Ülkemizde ise özellikle Ege ve Akdeniz sularında barınan köpek balığı türleri bulunuyor.
Altıyarıklı bozcamgöz (Hexanchus griseus): Denizlerimizde en fazla görülen ve derin deniz alanlarında yaşayan büyük bir tür. Dikenli camgözler (Squalidae ailesi): Ağırlıklı olarak Karadeniz ve Marmara'da görülür. Sapan köpekbalığı (Alopiidae ailesi): Ege ve Akdeniz'de yaygın olarak görülür.
Akdeniz'de toplam 48 köpek balığı türü var. Güney Ege ve Akdeniz kıyılarında en çok görülüyorlar. Marmara'da 15, Karadeniz'de 10'dan az köpek balığı türü var. 1980'lere kadar büyük beyazlar orkinosların peşinden Marmara'ya giriyordu. Denizi kontrol edemezsiniz.
Çok sayıda vatandaş, köpek balığının İzmir Körfezi'nde Karşıyaka sahiline gelmesini şaşkınlık içinde karşıladı. Oldukça büyük olduğu gözlenen köpek balığı kıyıya çok yakın bir mesafeye kadar geldikten sonra bir süre gezindi ve daha sonra gözden kayboldu.
Yaşam Alanları Hem okyanusta hem de tatlı sularda bulunabilirler. Tropik sularda, kuzey denizlerinde ve Akdeniz'de çoğunlukla derinlerde rastlanırlar.
İlgili 33 soru bulundu
Gri resif köpek balığı (Carcharhinus amblyrhynchos), harharyasgiller (Carcharhinidae) familyasından bir köpek balığı türü. Gri resif köpekbalığının yerküredeki dağılımı. Hint Okyanusu, Büyük Okyanus, Paskalya Adası ve Güney Afrika'da yaşar.
MUĞLA'nın Milas ilçesinde, kıyıya yakın bir noktada 1 metre uzunluğunda kum köpekbalığı veya mavi köpekbalığı olduğu değerlendirilen köpekbalığı vatandaşlar tarafından görüntülendi.
Aydın'ın Kuşadası ilçesinde 3.7 metre uzunluğunda 'boz camgöz' cinsi bir köpek balığı sahilde ölü olarak bulundu. Yetkililer, köpek balığının kesin ölüm nedenini belirlemek için çalışma başlattı.
İzmir'in Çeşme ilçesi açıklarında yakalandıktan sonra satılmak üzere Denizli'ye getirilerek, balık pazarında sergilenen 2,5 metre uzunluğundaki köpekbalığı, görenleri şaşırttı.
Ortaca ilçe merkezine 17 kilometre uzaklıktaki dünyaca ünlü Sarıgerme Plajı'nda köpek balıkları zaman zaman kıyıya 3 metre mesafeye kadar yaklaştı.
Çıplak ellerinizi ve ayaklarınızı kullanmayın. Özellikle köpek balıklarının en hassas olduğu yerler olan gözlere ve solungaçları hedef alın. Köpek balığının ağzına girmeniz durumuna mümkün olduğunda agresif savunma yapın. Ölü taklidi yapmak kesinlikle işe yaramaz.
“Planktonla beslenen 18 metre boyundaki balina köpekbalığı ve büyük camgöz de kıyılarımızda bulunur. Çekiçbaş, büyük beyaz, mako, keler, domuz köpek balığı ve camgöz türlerine kadar faunamız zengin. Akdeniz'de toplam 48 köpek balığı türü var. Güney Ege ve Akdeniz kıyılarında en çok görülüyorlar.
Köpek balıkları en fazla okyanuslarda ve tatlı sularda yaşamaktadırlar. Köpek balıkları ülkemizde yer alan denizlerde de bulunmaktadır. Okyanuslarda yaşayan köpek balıkları genellikle daha büyük olan köpek balıklarıdır.
Kaşalot balinası bizim burada bildiğimiz bir deniz memelisi. Ege ve Akdeniz'de çok görülmese de burada olduklarını, gezdiklerini biliyoruz. Daha çok Antalya-Fethiye arasında görülürler. Genelde açıkları tercih ederler ama nadiren de böyle kapalı yerlere geldiklerini görüyoruz" dedi.
Muğla'nın Marmaris ilçesi açıklarında bir ay önce görülen Kaşalot cinsi balinayı bu defa Yunanistan'ın Rodos adası açıklarında köpek balığının takip ettiği görüntüler ortaya çıktı.
Bodrum'un Gündoğan sahilindeki balıkçılar ve vatandaşlar, yavru bir köpekbalığı gördü. Sonrasında, açık denizlerde ve okyanuslarda yaşayan camgöz cinsi köpek balığı için kurtarma operasyonu başladı.
Köpek balıklarının Edremit Körfezi ve Ayvalık açıklarındaki bölgede yoğun olarak bulunduğunu vurgulayan Turhallı, “Ama bölgemizdeki köpek balıklarının beslenme şekilleri, plankton ve küçük balıklarla gerçekleşmektedir.
Muğla'nın Fethiye ilçesinde, balıkçılar tarafından her biri 400 kilo ağırlığında, 3 metre boyunda 'camgöz' cinsi 2 köpek balığı yakalandı.
Bu türlerden biri olan kum köpekbalıkları ya da büyükcamgöz balığı (Carcharinus plumbeus), Türkiye'de Ege Denizi ve Akdeniz bölgelerinde dağılım göstermektedir. Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde Boncuk Koyu türün tüm Akdeniz havzasındaki bilinen tek üreme noktasıdır.
Aydın'ın Kuşadası ilçesinde vatandaşlar tarafından sahile vurmuş büyük bir köpek balığı bulundu.
Kıkırdaklı balıklar arasında yer alan köpek balıkları doğada ortalama 20 ile 30 yıl arasında yaşarlar. Çoğunluğu okyanuslarda olmak üzere tropik sularda, Akdeniz'de ve kuzey denizlerinde sıklıkla derinlerde rastlanırlar.
Küt burunlu camgöz (Dalatias licha) ve Yutucu köpekbalığı (Centrophorus uyato): Marmara'dan Akdeniz'e kadar görülür. KÖPEK BALIĞI VARLIĞI TEHLİKE ALTINDA! Köpek balıkları denizin olmazsa olmazlarındandır.
Dr. Ayas, “Çok sayıda köpek balığı türü ülkemiz karasularında yaşasalar da en az sekiz büyük köpek balığı türü için beslenme, üreme ve yavru bakım alanları sularımızda bulunuyor.
Aydın'ın sahil kesimlerinde pek alışkın olunmayan köpekbalığı, ilginç bir şekilde Didim'de ortaya çıkarken, Didim'de farklı noktalarda 3 farklı köpekbalığı görüldü.
Yapılan bilimsel çalışmalarda son 200 yılda Akdeniz'deki köpekbalığı popülasyonunun yüzde 97'sinin yok olduğu görülüyor. Geriye kalan yüzde 3'lük popülasyon ise 48 türden oluşuyor. Köpek balıklarının sadece Akdeniz'de değil, dünyada da sayısı hızla azalıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri