Kuzey Kutup Dairesi'nde sadece bugün 24 saat süreyle gece, Güney Kutup Dairesi'nde ise 24 saat süreyle gündüz yaşanır. Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe artar. Bu nedenle 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gündüz Hatay'da yaşanır.
EN UZUN GECE KAÇ SAAT SÜRER, SAAT KAÇTA BAŞLAR? En uzun gecenin yaşanacağı Sinop'ta gece süresi 15 saat 6 dakika, Gündüz süresi ise 8 saat 54 dakika olacak. 21 Aralık Güney yarımkürede yaz, Kuzey yarımkürede kış başlangıcıdır.
Bilimsel olarak da kış mevsiminin başlangıcı olarak kabul edilen 21 Aralık tarihinde, yılın en kısa günü ve en uzun gecesi yaşanıyor. 21 Aralık tarihi ile beraber Dünya'nın Güneş etrafında dönmesi ve eksen eğikliğine bağlı olarak dört önemli gün ortaya çıkar.
En uzun gece: 21 Aralık.
Kuzey Yarım Kürede Oğlak Dönencesine güne ışıklarının dik geldiği 21 Aralık'ta en uzun gece yaşanacak. Ülkemizde en uzun gece ise Kuzey'deki Sinop'ta yaşanacak.
İlgili 34 soru bulundu
Londra'daki Greenwich Gözlemevi'nde ölçüm yapıyorsanız en kısa gün 7 saat 49 dakika 43 saniyedir. Yani gün ışığı süresi yazın en uzun günün yarısından daha azdır. Kuzey Kutbu'na yaklaştıkça bu süre daha da kısalır.
21 Mart: Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarım küre sonbahara girer. 21 Haziran: Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır.
21 Haziran (yengeç ekinoksu): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da Yaz gündönümüdür.
Aynı zamanda adınlanma çizgisinin sınırları kutup dairelerinden geçer. Kuzey Kutup Dairesi'nde 24 saat süreyle gündüz, Güney Kutup Dairesi'nde 24 saat süreyle gece yaşanır.
Dünyanın bir günü en kısa sürede tamamladığı tarih 19 Temmuz 2020 oldu. Dünya bir günü, 24 saatten 1,47 mili saniye daha kısa zamanda tamamlandı. Dünya, 29 Haziran 2022'deki turu 24 saatten 1,59 mili saniye daha kısa sürede tamamladı. Böylece en kısa gün rekoru kırıldı.
En kısa gece ise 14 saat ile Hatay'da yaşanacak. 21 Aralık'ta Güney Yarıkürede yaz, Kuzey Yarımkürede de kış mevsimi başlangıcı olarak bilinir. Kuzey Yarım Kürede, güneş ışınları Yengeç Dönnecesi'ne 43 derece 06'lık açı ile gelir. Kış mevsiminin başlangıcıdır.
21 Aralık, tüm dünyada kışın başlangıcı olarak kabul edilir. Dünya, Güneş etrafındaki turunu 365 gün 6 saatte tamamladığı için kış gündönümü bazı yıllar 21 Aralık'a, bazen de 22 Aralık'a denk gelir ama çoğunlukla bu ekinoks tarihi 21 Aralık olarak kabul edilir.
Bu gece tam 14 saat 47 dakika sürecek! Bugün 21 Aralık ve bu gece yılın en uzun gecesi. Kış ekinoksu olarak bilinen 21 Aralık gecesinde Oğlak dönencesine güneş ışıkları 90 derece açı ile geliyor. Kuzey Yarım kürede bu tarihten itibaren gündüzler uzamaya başlıyor.
Kuzey Kutup Dairesi'nde sadece bugün 24 saat süreyle gece, Güney Kutup Dairesi'nde ise 24 saat süreyle gündüz yaşanır. Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe artar. Bu nedenle 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gündüz Hatay'da yaşanır. En uzun gece ise Sinop'ta yaşanıyor.
İşte, en uzun gündüz hakkında bilgiler... EN UZUN GÜNDÜZ NE ZAMAN? 21 Haziran'da kuzey yarım kürede yaz mevsimi başlıyor. Bu tarihte en uzun gündüz, en kısa gece yaşanıyor.
Kış mevsiminin başlangıcı anlamına gelen Oğlak Dönencesi (Kış Gündönümü) etkisi olan 'en uzun gece' bugün Kuzey Yarımküre'de kalan ülkelerde yaşanıyor. Kuzey Yarımküre'de kalan Türkiye'de ise, diğer şehirlere göre en uzun gündüzü Hatay, en uzun geceyi ise Sinop geçirecek.
Gece Yarısı Güneşi Ülkesi olarak da bilinen Norveç, 76 gün boyunca hiç gün batımı görmez. Parlak güneş ışığı tüm bölgeyi günde yaklaşık 20 saat boyunca sarar. Avrupa'nın en kuzeyinde kalan yerleşim yeri olan Norveç'in Svalbard şehrinde 10 Nisan'dan, 23 Ağustos'a kadar güneş kesintisiz olarak parlar.
Gece ormanda veya kentin sokaklarında suni ışığa ihtiyaç duymadan yürümek veya bisiklete binmek isteyenler güneş batmayan ülkelere; Norveç'e, İsveç'e, Finlandiya'ya, Danimarka'ya, İzlanda'ya akın ediyor. Bu ülkelerde güneş haftalarca gece gündüz demeden gökyüzünde kalıyor.
Svalbard'da üç adet mevsim yaşanıyor. 1 Ekim-28 Şubat arası kuzey ışıkları kışı (karanlık), 1 Mart-16 Mayıs arası güneşli kış (alacakaranlık) ve 17 Mayıs-30 Eylül arası polar yaz (aydınlık). Biz 24 saat karanlık dönemdeyiz. Sabahı olmayan bir gece gibi geliyor en başında ama saatimiz bunu sürekli yalanlıyor.
21 Aralık'tan itibaren geceler kısalarak gündüz süresi uzamaya başlar ve bu süreç 21 Haziran'a kadar devam eder.
EN UZUN GECE: 21 ARALIK
Kuzey Yarım Küre Güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne 43°06′ lık açı ile gelir. Kış mevsiminin başlangıcıdır. En uzun gece en kısa gündüz yaşanır.Yengeç Dönencesi'nden kuzeye gidildikçe gece süresi uzar gündüz süresi kısalır. Bu tarihten itibaren geceler kısalmaya gündüzler uzamaya başlar.
Ekinoks, gündüz ve gecenin eşit olması anlamına gelir. 21 Mart ve 23 Eylül ekinoksları baharın başlangıcı olarak kabul edilir. Her yıl 23 Eylül'de Kuzey ve Güney Yarım Küre, güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90 derecelik açı ile düşer ve gölge boyu Ekvator'da sıfırdır.
Gündönümü ya da gün dönümü, yılda iki kez tekrarlanan ve Güneş'in yarımkürelerde en büyük açılarla düştüğü günlerdir. Bulunulan yarımküreye göre gündüzlerin veya gecelerin, kısalmaya veya uzamaya başladığı tarihlerdir. Kış gündönümünde (yaklaşık 21 Aralık), güneş ışınları Oğlak Dönencesi'ne dik açıyla düşer.
Kış gündönümü (21 Aralık), güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik geldiği an. Kuzey yarımkürede günler uzamaya, güney yarımkürede kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarımkürede kışın, güney yarımkürede yazın başlangıcı sayılır. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir.
2022 Gün dönümü ne zaman? 21 Haziran tarihi, güneş ışınlarının, kuzey yarım kürede Yengeç Dönencesi'ne 90 derece açı ile gelmesi dolayısıyla en uzun gündüz ve en kısa gecenin yaşanmasıyla sonuçlanacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri