Ekonomi. Burundi dünya açlık endeksine göre son 25 yılın verilerine göre dünyanın en fakir ülkesi konumundadır. Dünya açlık endeksinin 2014 verilerine göre Burundi tüm ülkeler içerisinde sahip olduğu 35,6 endeks oranı ile son sırada yer almaktadır.
Dünyanın en fakir ülkeleri listesinin zirvesindeki Burundi'de yıllık gelir kişi başına 275,98 dolar yani 878 Türk lirası. 11 milyon nüfusa sahip olan bü ülkenin vatandaşları günlük bir doların altında gelire sahip.
Satın alma gücünde Avrupa'nın en alt seviyelerine düşen Türkiye, listede Makedonya ve Arnavutluk'un bile gerisinde kaldı. Türkiye, listede sondan üçüncü sırada yer aldı.
Birleşmiş Milletler'in kurucu üyesi olma özelliğini taşıyan bu ülke, kaynaklarına rağmen ekonomik zorluk çeken ülkelerden birisidir. 2021 itibariyle kişi başına düşen 3540 doları olan GSMH ile Avrupa'nın en yoksul ülkesidir. Ayrıca, Ukrayna-Rusya savaşı Ukrayna ekonomisine çok zarar veriyor.
Burundi hem Afrika'nın hem de dünyanın en yoksul ülkeleri arasındadır. Tarım ve balıkçılık gibi aktiviteler halkın geçimi için yeterli olsa da ülkenin yaşadığı krizler nedeniyle ekonomik gelişim seviyesi ilerleme kaydetmemiştir.
İlgili 34 soru bulundu
Dünyanın En Fakir Ülkesi 'BURUNDİ' (Gördüklerimi Asla Unutamayacağım) - YouTube.
TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre Türkiye'nin en yoksul şehri Adana oldu. Yoksulluk oranının en yüksek olduğı şehirler ise %14.4 ile Adana, Mersin ve %13.7 ile Mardin, Batman, Şırnak, Ağrı, Kars, Siirt ve Ardahan oldu.
1 Ocak 2021 itibariyle AB ülkelerinde 1 milyon 890 bin Türk vatandaşı yaşıyor. İlk sırada 1 milyon 316 bin ile Almanya yer alıyor. Bu da AB ülkelerindeki 10 Türk vatandaşının 7'sinin Almanya'da yaşadığını gösteriyor. İkinci sırada 210 bin ile Fransa var.
Uluslararası karşılaştırmalarda, yoksulluk göstergeleri bakımından pek parlak bir durumda olmayan Türkiye, gelirin son derece adaletsiz olarak dağıldığı ülkeler arasında yer almaktadır. Yoksulluk Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülkede de en önemli sorunlardan biri haline gelmiştir.
IMF Dünya Ekonomik Görünümü veri setine göre, 2021 yılında 817,5 milyar dolar gayri safi yurt içi hasılası ile 19'uncu büyük ekonomi olan Türkiye, 2022 yılında da 905,5 milyar dolarlık GSYH ile yine aynı sırada yer aldı.
Birleşmiş Milletler'in kayıtlarına göre dünya üzerinde toplamda 206 ülke yer almaktadır. Listelenen 208 ülke, Birleşmiş Milletler'e (BM) üyelik durumlarına göre üç kategoriye ayrılabilir: 193 BM üye devleti, 2 BM gözlemci devleti ve diğer 11 devlet. BM üyesi olmayan ülkeler ise listede eğik gösterilmiştir.
Bu devletlerin Birleşmiş Milletler'de bir ülke, bir oy prensibinden dolayı nispeten büyük etkileri vardır. Boyutlara göre karşılaştırıldığında dünyanın en küçük beş egemen devleti. En küçük mikrodevlet, 2003 sayımlarına göre 911 vatandaşı ve 44 hektar yüzölçümü olan Vatikan'dır.
2,66 milyon nüfusu olan Katar, artan petrol fiyatları ve sahip olduğu doğalgaz rezervleri sayesinde, 2021 yılında kişi başına düşen gelire göre dünyanın 4. zengin ülkesidir. Katar, Orta Doğu'daki diğer bütün körfez ülkelerinde olduğu gibi ekonomik olarak hızla gelişmektedir.
Yaklaşık 19 milyon nüfuslu en zengin Türk ülkesi olan Kazakistan, Orta Asya'nın en güçlü ekonomisine sahiptir.
Bloomberg'in yıllık zenginler sıralamasında dikkat çeken isimler yer aldı. Listenin ilk sırasında Birleşik Arap Emirliği'ni yöneten Nahyan ailesi 305 milyar dolarlık servetiyle listenin zirvesinde yer aldı. Öte yandan dünyanın en zengin 25 ailesinin 1.5 trilyon dolar civarında bir servete sahip olduğu ortaya çıktı.
Üreten Türkiye'nin Gazetesi- En Güncel Haberler…
Türkiye'nin en zengin 10 ismi ve servetleriyle ilgili detayları Üreten Türkiye'nin Sanayi Gazetesi sizin için derledi: Murat Ülker: 5,1 milyar dolar 🏭💼Ülker Holding'in lideri, Türkiye'nin en zengin ismi oldu.
Türkiye'nin en ucuz şehirleri: Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan
Araştırmaya göre Türkiye'deki en ucuz şehirler Doğu Anadolu'da. Listenin en sonunda yer alan Ağrı , Kars, Iğdır ve Ardahan şehirleri, Türkiye ortalamasına göre % - 6,51 oranında daha uygun fiyatlı.
Türkiye'de nüfusun yüzde 60,A dolayında kesiminin yani 51 milyon 600 bin kişinin açlık sınırının altında yaşadığı tespit edildi (Tüketici Hakları Derneği, 2023).
İngilizler, üstün silahlara sahip oldukları ve dolayısıyla teknolojik olarak Afrikalılardan daha gelişmiş oldukları için, medeniyeti ilerletmek adına Afrikalıların kaynaklarını sömürgeleştirme ve onları sömürme hakkına sahip olduklarına inanıyorlardı. İngilizler, yaklaşık 1870 yılında Afrika'yı sömürgeleştirdiler.
Ekonomik kaynaklar için rekabet
Güney Sudan bağımsız olmasıyla bölgenin en değerli petrol yataklarını da almış oldu; böylece Sudan çok daha fakir bir ülkeye dönüştü. Sudan'da farklı grupların çatışmasının bir nedeni de altın ve tarım gibi kısıtlı ekonomik kaynaklara erişimde yaşanan rekabet.
En yoksul ülke Liberya
Bu ülkeyi sırasıyla Orta Afrika Cumhuriyeti (730 dolar), Burundi (770 dolar), Kongo Demokratik Cumhuriyeti (870 dolar), Nijer (990 dolar), Malavi (bin 180 dolar), Mozambik (bin 200 dolar), Sierra Leone (bin 480 dolar), Madagaskar (bin 510 dolar) ve Komorlar (bin 570 dolar) takip ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri