Fenike Alfabesi olarak adlandırılan ve ilk alfabe olduğu iddia edilen yazıt, İtalya'nın Toskana bölgesinde bulunan Marsilya Yazıtı'dır. Kazım Mirşan tarafından Türkçe okunan bu yazıt, bir yazı tahtası olarak adlandırılabilecek yüzeyi düz bir taşın üzerinde bulunmuştur.
Alfabenin doğuşu, yazının doğuşuyla eş zamanlıdır ve Sümerlere yani günümüzden 5000 yıl önceye tarihlenir. Bilindiği üzere buna çivi yazısı (cuneiform) adı verilir.
Fenikeler tarafından geliştirilen bu alfabe, MÖ 1200'lerde ortaya çıkmıştır ve dünya tarihinde ilk yazılı dil olarak kabul edilir. Fenike alfabesi Mezopotamya çivi yazısı ve Mısır hiyerogliflerinden hareketle oluşturulmuş bir alfabedir. Fenike alfabesi 22 harften oluşmuştur ve bu harflerin tamamı sessiz harftir.
Türklerin ilk kullandığı alfabe Orhon abidelerinde kullanılan Köktürk alfabesidir. Bu alfabenin kökeni hakkında çeşitli fikirler ileri sürülmekle beraber, bunun Arami kökenli olduğu ve Eski İranlı kavim olan Soğdlar aracılığıyla Türklere geçtiği görüşü daha fazla kabul görmektedir (Tekin 1997: 22; Ercilasun 2009: 165).
Bilinen en eski Türk alfabesi, eski Türk alfabesi olarak da bilinen Orhun alfabesidir ve tarihi 7. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Türk dilleri tarih boyunca Uygur, Kiril, Arap, Yunan, Latin ve diğer bazı Asya yazı sistemleri de dahil olmak üzere pek çok alfabe kullanmışlardır.
İlgili 44 soru bulundu
Türk dilinin tarihi sürecinde ticari, kültürel, dinî vb. sebeplerle bu dilin yazımında Göktürk, Mani, Soğut (Sogd), Uygur, Brahmi, Tibet, Süryani, İbrani, Grek, Arap, Kiril, Latin asıllı alfabeler Türk diline çeşitli düzeyde uyarlanmış varyantlarıyla kullanılmıştır.
TÜRKİYE'DEKİ 81 İLİN ADINDA EN AZ BULUNAN HARF HANGİSİDİR? 81 il içerisinde adında "G" harfi bulunan 6 il bulunmaktadır. Türkiye'de adında "V" harfi bulunan 5 il vardır.
Latin Alfabesini Kim Buldu? Latin dilinin yazıya dökülmesinde kullanılan Latin alfabesi; Antik Roma uygarlığı tarafından bulunmuş bir alfabedir. Temelinde Yunan alfabesinin bulunduğu bu yazı sistemi, ilk haliyle MÖ. 7. yüzyılda İtalya'nın Lathium bölgesinde, Latincenin yazıya dökülmesi için kullanılmıştır.
Latin alfabesi dememesinin sebebi, Türkçeye uygun olan Latin alfabesine ek olarak yeni harflerin icat edilmesidir. “Ç” sesini çıkarabilmek için Latin alfabesi 4 harf kullanır, Mustafa Kemaller “C” harfine bir çizik atarak “Ç” harfini icat ederler.
Fenikeliler'in Alef dediği A harfi Arapçada Elif'e dönüşmüştü, Yunanlılar da yıllar içindeki bu değişimi birleştirip Alfa'yı yaptılar. 350 yıl sonra bu harfler İtalya'ya ulaştı. Romalılar tarafından da günümüzdeki Latin alfabesine en yakın şekle getirildi.
Harf Devriminin gerekçeleri. Harf devriminin en önemli sebeplerinden biri Arap harflerinin Türkçeye uygun olmadığı düşüncesidir. Osmanlı yazısının düzeltilmesini isteyenlerin başlıca gerekçesi, bu yazının Türkçenin ünlü seslerini ifade etmekte yetersiz kalmasıydı.
Çin alfabesi; dünyada her 5 insandan birinin konuştuğu bir dil olarak dikkat çeken Çincenin kâğıda dökülmesini sağlayan yazı sistemidir. Belirlene göre 3500 yıllık bir geçmişe sahip olan bu alfabede, harfler Latin alfabesinde olduğu gibi yan yana gelmezler ve bir kelime oluşturmazlar.
Eski Yunanlar alfabeyi kabul ettiklerinde, glottal durağı temsil etmek için bir harf kullanmamışlardı bu yüzden işaretin versiyonunu sesli /a/ harfini temsil etmek için kullandılar ve buna alfa adını verdiler.
Orhun Yazıtlarından yapılan tespitlere göre Göktürk Alfabesi 38 harften oluşur. Alfabede 4 tane sesli harf, 26 tane sessiz harf ve 8 tane bileşik harf bulunur. Göktürk Alfabesinin yazımı şimdi kullandığımız Latin Alfabesinin tersine sağdan sola doğru yazılır ve okunur.
Arapça yazı, İslam 7. yüzyılda ortaya çıktıktan sonra yaygınlaşmış olsa da Arap alfabesinin temelleri 3. yüzyıla dayanır. Sina Yarımadası'nı, Kuzey Arabistan'ı Ürdün'ü ve Güney Suriye'yi işgal eden yarı göçebe Nebati kabileleri tarafından kullanılan yazıdan türemiştir.
Klasik Latince MÖ 1. yüzyıl ile MS 1. yüzyılın başlarına kadar süren bir dönemde kullanılmıştır. Latincenin öğrenimi ve öğrenim amacı öteki Batı dillerininkinden farklıdır. Çünkü başka bir Batı dilini öğrenen insan sadece bu dili konuşur ya da dil bilgisini derinleştirerek ilgili kültür hakkında bilgi edinir.
Dilden önce yazının (simgeler) ortaya çıktığı yönünde görüşler var. Yani simgeleri dil değil, dili simgeler belirledi. Eski Türk runik alfabesinin Etrüskçe ve Latinceyle hayli benzeştiği gösterilmişti.
Latin alfabesi şu anda dünyada en yaygın kullanılan alfabedir. Latin alfabesini kullanan ilk dil Eski Latincedir. Günümüzde Latince olarak bilinir.
Kesirsiz ve ondalıksız sayıların tamamı tam sayılardır. "-0" sayısı "+0" sayısına eşit olduğundan ayrı bir tam sayı değildir. Matematikte tam sayılar kümesi Z şeklinde gösterilir.
Harf ise sesin yazıdaki karşılığıdır. Bir dildeki harflerin belirli bir sıraya dizilmiş bütününe alfabe denir. Türk alfabesi, Latin harfleri esas alınarak 1.XI.1928 gün ve 1353 sayılı “Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun” ile kabul edilmiştir. Bu Kanun'a göre Türk alfabesinde 29 harf bulunmaktadır.
Conversation. Türkçe Arapçadan daha eski, daha köklü ve daha zengin bir dildir. Türkçe Arapçadan daha eski yazılı belgeye sahiptir.
Türk dilinin tarihî dönemlerini adlandırmanın farklı yolları vardır; bunlardan birisi konuşurlarının kurdukları devlet adları ile dönemin dilini adlandırmaktır: Göktürkçe, Uygurca, Karahanlıca, Osmanlıca.
Buna göre Türkiye'de yaşayan bütün Türk vatandaşlarının ana dili Türkçedir, yani Türkiye'de konuşulan kullanılan birçok dil vardır, fakat ana dil Türkçedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri