Okul olmayan ülkeler kategorisinin başında Kiribati, resmi adıyla Kiribati Cumhuriyeti yer almaktadır. Kiribati 1979 yılında bağımsızlığını kazanan ve Büyük Okyanus'ta Mikronezya ada bölgesinde yer alan bir ada ülkesidir. Toplam 24 adadan oluşan Kiribati ülkesi oldukça küçüktür.
Eğitim sistemi en iyi olan ülkeler sıralamasının başında Finlandiya bulunur. Finlandiya, sadece belirli yıllarda değil, yıllardır dünya genelinde eğitimde üst sıralarda yer almaktadır.
Aşağıdaki listeye göre ABD dünyanın en iyi eğitim sistemine sahiptir. QS Dünya sıralamasına göre, Birleşik Krallık ikinci sırada yer alırken, onu Avustralya ve Kanada takip ediyor.
Dünyanın en iyi eğitim sistemi olan 7 ülkesinden 7.'si ise Rusya. Rusya yüksek öğrenim sistemi açısından dünya çapında özel bir yere sahiptir.
Türkiye, 137 ülkenin eğitim kalitesine göre sıralandığı listede 99'uncu sırada yer aldı. Pakistan ve Endonezya'nın gerisinde kalan Türkiye'nin kalite notu 7 üzerinden 3.1 oldu. Türkiye, Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF), “Eğitim Kalitesi 2018” başlığıyla yayımladığı listede 99'uncu sırada yer aldı.
İlgili 29 soru bulundu
Türkiye, 38 ülkesi içine 37. sırada. Türkiye'de ilk ve orta dereceli okullardaki eğitim harcamalarında özel sektörün payı OECD ülkeleri içinde yüzde 25,1 oranıyla 36 ülke içinde ilk sırada gelirken, yine ilk ve orta dereceli okullarda kamunun payı yüzde 74,8 ile Türkiye 36 ülke içinde son sırada geliyor.
Fransa eğitim sistemi model alınarak hazırlanan 1869 Maarif-i Umumiye Nizamnamesi, bu tarihe kadar plansız ve programsz olarak gelişen Osmanlı eğitim hayatını bir sistem bütünlüğüne kavuşturmuştur.
Eğitimde en iyi ülkeler listesinin ilk sıralarında her zaman olduğu gibi yine Uzak Doğu ülkeleri yer alıyor. Güney Kore, Japonya ve Singapur eğitimde en iyi ülkeler olarak biliniyor.
Finlandiya eğitim sistemi örnek olarak gösterilen bir ülkedir. 9 yıllık eğitim zorunludur ve öğrenciler için fırsat eşitliği mevcuttur. Özel okul diye bir kavram olmadığından herkes ücretsiz bir şekilde eğitim almaktadır. Ayrıca dersler günlük olarak en fazla 4, haftalık olarak ise en fazla 20 saat olarak yapılır.
En Mutlu Ülke Finlandiya
Son yayınlanan 2023 raporuna göre, geçtiğimiz yıl dünyanın en mutlu ülkesi Finlandiya oldu. Finlandiya'yı Danimarka, İzlanda, İsrail ve Hollanda takip ediyor. Dünyanın en mutsuz ülkeleri arasında ise Afganistan, Ruanda, Güney Sudan, Yemen ve Botsvana sıralanıyor.
Dünyada toplam 208 ülke bulunmaktadır. Asya kıtasında 47, Avrupa kıtasında ise 44 ülke vardır. En fazla ülkenin (54) bulunduğu kıta Afrika kıtasıdır.
Zorunlu eğitime başlama yaşı Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Almanya, İrlanda, Estonya, Fransa, İtalya, Avusturya, Romanya, Portekiz, Polonya, ABD, Avustralya, Kore, Japonya'da 6 olarak uygulanıyor.
Fransa' da zorunlu eğitimin süresi 10 yıldır ve 6-16 yaşları arasındaki dönemi kapsamaktadır. Yasaya göre zorunlu eğitim 6-11 yaş arası ilköğretim, 11-16 yaşları arası ortaöğretim l. devre olmak üzere iki döneme ayrılmaktadır.
Çin'de zorunlu eğitim 7 yaşından 16 yaşına kadar devam eder. Orta öğrenim iki kısımdan oluşur; İlkokul ve ortaokul, lise. İlkokul eğitimi 6 yaşından 12 yaşına kadar devam eden 6 yıllık bir eğitimdir. Ortaöğretim ise 12 yaşından 18 yaşına kadar devam eder ve 6 yıl sürer.
Üniversite eğitimi için en uygun maliyetli ülkelerin başında Almanya, Norveç, Avusturya, Polonya ve Macaristan geliyor. Almanya'daki federal eyaletler AB üyesi olmayan öğrencilerden eğitim ücreti almıyor. Öğrenciler sadece ufak bir meblağ olarak katkı payı ödüyor.
Dünyanın en güzel okulları listesine Türkiye'den de bir okul girdi. Tarsus Amerikan Koleji, dünyanın en güzel 13 okulu arasında gösterildi. Türkiye'nin en köklü okullarından Tarsus Amerikan Koleji'nin (TAC) 137 yıllık tarihi kampüsü, dünyanın en güzel okulları listesine girdi.
Dünyanın en iyi üniversiteleri listesi 2023 yılı sıralaması açıklandı. Dünyanın en iyi üniversitesi İngiltere'den Oxford Üniversitesi oldu. Times Higher Education tarafından açıklanan listede ilk 500'de Türkiye'den sadece üç üniversite var.
Türkiye'de eğitim sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa dayanan; Milli Eğitim Bakanlığı ve bünyesindeki kamu tüzel üst sistemlerce yönetilen bir sistemdir.
World Economic Forum'un yapmış olduğu araştırmaya göre ülkelerin eğitim seviyeleri açıklandı. Listenin başında eğitim seviyesi en iyi olan ülke İsviçre olarak gösterildi. İkinci sırada onu Singapur takip ederken üçüncü sıraya ise Finlandiya yerleşti. Türkiye ise listenin 99. sırasında yer aldı.
MEB Örgün Eğitim İstatistiklerine göre Türkiye'de toplam 70 bin 383 eğitim kurumu/okulu içinde devlete ait kurum/okul sayısı 56 bin 200 (yüzde 80) iken, özel okulların sayısı 14 bin 124'tür.
En büyük 10 ekonomi
Bu ülkeyi 18 trilyon 100 milyar dolarlık GSYH ile Çin, 4 trilyon 233,5 milyar dolarla Japonya izledi. Sıralamada daha sonra 4 trilyon 75,4 milyar dolar GSYH ile Almanya, 3 trilyon 386,4 milyar dolarla Hindistan, 3 trilyon 70,6 milyar dolarla İngiltere ve 2 trilyon 784 milyar dolarla Fransa geldi.
Japon okul sistemi okul öncesi, 6 yıl ilkokul, 3 yıl ortaokul, 3 yıl lise ile ortala- ma 4 yıl üniversite olmak üzere dört aşamadan oluşmaktadır. İlkokul ve ortaokulu kapsayan zorunlu öğrenim süresi 9 yıldır. Ülkede ulusal okullar, kamu okulları ve özel okullar olmak üzere üç tür okul bulunmaktadır.
Amerika'da altı yaşında ilkokula başlanır ve sonrasında ortaokul eğitimine devam edilir. Ortaokullar, 3+3 veya 2+4 yıl şeklinde eğitim veren liselerden oluşur. Lisans Eğitimi: Liseyi, yani 12. sınıfı bitiren öğrenciler üniversite eğitimine devam edebilir. Amerika'da bazı üniversiteler “college” olarak da geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri