65 m derinde bir Kuzey Pasifik dev ahtapotu. büyüklüğü ile diğer türlerden ayrılır. Yetişkinler genellikle yaklaşık 15 kg ağırlığında ve 4,3m'ye kadar kol açıklığı vardır.Yakalanmış En Büyük Birey 9.8 m kol açıklığı ve 272 kilo idi.
Kuzey Pasifik dev ahtapotu (Enteroctopus dofleini) sıklıkla bilinen en büyük ahtapot türü olarak gösterilmektedir. Erişkinler genellikle 15 kg civarında bir ağırlığa ve 4,3 m uzunluğunda bir kol açıklığına sahiptirler.
Çok da zekidir, araç gereç kullanabildiği gözlenmiştir. Ahtapot (octopus) Yunanca'da “sekiz kollu” anlamına gelir. Bu kollar, ahtapotun aynı anda birbirinden farklı işler yapabilmesini sağlar; sanki her bir kolun kendi aklı vardır. Hatta sinir hücrelerinin üçte ikisi kafasında değil, kollarındadır.
Türkiye çevre sularında çoğunlukla Ege ve Akdeniz'de kendine yaşam alanı bulan ve dolayısıyla da avlanabilen ahtapotun çevre sularımızda yaşayan farklı türleri var. Bunlardan en yaygın olanı bayağı ahtapot ve kırmızı ahtapottur.
Tüm dünya sularında yaşayan 300'den fazla ahtapot türü vardır. Bizim kıyılarımızda en sık görüleni basitçe “Ahtapot” dediğimiz Octopus Vulgaris'dir.
İlgili 43 soru bulundu
Ancak genel olarak kabul edilen bilgiye göre ahtapotların 3 kalbi ve 9 beyini vardır. Ahtapotların bir tanesi merkezi olmak üzere 8 tane daha küçük beyinleri vardır.
Kuzey Pasifik dev ahtapotu (Enteroctopus dofleini), Kafadan bacaklılar sınıfının büyük bir üyesidir. Çoğunlukla Büyük Okyanus'un kuzey bölümlerinde görülür. Yaklaşık 65 metre derinliğinde görülen bu ahtapot türü, kanıtlanmaya çalışılmakla birlikte en büyük ahtapot türüdür. Ağırlık rekoru 272 kg'dır.
"Deniz canlıları sadece suda yaşayabiliyor ve sudan çıktığında boğazlanmış hayvan gibi kısa sürede ölüyorsa, şekline ve ölüm durumuna bakılmaksızın yenmesi helaldir.
Ayrıca ahtapotu taze tüketmek de oldukça önemlidir. Avlanan ahtapot etinin yumuşaması için tahta bir sopayla düz bir taşın üzerinde dövdükten sonra haşlayabilirsiniz. Haşlandıktan sonra ahtapot tava, salata, güveç, kızartma veya sote şeklinde yapılarak yenilir.
Ahtapot, dünyanın hemen her yerinde tüketilebilen bir besindir. Özellikle Akdeniz ülkelerinde daha fazla tüketilir. İtalya ve İspanya mutfağında ahtapot tüketimi oldukça fazladır.
Deniz tabanında yalayan ahtapotlar, deniz solucanlarını, deniz salyangozlarını ve kabuklular ile beslenirler. Pasifikte bulunan büyük ahtapotlar ise yengeç, midye, istiridye gibi canlıları rahatlıkla yerler.
Ahtapotlar yaklaşık dört yaşına kadar yaşıyor.
Ahtapotlar, 6 ay ile 4 yıl arasında değişen bir ömre sahip.
Boyut: 3000/5000 Gr.(Ahtapotun 1 adedi 3kg.ile 5kg. arasındadır.)
Ahtapotlar tüm denizlerde yaşar ve farklı deniz habitatlarında yaşayabilecek şekilde uyum sağlamışlardır. Yavru bayağı ahtapotlar sığ gelgit havuzlarında yaşarlar. Hawaii'de bulunan Octopus cyanea türü mercan kayalıklarında yaşarken argonotlar pelajik sularda süzülürler.
Söz konusu yemekte, balık türleri veya deniz ürünleri çiğ ya da pişmiş olarak kullanılabilmektedir. Buna göre, helâl deniz ürünlerinden yapılan suşi, sağlık açısından bir zararı bulunmadığı sürece tüketilebilir.
Kur'an-ı Kerim'de yer alan onlarca ayette de yazdığı gibi suda yaşayan canlıları yemek insanlar için caizdir. Havyar da bir balık yumurtası olarak helaldir. Dolayısıyla afiyetle yenebilir.
Ancak aslen suda yaşayan fakat karada da yaşayabilme özelliğine sahip olan hayvanlara gelince bunlardan eti yenen kara hayvanlarına benzeyenlerin yenmesi, boğazlanması şartıyla helal, eti yenmeyenlere benzeyenlerin yenmesi ise haramdır. Buna göre kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir."
Yukarıda verilen bilgiler çerçevesinde yengeç, ıstakoz, karides, kalamar ve midye gibi ürünlerin üretimi ve tüketiminin helal olduğu söylenebilir.
Mâlikî ve Hanbelî âlimlere göre, deniz hayvanları prensip olarak helaldir. Ancak timsah gibi yırtıcı hayvanlar helal değildir. Şâfiî mezhebinde ise; aslen suda yaşadığı halde karada da yaşayabilen kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanı gibi hayvanlar habis ve zararlı oldukları için helal değildir.
"Öncelikle temel hüküm hakkında bilgi verelim. Eti yenen canlıların (işkembe, karaciğer, dalak ve bağırsak vb.) sakatatlarının temizlenerek yenmesi dinimizce uygundur. Bununla ilgili bir zan ve şüphe yoktur, olmamalıdır.
Bir seferde 50.000'den fazla yumurta bırakırlar!
Ahtapot, kafadanbacaklı bir yumuşakçadır ve dünyanın tüm denizlerinde bulunur. Dipte, 150 metre-ye ulaşan derinliklerde yaşar. Doğal yaşam alanı, kum, çamur ve kayalıklardır.
Marmara Denizi'nde uzun yıllardır görülmeyen ahtapot, dil balığı, gorgon mercanı ve bazı kalamar türlerinin son dönemde görülmeye başlandığını belirten uzmanlar, alınan tedbirlerin, etkisini göstermeye başladığını söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri