Yıldız meyvesi ya da Karambola (Averrhoa carambola), Endonezya, Filipinler ve Malezya civarında görülen meyve ağacı türü. Meyvesi Güneydoğu Asya, Güney Pasifik, Mikronezya ve Doğu Asya'nın bazı bölümlerinde sıklıkla tüketilir.
Türkiye'de Akdeniz Bölgesi'nde yıldız meyvesi yetiştiriciliği yapılmak istenildiğinde, yıldız meyvesi fidanı 2 veya 3 yaşına kadar saksıda iç mekanda büyütülmelidir. Fidan büyüdükçe bahçede yetişmeye uygun hale gelecektir. Yıldız meyvesi fidanının asidik topraklarda yetişmesi gerekmektedir.
Bazen bu meyveler çekirdeksiz olmakla birlikte kahverengi çekirdeklere sahiptirler. Ülkemizde bu meyvenin yetişebileceği alanlar çok sınırlıdır. 0 derecenin altına düşmeyen bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebilir.
0 derecenin altına düşmeyen bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebilir.Yetiştirmeyi düşünenler, öncelikle fidan 2, hatta 3 yaşına gelene kadar büyük saksılarda iç mekânda tutmalarında fayda vardır. Fidan büyüdükçe bahçede -2 derecelere kadar soğuğa dayanıklı hale gelir.
Türkiye'de Marmara bölgesinde Yıldız Dağları'nda ve Batı Karadeniz'de bulunur.
İlgili 27 soru bulundu
Enlemesine kesildiğinde yıldız şeklini alan meyve oldukça etli ve suludur. Portakal ve greyfurt karışımı bir tadı vardır.
- Fosfor, potasyum yönünden zengin olan Yıldız meyvesi, güçlü antioksidan özelliklere sahip meyvelerden biridir.Ekşi bir tadı olan Karambola C vitamini ve potasyum deposu olması ile öne çıkar. - C vitamini deposudur. Bu neden grip, nezle ve soğuk algınlığı hastalığına karşı koruyucudur.
Antalya'da yetişiyor, kilosu 350 lira
Karambola olarak da bilinen yıldız meyvesi genellikle Endonezya, Filipinler ve Malezya civarında görülen bir meyve ağacı türüdür.
"Acai meyvesi, beslenme ve sağlık alanında büyük sansasyon yarattı ve dünyada "bir numaralı süper meyve" olarak adından söz ettiriyor..."
Yıldız Meyvesinin Besin Değeri Yıldız meyvesi, düşük kalorili ancak yüksek lifli bir besindir ve onu olağanüstü derecede sağlıklı kılar. Aynı zamanda yağ oranı düşüktür ancak B Vitamini, C Vitamini, sodyum, potasyum, demir ve birçok önemli antioksidan ile yüklüdür ve onu çok yönlü sağlıklı bir atıştırmalık yapar.
Altın sarısı renginde meyveleri olmasının yanı sıra, şekli yıldıza benzemektedir. Gevrek bir yapıya ve hafif tatlı, mayhoş bir lezzete sahiptir. Karambola olarak da bilinen yıldız meyvesi, kabuk ve çekirdekleri dahil tamamı yenilebilen, boylamasına beş dilimden oluşan sulu bir meyvedir.
Tropikal bir meyve olan salak pondoh yılan derisine benzeyen pullu kabuğundan dolayı yılan meyvesi olarak da bilinir. Boyu yaklaşık 6 metreye ulaşan palmiyelerde yetişir. Şekli yumurtaya benzeyen salak pondoh, Tayland, Malezya, Brunei ve Endonezya'da gibi ülkelerde yetişir.
Yemeden önce olgunlaşması için 2 – 4 gün beklenmesi önerilir. Güney Asya dışında başka bir bölgede yetişmez. Yetişse bile tadı Güneydoğu Asya'da olduğu kadar lezzetli olmaz. Türkiye, durian meyvesinin yetişmesi için gerekli şartlara sahip bir ülke değildir.
Tüm dünyaya Malay Yarımadası'ndan satışı gerçekleştirilir. Her geçen gün popülerliği artan bu meyve, son yıllarda ülkemizde de (Antalya ve civarında) yetiştirilmeye başlandı.
Şekli yumurtaya benzeyen salak pondoh, Tayland, Malezya, Brunei ve Endonezya'da gibi ülkelerde yetişir. Ülkemizde çok fazla bilinmeyen bu meyve, Güneydoğu Asya'da ve bazı tropikal ülkelerde oldukça yaygın.
Azot içerikli gübreleme ile verimli meyveler verecektir. Klasik turunç gübreleme yöntemi, yıldız meyvesi için de geçerlidir. Aşılı yıldız meyvesi fidanları 3 veya 4 yılda meyve vermeye başlarlar. Aşı yapılmadığı takdirde bu süre 5 veya 8 yılı bulabilir.
Satıcı: Tropikya 9,7.
Ejder Meyvesi Nerede Yetişir? Ejder meyvesi özellikle Orta Amerika ve Güney Amerika kökenli bir meyvedir. Genellikle ticari amaçlı olarak üretilmektedir. Bugün dünya üzerinde Malezya, İsrail ve Vietnam bölgelerinde aktif olarak yetiştirilir.
Yıldız meyvesi Yıldıza benzeyen görünümü nedeniyle bu ismi alan meyve, Karambola Ismi ile de bilinmektedir. Portakal-Greyfurt karışımı bir tada sahip olan bu meyve, oldukça sulu ve etli bir yapıya sahiptir.
Bitkisi -10oC'ye kadar kış soğuklarına dayanabilir. Meyvesi -3oC'de donar. Ancak özellikle deniz ikliminin hakim olduğu yerlerde 45o enlemlere kadar çıkabilmektedir. Önceleri süs bitkisi olarak değerlendirilen yenidünya 19.yy'dan itibaren iri meyveli çeşitlerin bulunmasıyla meyve olarak tüketilmeye başlamıştır.
1. Yubari kral kavunu. Yetiştirildiği yer Japonya olan bu kavun türü neredeyse araba fiyatına satılıyor. Bu kavunun iki tanesi ise yaklaşık olarak 26 bin dolar.
Dünyanın en çok tüketilen meyvesi: Elma.
Malezya'da ağaçta yetişen ve dünyanın en büyük meyvesi olan JackFruit'in uzunluğu 1 metreyi, çapı yarım metreyi, ağırlığı ise 40 kilogramı buluyor. Bu meyve şimdi Türkiye'de... Karpuz büyüklüğünde ve ağırlığında bir meyve ama ağaçta yetişiyor.
Yabani olarak da yetişebilen hünnap meyvesi bahçelere de özel olarak yetiştirilebilir. Anavatanı Çin olsa da ülkemizde Güney ve Batı Anadolu'da yetiştirilmektedir. Çin'de 'Hayatın meyvesi' 'Ölümsüzlük meyvesi olarak ülkemizde innabi, ünnap ve çiğde adı ile bilinmektedir'' dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri