Dünyanın ilk tıp doktoru, Hipokrat'tır. Yunan filozof ve bilim insanı Hipokrat, modern tıbbın temelini oluşturmuştur. MÖ 460 civarında Kos'ta doğan Hipokrat, aynı zamanda tarihte ilk tıp fakültesini kuran kişidir.
HİPOKRAT TIP (2 SAAT)
Tıp tarihinde eski Yunanlı hekim Hipokrat “tıbbın Babası” olarak adlandırılır. Hipokrat'tan önce eski Yunan'da tıbbi faaliyet Asklepion adı verilen tapınaklarda gerçekleştirilirdi.
MÖ 460, İstanköy - ö. MÖ 370, Larisa), tıbbın babası olarak anılan İyon hekim. Prognoz ve klinik gözlemin kullanımı, hastalıkların sistemli sınıflandırılması veya hümoral teorinin formülasyonu gibi alana yaptığı kalıcı katkılardan dolayı geleneksel olarak "Tıbbın Babası" olarak anılır.
Doktor, Latincede öğretmen anlamında kullanılmış ve Fransızcadaki “docteur” kelimesinden Türkçeye geçmiştir.
Hipokrat'ın "Pirimum nihil nocere" (önce zarar verme) sözü ünlüdür.
İlgili 30 soru bulundu
Yeteneğim ve hâkimiyetim ölçüsünde hastalarımın iyiliği için tedaviler önereceğim ve asla kimseye zarar vermeyeceğim. İsteyen hiç kimseye öldürücü bir eczayı ne vereceğim ne de bunu tavsiye edeceğim; benzer şekilde, bir gebe kadına çocuk düşürmesi için ilaç vermeyeceğim. Hayatımın ve sanatımın saflığını koruyacağım.
Günümüzde tıbbın babası olarak kabul edilen Hipokrat (Hippocrates) İsa'dan önce 460 yılında bugün Yunanistan'a bağlı olan Kos adasında doğmuştur. Kendisi hekim Heraklides'in oğludur.
1923 Haziran'ında Türkiye'den doktorluk yapma belgesi alan Safiye Ali hız kaybetmeden göz doktoru olan eşiyle birlikte Cağaloğlu'nda bir klinik açar.
Yapılan 2023 Ocak itibariyle uzman Doktor maaşı 15,980 TL'den 24.743 TL'ye; pratisyen Doktor maaşı ise 15,263 TL'den 19.079 TL'ye yükselmişti. 1/4 derecesinde çalışan bir uzman doktorun mevcut maaşı 39.872 liradan Temmuz ayında yapılan zam ile birlikte 54.959 lira oldu.
Eurostat verilerine göre 2021 yılında Türkiye'de bulunan toplam hekim sayısı 183 bin 569 oldu. Zirvede ise 377 bin hekim ile Almanya yer alıyor. Türkiye doktor sayısında Almanya, İtalya (243 bin), Fransa (216 bin) ve İspanya'nın (213 bin) ardından beşinci sırada bulunuyor.
“Hastalık yoktur, hasta vardır”. İlk söyleyen de sanırım Hipokrat. Sözün özü, hastalıklar hastadan hastaya farklı bir seyir izleme potansiyeline sahiptir ve bu nedenle tedavi yöntemi hastadan hastaya farklı olabilmelidir. Yani iyi bir doktor her hastaya farklı bir tedavi izleyebilmelidir.
Modern tıbbın babası sayılan Hipokrat, o güne kadar uygulanan geleneksel dinî-sihrî tedavi metotlarına karşı hem akla hem tecrübeye yer veren bir tıp anlayışı ortaya koymuştur.
Hipokrat, doğa nasıl su, toprak, rüzgar ve ateş olmak üzere dört temel unsurdan oluşmaktaysa benzer şekilde bedenin de dört sıvı veya 'humor' dan oluştuğunu savunmuştur. Bu sıvılar siyah safra, sarı safra, balgam ve kandır.
Safiye Ali'nin Ailesi ve Eğitim Hayatı
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın doktoru olan Hatice Safiye Ali 2 Şubat 1894 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Babası Sultan Abdülaziz ve II. Abdülhamid'in yaverlerinden Ali Kırat Paşa'dır.
Elizabeth Blackwell (3 Şubat 1821 - 31 Mayıs 1910), 1849'da ABD'de tıp diploması alarak, dünyanın tıp diploması alan ilk kadını oldu.
Sistematik biçimde insan zekasını kullanmaya, rasyonalizme, gözleme, deneyime ve deneye dayanan çağdaş tıbbın doğması, bazı yayınlarda “tarihin en büyük hekimi” olarak nitelendirilen Hipokrat sayesinde gerçekleşmiştir. Tıbbın Atası nitelendirmesi de onun için kullanılanlar arasındadır.
Akademisyen maaşlarının asgari ücrete oranı
Seyyanen zamla birlikte profesör maaşı 48 bin 124 lira olacak ve bu oran 4,2'ye yükselecek.
Türkiye'de cerrahların ortalama maaşı, yaklaşık olarak 85.000 TL ile 150.000 TL arasında değişmektedir. Ancak, özellikle özel hastanelerde çalışan cerrahların maaşları daha yüksek olabilir.
14 Mart 1827 yılında ise modern anlamda ilk tıp fakültesi Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane, dönemin padişahı Sultan II. Mahmud tarafından kurulmuştur.
Vasiyeti üzerine ağabeyi Selçuklu sultanı I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1204-1206 yılları arasında Kayseri'de inşa ettirilmiş ünlü Gevher Nesibe Şifaiyyesi ve 1210-1214 yılları arasında yapılan medresesi bazı kaynaklara göre tıp eğitimi ve sağlık hizmetini birlikte veren dünyanın ilk merkezidir.
Philadelphia'daki Temple Üniversitesi'nden Profesör Nilgün Anadolu Okur, Afrika-Amerika etütleri üzerine çalışan ilk ve tek Türk kadın profesör.
Hipokrat'ın iki oğlu vardı; onlara hekimliği Hipokrat öğretmiştir. Oğullarının adları Thessalus ve Dracon idi. Bir kızı vardı ve damadı ünlü bir hekim olan Polybe idi.
Orta Çağ Batı dünyasında modern bilimin kurucularından kabul edilen İbn-i Sina, henüz 21 yaşındayken dünyanın en büyük hekimlerinden biri haline gelmişti. Yaşadığı dönemin çok ötesinde çalışmalara imza atmış olan bilim insanı, 980 yılında Özbekistan'da doğmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri