Ekoloji bilimi açısından temel enerji güneş enerjisidir. Fosil yakıtlar dahil, rüzgâr gücü, hidrolik enerji, biyogaz, alkol, deniz, termik, dalga gibi tüm enerji kaynakları güneş enerjisinin türevleridir.
Birincil enerji kaynakları, petrol, kömür, doğal gaz, nükleer, hidrolik, biyokütle, dalga-gelgit, güneş ve rüzgârdır. Birincil enerji- nin dönüştürülmesi sonucu elde edilen enerji ise ikincil (se- konder) enerji olarak bilinmektedir.
Yukarıdaki grafikte görüldüğü üzere, dünyanın en çok kullanılan enerji kaynağı petroldür. İkinci sırada kullanımı gittikçe azalan maden kömürü ve üçündü sırada üretim ve tüketimi hızla artan doğalgaz bulunmaktadır.
Dünya'nın en büyük enerji kaynağı ise yıldızı Güneş ve ondan gelen yüksek enerji. Mevcut teknolojimiz, güneş ışıklarındaki enerji miktarını yeryüzünden yansımadan evvel elde tutmak adına geliştiriliyor.
Güneş enerjisi dünya ve yaşam için hayati öneme haiz temel bir enerji kaynağıdır. Özellikle, canlıların yaşam döngüsünün sürdürülmesinde vazgeçilmez bir kaynaktır. Bugün dünyada kullanılan çeşitli enerji kaynaklarının büyük çoğunluğu güneşin sebep olduğu çeşitli reaksiyonlar sonucu oluşmuştur.
İlgili 24 soru bulundu
Elektrik doğal yapının bir parçasıdır. Şu anda en çok kullanılan enerji formudur. Elektrik, tüm temel enerji kaynaklarını, kömür, petrol, doğalgaz, nükleer güç yada yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak onların aracılığıyla ikincil bir enerji olarak elde edilmektedir.
Dünyadaki her canlı için en önemli ısınma kaynağı Güneş'tir.
Ülkelerin çoğunda elektrik üretmek için şimdiye kadar en büyük ve tek enerji kaynağı olarak kömür kullanılmıştır. Buhar elde etmek için yakıt olarak doğal gaz, yada sıvı yakıt kullanan fırınlardan da büyük miktarlarda elektrik üretilmeye devam etmektedir.
Enerji türleri isimleri; potansiyel, kinetik, ışık, ısı, kimyasal, elektrik, nükleer ve ses enerjisi olarak karşımıza çıkan enerjilerin kullanımı oldukça önemlidir. Başlıca 8 enerji türü bulunmaktadır.
Bu kaynaklar; güneş, rüzgâr, biyokütle, jeotermal, hidroelektrik ve dalga gücü olarak sıralanabilir.
Bu kaynaklar, su, rüzgar, güneş, petrol, doğal gaz, kömür, pil, batarya, akü, jeneratör gibi unsurlardır. Tüm bu kaynaklar elektrik üretiminde kullanılmakta olan ana kaynaklardır.
Olaya enerji kaynakları bazında baktığımızda, insan vücudunun enerji gereksinimi üç temel besin grubunda sağlanır. Bunlar sırasıyla; karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerdir.
Kaynak olarak düşündüğümüzde ise aklımıza gelecek olan Dünyanın kullandığı en büyük ve bol enerji kaynağı olarak bilinen güneştir. Yenilenebilir enerji kaynağını tanımlamak gerekirse; Yenilenebilir enerji kaynakları tekrarlamalı olacak bir biçimde kaynaklardan elde edilen enerjilere denir.
Yenilenebilir kaynaklardan rüzgar, toplamda %8 (338 TWh) ile en fazla elektriği üretti, onu %7,2 (291 TWh) ile hidroelektrik izledi. Sonraki en popüler enerji kaynakları da sırasıyla fotovoltaik güneş (%2.2), biyokütle (%1,4), jeotermal (%0.4)'dir.
Toplamda 8 ana enerji çeşidi vardır. Bunlar potansiyel, kinetik, ısı, ışık, elektrik, kimyasal, nükleer ve ses enerjisidir.
Çoğu fizikçiye göre, kütleçekiminden kaynaklanan ve tüm pozitif enerji miktarına eş bir de “negatif enerji” miktarı vardır. Yani, evrende ne kadar pozitif enerji var ise bir o kadar da negatif enerji vardır ve bu ikisi birbirini dengeler. Sonuç olarak, evrenin toplam enerji dengesi sıfırdır.
Her birey, doğru bir alana odaklandığı takdirde, kendi tahmininin ötesinde mevcut bir potansiyele ve potansiyel yaratma becerisine sahip. Bu potansiyeli olumlu sonuçlara dönüştürmek ve sürekli potansiyel depolamaya devam etmek içinse hem fiziksel hem de zihinsel yaklaşımlar göstermek şart.
İşte, bu ışık ve madde parçacıklarının yarattığı kütleçekim alanının negatif enerjisi pozitif enerjiyi dengelediğinden, “Evren'in toplam enerjisi sıfırdır” diyebiliyoruz.
Güneş Enerjisi:
Güneş, güneş sisteminde bulunan tüm gezegenler için enerji kaynağıdır. Özellikle dünyamızda yaşayan tüm canlılar için vazgeçilmez bir kaynaktır.
Geçtiğimiz hafta Uluslararası Enerji Ajansı da, güneş enerjisinin en ucuz elektrik kaynağı olduğunu ve kömürün yerini devralmaya başladığını açıkladı. BNEF'in bulguları da, yenilenebilir enerjinin neden çoğu enerji piyasasında yayıldığını gösteren araştırmalara katkıda bulunuyor.
Doğada Güneş, rüzgar, jeotermal, dalga, gelgit ve akıntı, hidrojen enerjisi gibi kaynaklar bulunmaktadır. Bunun dışında atomun içerisinde bulunan enerjiyi kullanan nükleer enerji de bir enerji kaynağıdır. Fosil yakıtlar da enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır.
Su, yeryüzündeki tüm canlıların vazgeçilmezi, hayatın ve canlıların kaynağı. Dünyanın büyük bir kısmı sularla kaplı olsa da tatlı su kaynakları gezegenimiz üzerindeki su kaynaklarının yalnızca %2,5'ini oluşturuyor.
Dünya'nın özelliklerini kısaca aşağıdaki gibi derleyebiliriz: Güneş sisteminin üçüncü gezegenidir. Canlı yaşamı bilindirdiği bilinen tek gezegendir. Kendi ekseni etrafında yaklaşık 23 saat 56 dakika ve 4 saniyede döner.
Ay, geceleri parlamasından dolayı bir ışık kaynağı zannedilebilir. Ancak ay, güneşten aldığı ışığı dünyaya yansıtmaktadır. Kendisi doğal bir ışık kaynağı değildir. Gezegenler de doğal ışık kaynağı olarak ifade edilemezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri