Dünya günümüz koşullarında 4'te 3'ü su ile kaplı şeklinde bilinmektedir. Bu durum dünya için oldukça önem arz eden bir kaynaktır. Su dünyada var olan bitki ve hayvanlar da dahil olmak üzere tüm canlılar için yaşamlarını devam ettirmeleri amacı ile son derece önemli bir kaynaktır. Dünyanın Kaçta Kaçı Su İle Kaplıdır?
Dünyanın kaçta kaçı su ile kaplıdır? sorusuna cevap olarak %71 sularla kaplıdır diyebiliriz. Dünyanın geri kalan %29 kısmı karalardan oluşur. Dünyanın yaklaşık 3/4'ü sulardan oluşmaktadır.
Dünya yüzeyinin yaklaşık %29'u, kıtalar ve adaların meydana getirdiği kara iken; suyla kaplı olan kalan %71'lik bölüm ise okyanuslar, göller, akarsular ve diğer tatlı suların oluşturduğu hidrosfer (suküre) olarak adlandırılır.
Dünyamızın 2/3 ü su ile kaplıdır. Yerkürede bulunan suyun % 97.5'i okyanuslarda bulunan tuzlu sulardan oluşmaktadır.
Dünyanın dörtte üçü sularla dörtte biri ise karalarla kaplı olduğu bilinmektedir. Dünya üzerinde büyük kara parçaları bulunur bu kara parçalarına kıta ismi verilir.
İlgili 16 soru bulundu
Dünya üzerinde şu anda 1.408.700.000.000 (yaklaşık 1.4 trilyon) kilometre küp su, 5.140.000.000.000 (5.14 trilyon) ton hava olduğu düşünülüyor.
Bahreyn, Kuveyt, Katar, San Marino, Singapur, Birleşik Arap Emirlikleri ve Filistin, 5 üzerinden 5 puan ile su stresi seviyesinde en yüksek sırada yer alan ülkeler. Projeksiyona göre Türkiye ise 4,27 puan ile 27'nci sırada bulunuyor. Türkiye'de suyun yüzde 76'sı tarımsal sulamada kullanılıyor.
Çünkü Dünya da 4 milyar yıldır su kaybediyor.
Dünya'nın %71'ini Hidrosfer, %29'unu karalar oluşturur. Kuzey Yarım Kürede %61'i Hidrosfer, %39'u kara iken, Güney Yarım Kürede %81'i Hidrosfer, %19'u karalar şeklindedir.
Dünyanın Kaçta Kaçı Karalar İle Kaplıdır? Dünyada yer alan karaların oranı yaklaşık olarak yüzde 30 civarında olmaktadır.
%71'i su olan dünyamızda ihtiyaç duyduğumuz temiz su kaynakları giderek azalıyor.
Yani suyun kökeni Kuiper Kuşağı'ndaki kuyrukluyıldızlar olabilir. Her türlü yaşamın kaynağı olan su, 4,5 milyar yıl önce Dünya oluştuktan yüz milyonlarca yıl sonra yabancı bir madde olarak, donmuş parçalar halinde uzaydan geldi dünyaya.
Özetle günümüze kadar yapılan araştırmalara göre, Dünya en başından beri zaten sulak bir gezegen olabilir, su Dünya'ya zaman içinde gök taşları ve kuyruklu yıldızlar tarafından taşınmış olabilir ya da Dünya'daki suyun en azından bir kısmının kaynağı Güneş'in oluşumundan artakalan gaz ve toz bulutları olabilir.
Su soğudukça moleküller birbirine yaklaşmaktadır. En büyük yoğunluk ise +4 ℃ de yakalanır. Yani su en yüksek yoğunluğa +4 ℃ de ulaşır. Su molekülleri en yoğun +4 ℃ de bulunur.
Az sayıda göl ya da nehrin bulunduğu kurak bölgelerde yaşayanlar, içme suyu tedariği için denizlere yöneliyor. Dubai'nin içme suyunun yüzde 90'dan fazlası denizden elde ediliyor. Büyük tuzlu su arıtma tesisleri ters osmoz işlemini kullanarak devasa miktarlarda içme suyu üretimi yapabiliyor.
Türkiye “yüksek derecede su sıkıntısı çeken ülkeler” içerisinde. Ama yine de kaynak konusunda tamamen fakir değil ve ülkemizde yaklaşık 25 verimli su havzası olduğu biliniyor. Fakat havzalarda kirlilik sorunu ve tarımda aşırı sulama gibi problemler de var.
Prof.Şener, ülkemizin su zengini bir ülke olmadığını, nüfus artışı sonucu, "2030 yılına kadar su kaynaklarının tamamını kullanmasının beklendiğini" söyledi.
Çeşitli sağlık koşulları itibariyle Eskişehir Kalabak Suyu'nun Niğde'den çıkan Tekir Markalı sudan sonra Türkiye'nin en sağlıklı doğal kaynak suyu olduğu belirlendi.
1. Linapacan Adası - FilipinlerLinapacan Adası, Filipinler'e bağlı bir yerleşim yeridir. Dünyanın en temiz suyu olarak kabul görmüştür.
Belediyeler suyun yüzde 49'unu barajlardan, yüzde 28'ini kuyulardan, yüzde 19'unu kaynaklardan, yüzde 2'sini göllerden, yüzde 2'sini akarsulardan temin ediyor.
Türkiye'de toplam kullanılabilir su miktarı 112 milyar m3'tür. Ülkemizin, bir yılda kişi başına düşen yaklaşık 1566 m3'lük kullanılabilir tatlı su miktarı dikkate alındığında, su zengini bir ülke olmadığımız anlaşılmaktadır.
Bir duşta ortalama 50 litre su, bir banyoda 150 litre su tüketilir. Tek bir kişi yılda ortalama 49.140 litre suyu tuvaletlerde tüketir. Sifonun bir kez çekilmesi ile 10 lt su harcanır.
Bunun da %70'i buzullarda, toprakta, atmosferde, yeraltı sularında bulunur ve kullanılamaz durumdadır. DÜNYADA SU YETERLİ DEĞİL! Nüfusun hızla artması, buna karşılık su kaynaklarının sabit kalması sebebiyle su ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Dünyada kişi başına su tüketimi yılda ortalama 800 m3 civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri