Araştırmalar özellikle sonbaharda bireylerin daha büyük olduğunu göstermiştir. Bu dönemde iri erkekler 700 ile 950 kg arasında olabilirler. En büyük ve ağır Alaska boz ayısı vahşi yaşamda keşfedilmiş ve ağırlığı 1200 kg'dan fazla ölçülmüştür.
Morfolojisi: Uzunluğu 180-220 cm, kuyruk uzunluğu 8 -10 cm, omuz yüksekliği-cidago 85 - 125 cm ve ağırlığı ise ortalama 150 - 250 kg'dır. Bazı erkek bireyler 400-500 kg gelebilir.
Dolayısıyla bir ayının hem ilkbaharda hem de sonbaharda ölçülmesi ile yıllık oratalamaağırlığı bulunabilir. bozayı için normal fiziksel boyutlar 1,4 ila 2,8 m arasında baş-gövde uzunluğu ve 70 ila 153 cm. omuz yüksekliğidir. Tüm ayılarda olduğu gibi kuyrukları kısadır ve 6 ila 22 cm arasında uzunluktadır.
Bozayıların uzunlukları 180 cm-220 cm, kütleleri ise ortalama 150 kg-250 kg'dır. Bazı erkek bireyleri 500 kg'a kadar ulaşabilir. Gövdeleri tombul bir görünüme sahiptir. Buna rağmen başları küçüktür.
Memeli bir hayvan olan boz ayı yaşayan en büyük etçillerden biri. Boz ayıların boyları başlarından, kuyruğun başladığı yere kadar 1 ila 2,8 m arasında değişiyor. Ağırlıkları ise 80 - 600 kg arasında değişim gösterebiliyor.
İlgili 43 soru bulundu
Dünyadaki en tehlikeli ayı bir kutup ayısıdır.. En büyük modern ayı Kutup beyazıdır, yüksekliği 3 metreyi geçebilir ve ağırlık - bir ton.
Türkiye'de yaşamını sürdüren yalnızca bir ayı türü bulunur.
Türkiye'nin kuzey ve doğu bölgelerinin neredeyse tamamı Boz ayının yaşam alanlarıdır. Ayrıca Çanakkale – Edremit – Balıkesir üçgeninde, Marmaris – Bodrum – Fethiye'nin kuzeyindeki dağlık bölgede, Antalya – Isparta – Anamur kuzeyinde ve Mersin – Adana kuzeyindeki dağlık alanlarda da yaşamlarını sürdürmektedirler.
Kış uykusuna yatan en ünlü hayvan herhalde ayıdır. Ayılar, türlerine, yaşadıkları bölgenin sıcaklıklarına ve yiyecek bulma olanaklarına göre değişik uzunluklarda kış uykusuna yatarlar. Bu süre 3 ila 7 ay arasında değişir. Bu süre içinde beden ağırlıklarının yaklaşık dörtte birini kaybederler.
Kutup ayılarının ağırlığı 50-550 kilogram arasında değişebilir. Yeni doğan kutup ayıları sadece 500 gram ağırlığında ve 30 santimetre boyundadır.
Her ne kadar sadece sekiz ayı türü mevcut olsa da, Kuzey yarımkürede ve kısmen Güney yarımkürede çok çeşitli habitatlarda görülürler. Ayılar, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrupa ve Asya kıtalarında yaşarlar.
Çok anlamlı yavru adlarından biri de 'boduk'tur. Bu sözcük için ayrıca bkz.: ayı yavrusu, manda yavrusu. 'Boduk' sözcüğü eskicil öğelerdendir. Orta Türkçede botu, botuk “potuk, deve yavrusu” (DLT IV / 105) biçimlerinde geçmektedir.
İşte en hızlı hayvanlar
Bozayılar genellikle nazik ve sevimli olarak lanse edilir. Ancak sadece yavrularını korurlar ve daima yemek peşinde koşarlar, aslında oldukça vahşi ve ölümcül hayvanlar arasındadır. Büyüklüğüne ve kilosuna rağmen saatte 56 km hız yapabilirler. Saatte 77 kilometre hız yapabilmektedir.
Toplam 6 adet meme uçları var, koltuk altına yakın görmüş olmanın sebebi de bu.
Özellikleri. Erişkin bir tembel ayının omuz yüksekliği 60–90 cm arasında, uzunluğu 1.4-1.9 m arasında, kuyruğu çok kısa ve yaklaşık 10 cm, ağırlığı 55–124 kg dolayındadır.
evet evcilleştirilir. Hayvanın omur iliğine yerleşiyor.
Ayı ile gece karşılaştın ve çok yakınsın ; ayıların gözleri çok iyi görmediği için bir ayıdan gece kaçmak gün ışığına göre daha kolaydır, ayrıca yanında taşıdığın bir feneri hızlı bir şekilde ayının gözüne tutarsan, ayı kısa bir süreliğine neredeyse kör olur ve bu da kaçmak için bir fırsat yaratır.
Ayılar kış uykusuna yatar. Kış uykusuna yatan diğer hayvanlar ise; sincap, kirpi, yer sincabı, dağ sıçanı, fındık faresi, kurbağadır.
Çocukluğunuzda izlediğiniz kavonazdan bal yiyen ayı sadece Winnie The Pooh'dur. Çizgi filmin aksine gerçek hayatta ayılar, arı kovanı harika bir protein kaynağı olduğu için hepsini yemektedirler.
Rusya'nın sembolü olan ayı, çizgi filmde güçlü ve başkasının evine, yurduna, toprağına hakkı olmayarak el koyan bir karakter olarak yansıtılıyor” belirtildi.
Son dakika haberine göre, geçtiğimiz günlerde Büyükçekmece Cumhuriyet Mahallesi Kemerdere Vadisi mevkiinde 2 gün üst üste ortaya çıkan boz ayı, üniversite öğrencisi Feraye Talay tarafından fark edildi.
Bugün Türkiye'de dünya ortalamasının üzerinde diyebileceğimiz ayı popülasyonuna sahip yerlerimiz var. Doğu ve Batı Karadeniz'de, Doğu Anadolu'da önde olan yerlerimiz var. Türkiye'nin diğer bütün bölgelerinde de ayı popülasyonları var fakat çok yüksek olduğu yerlerden bahsediyoruz.
Ayılar genellikle Güney Amerika ve Asya kıtalarında yaşıyorlar. Büyük gövdeleri ve uzun burunlarıyla dikkat çeken hayvanlardır.
Küresel iklim krizi nedeniyle nesli bu yüzyıl içinde tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kutup ayıları hakkında farkındalık yaratmak için, her yıl 27 Şubat'ta “Dünya Kutup Ayıları Günü” kutlanıyor.
Türk Grizzly'si diyebiliriz. 2.4 metre boyunda. Bilinen en büyük Avrupa boz ayısı 2.5 metre yani bu da türün en büyüklerinden. Ayılar ekosistemlerin önemli parçaları.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri