BAYRAMLARDA VE RESMİ TATİLLERDE ÜCRETLER Yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde işçilerin ulusal bayram ve genel tatil ücretleri işverence işçiye ödenir. Resmi tatillerde çalışan işçiler 2 günlük ücrete hak kazanırlar.
Emek ve Dayanışma Günü: 1 Mayıs günleri resmî tatildir. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı: 19 Mayıs günleri resmî tatildir. Demokrasi ve Milli Birlik Günü: 15 Temmuz günleri resmî tatildir.
Örneğin aylık ücreti 1200 TL ise bu günlerde çalışmadan bu ücrete hak kazanmaktadır. Bu işçinin günlük ücreti 1200/30= 40 TL. İşçi 19 Mayıs günü çalışmışsa normal ücretine ilaveten 40 TL daha fazla ücret alacaktır.
Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramının kutlandığı 19 Mayıs günü resmi tatil olacak fakat 18 Mayıs tarihi için herhangi bir tatil söz konusu değil. 19 MAYIS'TA ÇALIŞANLAR MESAİ ALIYOR MU? 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda çalışan özel sektör çalışanları fazla mesai ücreti alacak.
İşçi bu günlerde normal günlük çalışma süresinin üzerinde çalışmışsa yani fazla mesai yaptıysa; fazla mesai ücreti %50 zamlı ödenir. Örnek olayımızda işçi tatil günlerinde 3'er saat fazla mesai yapmış olsun. Bu durumda; işçinin bir saatlik mesai ücreti 12000/225 x 1,5 = 80 TL olacaktır.
İlgili 35 soru bulundu
Bu nedenle 1 Mayıs'ta çalışan işçilere ilave bir yevmiye maaş ödenmesi gerekiyor. Bir başka deyimle çift yevmiye ödenmesi gerekiyor. Örnek: Günlük 130 TL ücretle çalışan Ali Bey 1 Mayıs'ta çalıştığı takdirde 130 TL+130 TL olmak üzere 260 TL ücret alacak.
1 Mayıs Günü Çalışan İşçiye Çift Yevmiye Ödenecek.
Resmi Tatil Mesai Hesaplama
İş sözleşmelerine göre değişiklik gösterir. Genellikle resmi tatillerde çalışan için minimum %100 zamlı mesai ücreti uygulanır. Örneğin bir çalışan, 500 TL saatlik brüt ücrete sahipse Cumhuriyet Bayramı veya Kurban Bayramında çalışması durumunda saatlik ücreti 1.000 TL olur.
Fazla mesai ödemesi, normal ücretin % 50 artırımlı olarak ödenmesi ile yapılır. Ulusal bayram ve resmi tatillerde mesai yapılması halinde ise her bir saat için 2 katı ücret ödenmesi gerekir. Aylık brüt ücretin 225'e bölünmesiyle saatlik çalışma ücreti belirlenir.
Bayram tatilinde işbaşı yapanlara çift maaş. 4857 Sayılı İş Kanununa göre bayramda çalışan sigortalıların çalıştıkları her gün için bir yevmiye tutarında ilave ücret almaları gerekmektedir. Diğer bir ifadeyle bayramdaki bir günlük çalışmasının karşılığı olarak kendisine iki günlük ücret ödenmesi gerekmektedir.
Dinî veya resmi bayramlarda çalışılması durumunda bir günlük ücret, günlük brüt kazancın iki katıdır. Yani günde 500 TL brüt gelire sahip olan bir çalışan için bayram günlerinde yapılan çalışma sonrasında 1.000 TL ödeme yapılması gerekir. Bu ödeme zaruridir.
Bilindiği gibi yönetmeliklerde de belirtildiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı sadece milli bayramlar ile kar, seçim vb. idari tatillerde öğretmenlere ek ders ücretlerini ödememektedir. 1 Mayıs İşçi Bayramı bu kategoriler içine girmediğinden "öğretmenlerin 1 Mayıs pazartesi ek ders ücretleri" kesilecektir.
- Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı: 23 Nisan günü kutlanır ve 1 gün tatildir. - Emek ve Dayanışma Günü: 1 Mayıs günü kutlanır 1 gün tatildir. - Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı: 19 Mayıs günü kutlanır ve 1 gün tatildir.
İş sözleşmesinde böyle bir hüküm bulunmuyorsa, resmi tatil günlerinde veya bayram tatillerinde işçinin çalışma zorunluluğu yoktur.
Eğer bayram tatili işçinin haftalık tatil gününe denk geliyor ve çalışılıyorsa, o günlük ücret yüzde 50 daha artırılıyor. Bayramlarda yapılan çalışmaların ücreti işçilere nakit olarak ödeniyor. Bu çalışmalar yerine izin kullandırma gibi bir uygulama mevzuata aykırı kabul ediliyor.
1 Mayıs ile ilgili detaylar, 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen yasada yer alıyor. Kabul edilen yasaya göre, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda 1 gün resmi tatil uygulanmasına karar verilmişti. Buna göre, 1 Mayıs kapsamında resmi tatil uygulanacak.
- Söz konusu tatil günü işçinin hafta sonu tatili sayıldığı için çalışması karşılığında mesaisini yüzde 50 zamlı alıyor. - Böylece hafta sonu tatilinde çalışan işçiye 2.5 gün yevmiye ödeniyor. - Yani hafta sonu tatili; pazara denk gelen ve 3 bayram gününde çalışana toplam 8.5 yevmiye ödenecek.
İşçinin resmi tatilde çalışması durumunda günlük ücreti olan miktar %100 zamlı olarak ödenecektir. Bu durumda günlük 300 TL alan bir işçinin resmi tatilde çalışması durumunda alacağı ücret 600 TL olacaktır.
Örneğin: 1 Mayıs günü çalışmayan işçinin ücreti bir iş karşılığı olmaksızın tam olarak ödenecektir. İşçinin günlük ücreti 150 TL ise, bu işçiye bir iş karşılığı olmaksızın 150 TL ödenecektir. İşçi bu günde çalışırsa, 1 ilave yevmiye ücret olarak 100 TL ödenecektir.
Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramının kutlandığı 19 Mayıs günü resmi tatil olacak fakat 18 Mayıs tarihi için herhangi bir tatil söz konusu değil. Şurada Paylaş! 19 MAYIS'TA ÇALIŞANLAR MESAİ ALIYOR MU? 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda çalışan özel sektör çalışanları fazla mesai ücreti alacak.
Yasal çalışma süresi günde 9 saat olarak kabul edilir. Bir personelin aylık ortalama çalışma süresi ise 25 gündür. Söz konusu rakamlar, aylık çalışma saatinin 225 (9x25) olduğunu gösterir. Bu sebepten ötürü, saatlik ücret toplam maaşın 225'e bölünmesiyle bulunur.
Söz konusu yasada 18 Mart'ın genel tatil günü olduğuna ilişkin bir hüküm bulunmadığından 18 Mart'ta işyerlerinde herhangi bir tatil söz konusu olmayacak, bugün çalışan işçilere de ilave bir ücret ödenmeyecektir.
Yargıtay'dan bayram mesaisi açıklaması: "Bayramda 1 saat bile çalışan işçi tam yevmiye alır" - YouTube.
Özel sektörde görev yapanlar mesai ücreti karşılığında 1 Mayıs'ta çalışabilmektedirler.
2022 Bayram Mesaisi Hesaplamaları
Ramazan bayramı fazla çalışma ücretlerinin hesaplanmasına arefe gününden itibaren başlanır ve bayram 3 gün hesap edilir. Arife günü yarım gün ve bayramın tamamında yapılan çalışmalar için çalışanlara günlük mesaisinin yüzde yüz artırılmış olarak ödenmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri