Dünyanın en iyi ülkeleri sıralamasında İsviçre birinci konuma yükseldi. Rusya'nın 12 basamak gerilediği listede Türkiye, geçtiğimiz yıla göre dört basamak yükseldi. ABD'de yayınlanan 'U.S. News & World Report'un yıllık değerlendirmesinde ikinci Almanya, üçüncü Kanada oldu.
1. BURUNDİ Dünyada geliri en düşük ülkeler listesinde ilk sırada bir Afrika ülkesi olan Burundi bulunuyor. 11 milyon nüfusa sahip Burindi'de kişi başına sadece 275 dolar düşüyor.
Türkiye'nin dünya ekonomisinden aldığı pay da son yıllarda giderek düşüyor. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) 2022 Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'na göre Türkiye gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) dikkate alındığında 2021'de dünyanın en büyük 21. ekonomisi oldu.
Şu an IMF üzerinden yapılan araştırmalar neticesinde dünya çapında toplamda 35 tane gelişmiş ülke bulunuyor. Özellikle bu ülkelerin büyük bir çoğunluğu Avrupa Kıtasında yer alır. Bu kriterleri taşıyan gelişmekte olan ülkeler ise gelişmiş ülkeler kategorisine zaman içerisinde girer.
IMF, dünya ülkelerini kişi başına düşen GSYİH'e göre listedi. "En zengin 25 ülke" listesinin başında Lüksemburg yer alıyor. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yayımladığı listeye göre, 2023'te ortalama kişi başına düşen GSYİH 13 bin 920 dolar oldu. Bu rakam 2022'de 13 bin 400 dolar, 2020'de 11 bin 160 dolardı.
İlgili 27 soru bulundu
IMF'nin 2022 yılı için paylaştığı verilere göre Türkiye'nin dünya sıralamasında 19. sırada yer aldığı görülmektedir. Uluslararası Para Fonu haricinde, Dünya Bankası'nın 2017, 2018, 2019, 2020 ve 2021 (2022 dataları sistemde yer almıyor) verileri de incelenerek her iki kurumun dataları karşılaştırıldı.
Nisan 2022'de açıklanan raporda, Türkiye 2021 yılında ülkelerin GSYH büyüklüğü bakımından dünyada 21. sıraya düşmüştü.
2022'nin sıralaması netleşti
IMF Dünya Ekonomik Görünümü veri setine göre, 2021 yılında 817,5 milyar dolar gayri safi yurt içi hasılası (GSYH) ile 19'uncu büyük ekonomi olan Türkiye, 2022 yılında da 905,5 milyar dolarlık GSYH ile yine aynı sırada yer aldı.
Euronews Türkçe'nin haberine göre ülkeleri ekonomik koşullarına göre değerlendiren Hanke'nin endeksine göre, 2022'de dünyanın 'en sefil' ülkesi 414,7 puanla Zimbabve oldu. 157 ülkenin yer aldığı bu listede Türkiye, 2022'de sefaletin en yüksek olduğu 10'uncu ülke olarak sıralandı.
Araştırmada Çankaya ve Yenimahalle, Türkiye'nin en gelişmiş 10 ilçesi içerisinde yerini korudu. Çankaya, İstanbul Şişli'den sonra Türkiye'nin en gelişmiş ikinci ilçesi olurken, Yenimahalle de beşinci sıraya yerleşti.
Bu maddenin daha doğru ve güvenilir bilgi sunması için güncellenmesi gerekmektedir. Türkiye, OECD ve G20'nin kurucu üyesidir ve E7 ülkeleri, GOBLE'ler ve YSÜ'ler arasında sınıflandırılmaktadır. 2023 yılı itibarıyla Türkiye ekonomisi nominal GSYİH'ye göre dünyanın en büyük 17, Avrupa'nın ise en büyük 7. ekonomisidir.
Dünyanın En Fakir Ülkesi Neresi? Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun verilerinden derlenen bilgilere göre dünyanın en fakir ülkesi Burundi ve Somali. Burundi'de kişi başına 275 dolar, Somali'de ise 90 dolar milli gelir düştüğü bilgisi kaynaklarda yer alıyor.
ABD'de yayınlanan U.S. News & World Report anketine göre, dünyanın 'en iyi ülkesi' bu yıl Kanada oldu. İkinci Japonya ve üçüncü sırada Almanya bulunuyor. Türkiye ise 78 ülkenin değerlendirildiği ankette 34. sırada yer aldı.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 26 trilyon doları aşan GSYİH'siyle dünyanın en büyük ekonomisi olarak liderliğini sürdürüyor.
İlk 20'nin yeni üyesi İran oldu. IMF ve Dünya Bankası'nın verilerine göre 2021'de, Türkiye en büyük ilk 20 ekonomi içerisinden çıkarak 21. sıraya geriledi. İlk 20'nin yeni üyesi ise İran oldu. Ülkelerin ekonomik güçleri Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyüklüğü ve kişi başına düşen GSYH ile ölçülüyor.
İl düzeyinde cari fiyatlarla GSYH hesaplamalarına göre; 2021 yılında İstanbul 2 trilyon 202 milyar 156 milyon TL ile en yüksek GSYH'ye ulaştı ve toplam GSYH'den %30,4 pay aldı. İstanbul'u, 667 milyar 142 milyon TL ve %9,2 pay ile Ankara, 462 milyar 152 milyon TL ve %6,4 pay ile İzmir izledi.
Buna göre en zenginler listesinde birinci sırada Adıyaman Besnili iş insanı SASA Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemlioğlu 5,3 milyar dolarlık servetiyle yer aldı. İkinci sırada Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker yer alırken, üçüncü sırada ise İbrahim Erdemoğlu'nun kardeşi Ali Erdemoğlu bulunuyor.
Dünyanın nüfus ve ekonomi bakımından en güçlü ülkelerini sıralandı. Liste başını ABD'nin çektiği sıralamada Türkiye 2 basamak geriledi.
Tabloya göre Türkiye'nin, her yıl bir milyon kişi artan nüfusuyla 2023 yılında yaklaşık 942 milyar dolarlık bir GSYH'ye ulaşması bekleniyor. Bu GSYH, kişi başına 10.863 Dolar gelir demek.
Önceki hükûmetlerde bulunan Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın yerine kurulmuştur. İlk Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan oldu. 10 Temmuz 2018'de 66. Türkiye Hükûmeti'nin kurulmasıyla yerini Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı'na bırakmıştır.
Almanya´nın kuzeyinde Kuzey ve Baltık Denizi, güneyinde ise Alp Dağları bulunuyor.Türkiye ile karşılaştırıldığında, Almanya Türkiye´nin ancak yarısı kadar büyüktür. Buna rağmen Almanya´da 80 milyon insan yaşıyor.
Somut olarak değerlendirildiğinde üçüncü dünya, coğrafi olarak tüm Asya (Japonya, Rusya hariç), Ortadoğu (İsrail hariç) ve Okyanusya (Avustralya hariç), Afrika (Güney Afrika Cumhuriyeti hariç) ve kuzey yarımkürede (Avrupa, ABD ve Kanada hariç) konumlandırılabilir (Wikipedia, 2016).
Liberland ya da tam adı ile Özgür Liberland Cumhuriyeti, Avrupa kıtasının orta kesiminde Hırvatistan'ın Zmajevac ve Sırbistan'ın Vojvodina bölgesine bağlı Bački Monoštor kasabaları arasında, Tuna Nehri'nin Hırvatistan bölümünde kalan batı (sol) yakasında ilan edilmiş, Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler tarafından ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri