UDP, ses ve video gönderiminde kullanılır. TCP'ye göre daha hızlıdır fakat güvenilir (reliable) değildir.
TCP: UDP 'den daha yavaştır çünkü verinin karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığını kontrol eder. UDP: Ses ve video gönderiminde kullanılır. TCP'ye göre daha hızlıdır fakat güvenli değildir.
TCP protokolünün tercih edilme sebeplerinden bir diğeri ise UDP protokolünden daha güvenilir olmasıdır. Örneğin TCP kullanılan bir cihazdan veri gönderimi gerçekleştirdiğinizde verinizin gidip gitmediğini kontrol edebilir ve bilgisine ulaşabilirsiniz. UDP ise güvenilir olmayan protokol olarak nitelendirilmektedir.
Hem TCP hem de UDP verilerinizi “veri paketi” olarak bilinen küçük parçalara ayırarak iletir. Bu paketlerde gönderici ve alıcı IP adresleri, değişik ayarlar, gönderdiğiniz veri ve paketin sonuna gelindiğini gösteren “trailer” adında başka bir veri bulunur.
HTTP, HTTPS, POP3, SSH, SMTP, Telnet ve FTP gibi internet'in kullanıcı açısından en popüler protokollerinin veri iletimi TCP vasıtasıyla yapılır. Bir paketin tamamı teslim edilmezse, veri akışı durdurulur ve paket alınana kadar paket kaynaktan tekrar talep edilir.
İlgili 26 soru bulundu
UDP ve TCP arasındaki farklar
TCP'de akış kontrolü vardır, UDP'de akış kontrolü yoktur. TCP başlığı (header) 20 bayttır, UDP başlığı 8 bayttır. TCP, UDP'den daha yavaştır, çünkü verinin karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığını kontrol eder. UDP, ses ve video gönderiminde kullanılır.
UDP protokolünü kullanan protokoller arasında DNS, SNMP, TFTP protokolleri yer alır. Programcılar UDP'nin ağ üzerinde fazla bant genişliği kaplamaması nedeniyle çoğu zaman TCP yerine UDP'yi tercih etmektedir.
User Datagram Protocol (UDP), uygulamalar için bağlantısız iletişim sağlayan basit bir aktarım katmanı protokolüdür. UDP genellikle çevrimiçi oyun, IP üzerinden ses (VoIP) ve video akışı gibi düşük gecikme süresi gerektiren gerçek zamanlı uygulamalar için kullanılır.
TCP, bütünsel ve kayıpsız veri akışlarında tercih edilirken UDP ise ses ve video iletişiminde tercih edilir.
Gelişmiş bilgisayar ağlarında paket anahtarlamalı bilgisayar iletişiminde kayıpsız veri gönderimi sağlayabilmek için TCP protokolü yazılmıştır. HTTP, HTTPS, POP3, SSH, SMTP, Telnet ve FTP gibi internetin kullanıcı açısından en popüler protokollerinin veri iletimi TCP vasıtasıyla yapılır.
HTTP/3, verileri gönderme şekli olarak HTTP/2'den ayrılır. HTTP/3, TCP kullanmaz. QUIC sistemi, TCP ve UDP'nin hız ve güvenlik bakımından en iyi yönlerini alarak geliştirilmiş bir protokoldür. HTTP/3 aynı zamanda farklı olarak UDP de kullanır.
Bu protokoller UDP (User Datagram Protocol) ve TCP (Transmission Control Protocol)'dir. Bunlardan UDP bağlantısız (connectionless) , TCP ise bağlantı temelli protokoldür. UDP, uygulamaların veri aktarımında kullandığı protokollerden biridir.
Güvenilirlik bakımından iletim ve veri bütünlüğü gerektiren bilgi için TCP kullanılmalıdır. UDP ise az yük ve daha az işlem ile gerçek zamanlı aktarım gerektiren veriler için daha doğru bir seçimdir. Gerçek zamanlı video akışı için UDP protokolünü kullanarak, daha az işlem ile daha kaliteli video aktarımı yapabiliriz.
Eğer güvenliğe önem veriyorsanız, OpenVPN (TCP)'i öneriyoruz. Eğer mümkün olan en yüksek hıza sahip olmayı istiyorsanız, IKEv2 ve OpenVPN (UDP) en iyi çözümlerdir.
SpeedUpBox TCP Accelerator Network Appliance, İnternet trafiğini upload yönünde kullanan bir bilgisayarın işletim sistemi seviyesinden bağımsız olarak çalışan TCP trafiğininin hızlanmasını sağlayan bir LAN cihazıdır.
UDP iletileri 512 Bayt'tan büyük değildir ve bu boyuttan büyük olduğunda kesilir. DNS, Bölge aktarımı için TCP ve ad için UDP kullanır ve normal (birincil) veya ters sorgular gerçekleştirir.
3. Transport Layer (Taşıma Katmanı): Bu katman verinin ne şekilde gönderildiğini gösterir. TCP (Transmission Control Protocol) ve UDP (User Datagram Protocol) protokolleri bu katmanda çalışır.
Ayrıca flow control (akış kontrolü) kullanarak karşı tarafa gönderilen segmentlerin yerine ulaşıp ulaşmadığını kontrol eder. UDP (User Datagram Protocol - Kullanıcı veri bloğu iletişim kuralları): TCP/IP modelinin taşıma katmanında bulunan bir diğer protokolüdür.
DNS udp ve tcp için 53 nolu portu kullanıyor.
UDP, User Datagram Protocol anlamına gelir. Herhangi bir bağlantı noktasında çalışması için ayarlanabilir olmasına rağmen, OpenVPN genelde daha hızlı olan UDP bağlantı noktası üzerinde en iyi şekilde çalışır. UDP, alıcının verileri aldığını doğrulamasına izin vermez ve bilgilerin tekrar gönderilmesini talep etmez.
TCP, verilerin doğru şekilde teslim edilmesini sağlamak için güvenilir bir protokoldür. Her veri paketi teslim edildiğinde bir onaylama mesajı gönderir ve eksik veya yanlış paketlerin yeniden gönderilmesini sağlar. UDP ise, veri paketlerini gönderir ve onları takip etmez.
TCP açılımı “Transmission Control Protocol” olarak karşımıza çıkıyor. TCP kısaca cihazlar arasındaki veri transferinin herhangi bir veri kaybı olmadan yürütülmesini sağlıyor. İnternette sık sık TCP IP nedir gibi aramalar yapılıyor.
Port 443: HTTP Güvenli (HTTPS). HTTPS, HTTP'nin güvenli ve şifreli sürümüdür. Tüm HTTPS web trafiği 443 numaralı bağlantı noktasına gider.
Port 80: Hypertext Transfer Protocol (HTTP) World Wide Web üzerinden web sayfalarına erişmeyi sağlayan protokoldür ve 80 numaralı portu kullanır. 123 numaralı port: Ağ Zaman Protokolü (NTP) 123 numaralı portu kullanır ve bilgisayar saatlerinin senkronize edilmesini sağlar. Bu işlem şifreleme işlemi için gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri