Dünya'nın tek doğal uydusu Ay'dır.
Ay Dünya'nın tek doğal uydusu olmasına rağmen, bazı yakın Dünya cisimleri Dünya yörüngesi ile rezonans içinde yörüngelere sahiptir. Bu cisimler bazı durumlarda uydularla karıştırılabilirler. 3753 Cruithne gibi yarı uydular Dünya ile 1:1 rezonansta yörüngeleri sebebiyle uydu olarak algılanabilmektedirler.
Ay, Dünya'nın tek doğal uydusu ve Güneş Sistemi içindeki beşinci büyük doğal uydudur. Dünya ile Ay arasında ortalama merkezden merkeze uzaklık 384.403 km, yani Dünya'nın çapının yaklaşık otuz katı kadardır. Ay'ın çapı 3.474 km'dir, bu da Dünya çapının dörtte birinden biraz fazladır.
Dünyanın tek uydusu olan Ay küresel bir şekle sahiptir. Ayrıca Ay hem Dünya'dan hem de Güneş'ten çok daha küçüktür. Mesela Dünya'dan 4 kat küçük, Güneş'ten ise 436 kat küçük bir boyuta sahiptir.
4- “Güneş, Dünya ve Ay” gök bilimi ya da coğrafya terimi olarak kullanılıyorsa büyük harfle başlatılırlar. Günlük kullanımlarda büyük harfle başlatılmaları gerekmez. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yukarıdaki bilgilere uymayan bir kullanım vardır? A) Dünya'mızın tek uydusu Ay'dır.
İlgili 16 soru bulundu
Güneş ise neredeyse kusursuz bir küresel yapıya sahiptir. 10 saatte bir dönüşünü tamamlayan Jüpiter'de ise ekvator yarıçapı kutup yarıçapından tam 5000 km fazladır. Bu neredeyse Dünya'nın yarıçapına eşit bir değer.
Ay, Dünya'nın doğal uydusu. Dünya, Güneş'in uydusu.
Bu şekilde Satürn'ün uydu sayısı 82'ye yükselerek, 79 uyduya sahip Jüpiter'i geride bıraktı. Yeni keşfedilen uyduların 17'sinin, Satürn'ün yörüngesinden ters istikamette hareket ettiği tespit edildi.
Bir gök cisminin gezegen olarak kabul edilebilmesi için taşıması gereken bazı özellikler var. Örneğin gezegenlerin bir yıldızın etrafında dönmesi ve önemli bir yer çekimi kuvvetine sahip olması gerekiyor. Kısacası, Ay bir gezegen değil, Dünya'nın doğal uydusu.
En çok bilinen doğal uydu ise ay olarak bilinmektedir. Her gün gördüğümüz ay gecelerimize ışık olmaktadır. Bunun yanında ay gibi daha birçok doğal uydu bulunmaktadır. Güneşe en yakın olan bu gezegenin bir uydusu yoktur.
Cruithne 1986 yılında keşfedilmiş olsa da sahip olduğu bu kompleks yörünge ancak 1997 yılında çözülebildi. Bu yüzden Cruithne Dünya'nın ikinci uydusu değil ve şu an Dünya'nın bildiğimiz tek uydusu ise Ay.
Ganymede, Jüpiter'in doğal uydularından biridir. Jüpiter'in ve aynı zamanda Güneş Sistemi'nin en büyük uydusudur.
Çalışmaya göre ilk aşamalarda, "Ön Dünya" ile diğer müstakbel gezegenler arasında çok sert bir çarpışmalar dizisi yaşandı. Son çarpışmada ise, Dünya kendisinin onda biri kadar bir cisimle "birbirine geçti" ve çarpmanın şiddetiyle etrafa saçılan kaya parçaları Ay'ı oluşturdu.
Dünya, Güneş, Ay ve öteki gezegen adları, gök bilim ve coğrafya ile ilgili anlatımlarda kullanılırsa ilk harfi büyük yazılır. Ör: Ay, Dünya'nın uydusudur. Dünya, Güneş, Ay ve öteki gezegen adları gündelik yaşamda, gezegen anlamı dışında kullanılırsa ilk harfi küçük yazılır. Ör: Sen içeri girince sanki güneş doğdu.
Ay tamamen doğal süreçler sonucu oluşmuş doğal bir uydudur. Ayın oluşumu ile ilgili çeşitli hipotezler olsa da gerek dünya yüzeyinden yapılan gözlemler gerekse de ay yüzeyinden alınan parçalarla yapılan gözlemler ayın tamamen doğal olduğunu kanıtlamıştır.
Jüpiter veya Erendiz (Müşteri), Güneş Sistemi'nin en büyük gezegenidir. Güneş'ten uzaklığa göre beşinci sırada yer alır. Adını Roma mitolojisindeki tanrıların en büyüğü olan Jüpiter'den alır.
Venüs, kendi ekseni etrafında, Güneş Sistemi'ndeki diğer tüm gezegenlerin aksi istikametinde döner. Güneş etrafındaki dönüşünü 224,7 Dünya gününde tamamlar. Büyüklüğü açısından Dünya ile benzerlik gösterdiğinden Dünya ile kardeş gezegen veya dünyanın ikizi olarak da bilinmektedir.
Gezegenlerin büyükten küçüğe doğru sıralaması ise; Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars, Merkür'dür.
Güneş sistemindeki doğal uydular
Güneş sistemi içinde bilinen 240 doğal uydu vardır. Bunların 163'ü gezegenlere, 4'ü küçük gezegenlere ve düzinelercesi de küçük gök cisimlerine (İngilizce: sssb, small solar system bodies) aittir. Diğer yıldız sistemleri de uydulara sahiptir.
Uranüs, güneş sisteminin yedinci gezegenidir ve bilinen 27 doğal uydusu vardır.
Güneş Sistemi'ndeki tüm gaz devi gezegenlerin (Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün) halkaları varken Merkür, Venüs, Dünya ve Mars'ın halkaları yoktur.
Örneğin Ay, Dünya'nın etrafında döner; Dünya, Güneş'in etrafında döner; Güneş, Samanyolu Galaksisi'nin merkezindeki bir kara delik etrafında döner. Dahası, bunların her biri kendi etraflarında da dönerler.
Güneş, Güneş Sistemi'nin merkezinde yer alan yıldız. Orta büyüklükte bir yıldız olan Güneş, tek başına Güneş Sistemi kütlesinin % 99,8'ini oluşturur. Geriye kalan kütle Güneş'in çevresinde dönen gezegenler, asteroitler, gök taşları, kuyruklu yıldızlar ve kozmik tozlardan oluşur.
Dünyayı ve diğer gezegenleri ısıtan, ısı yayan en önemli yapı güneştir. Bu bağlamda kendi enerjisi olduğundan dolayı, Güneş bir yıldız olarak ifade edilir. Milyarlarca yıldır yaşamaya devam eden güneş, hala genç bir yıldız olarak öne çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri