitki çayları ve meyve suları ideal seçeneklerdir. Çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirmek için sağlıklı besinler tüketmesi önemlidir.
Soğuk veya oda sıcaklığında tüketilebilen yumuşak yiyecekler, boğaz ağrısını azaltmaya yardımcıdır. Yoğurt, dondurma, puding gibi besinler tüketebilirsiniz.
Bademcik iltihabı olan çocukların bol sıvı almaları ve dinlenmeleri gerekmektedir. Hastanın yemek sırasında boğaz ağrısı olabileceği için çorba, püre gibi yumuşak gıdalar verilmelidir. Boğaz ağrısı için parasetamol ve ibuprofen içeren ağrı kesiciler verilir.
Buz uygulaması: Buz parçası veya dondurma emmek boğaz ağrısının hafiflemesine yardımcı olabilir.
Dondurmaların genellikle inek sütünden yapıldığını, bunun da 2 yaşından küçüklerin sağlığı açısından uygun olmadığını belirten Kaya, "2 yaşına kadar inek sütüyle beslenen bebeklerde demir eksikliği, kansızlık ve gizli kanamalar görülebilir. İnek sütü bağırsaklarda tahrişe yol açabilir.
Süt Boğaz Enfeksiyonunu Artırır mı? Süt, bazı insanlar için boğaz enfeksiyonlarını tetikleyebilir. Süt ürünlerine karşı hassasiyetiniz varsa, boğaz ağrısını artırabilir.
Tavuk suyu çorbası, et suyu, ıhlamur, nane çayı, papatya çayı, zerdeçal ve yeşil çay da boğazı yumuşatacağı için iltihabın tedavisi konusunda evde uygulanabilecek doğal yöntemlerdendir.
Sonuç olarak tüketilen besinler, annenin sindirim sisteminden geçtikten sonra plasenta ve göbek kordonu vasıtasıyla bebeğe iletilir. Ne dondurma yemekle bebek üşür ne de içilen asitli içecekler onu eritir.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Kahve, kola, çay gibi kafeinli içecekler de gaz oluşumunda etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri