İlk olarak dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyen kişi, M.Ö. 500'lü yıllarda Pisagor'dur. Uzun bir süre ayın şeklini gözlemlemesi üzerinden elde ettiği deneyimler doğrusunda, Pisagor dünyanın yuvarlak olduğunu anladı.
Aslında bu gerçeği tüm dünyaya kabul ettiren kişi ünlü Rönesans gökbilimcisi Kopernik olmasına rağmen, ondan bin 800 yıl önce doğmuş olan Aristarkos, ilk doğru tahmini yapan insandı.
Macellan (1480-1521); Dünya'nın çevresini gemi ile dolaşarak başladığı noktaya ulaşacağını düşünmüş ve kanıtlamak için yol- culuğa çıkmıştır. Turu tamamlayamadan hayatını kaybetmiştir. Arkadaşları yola devam etmiş ve bu yolculuğu tamamlamıştır. Böylece dünyanın şeklinin yuvarlak olduğu ispatlanmıştır.
Dünyanın Çevresini Dolaşan İlk İnsan Macellan.
İlgili 17 soru bulundu
Cevap: Dünya' nın yuvarlak olduğunu söyleyen ilk Türk Bilim insanı BİRUNİ' DİR.
- 4 Eylül 973 yılında Orta Asya'da Harezm'de dünyaya geldi. - Avrupa'lılar Biruni'yi Aliboron ve Alberuni olarak bilir. - Coğrafya, Doğa bilimleri, Matematik, Astronomi( gök bilimi ) ve tarih alanında başarılı çalışmalara imza atmış önemli bir bilim adamıdır. -Biruni fazlasıyla zekiydi ve zekası ilgi çekiyordu.
Eski çağlarda dünyanın düz olduğuna inanılıyordu. Galileo Galilei ve Pisagor, Dünya'nın geoit şeklinde olduğunu ilk savunanlar arasında yer almaktadır. Dünya'nın yuvarlak olduğunu kanıtlayan ilk kişi ise Portekizli kaptan Ferdinand Macellan'dır.
İlk Dünya Haritası M.S.150 yılında Klaudyos Ptolemaios (Klaudyos Batlamyus) tarafından çizilmiştir. Klaudyos Batlamyus, İskenderiyeli Yunani gökbilimci, matematikçi, coğrafyacı ve astronom'dur.
Farklı görüşler ve çalışmalarla tarih boyunca birbirini etkileyen önemli kişiler hep var olmuştur. Pisagor'un "dünya yuvarlaktır" düşüncesiyle ateşlenmeye başlayan bu kıvılcım Portekizli kâşif Ferdinand Macellan sayesinde ispatlanmış oldu.
Gölge boyu arasındaki fark, Nil ırmağı üzerindeki iki şehrin enlem farkını verdi. Böylece Eratosthenes yerkabuğunun eğriliğini ölçerek Dünya'nın yuvarlak olduğunu kanıtladı. Eratosthenes geometriden yararlanarak Dünya'nın çevresini 46 bin 100 km olarak hesapladı.
İdrîsî, Dünya`nın küre şeklinde olduğunu düşünmekteydi. BİRÛNİ, Orta Asyalı büyük Türk bilginidir. Dünya`mızın küreye benzediğini dile getirmiştir. Pisagor, Dünya`nın Güneş etrafında döndüğünü ve yuvarlak olduğunu ileri süren ilk kişidir.
Pisagor “Ay yuvarlak ise Dünya'da yuvarlak olmalı” diye düşünüyordu. Aristo, Dünya'nın bir küre olduğunu ekvatordan uzaklaştıkça gökyüzünde görünen takımyıldızlarıyla ilgili yaptığı gözlemler sayesinde açıkladı.
Dünya Haritasını Çizen Denizci Piri Reis Kitap Açıklaması
Yaşadığı dönemdeki kısıtlı imkânlara rağmen dünya haritasını ilk çizen kişi olarak bilinen Piri Reis, yaşadığı zamanın çok ötesinden bugünlere ulaşmış tarihî bir kahramandır.
Osmanlı Kaptan-ı Derya'sı (Amiral) Pîrî Reis tarafından 1513'te çizilmiştir.
Gözlemsel astronomiye katkılarının arasında Venüs'ün evrelerinin teleskopik kanıtı, Jüpiter'in en büyük dört uydusunun keşfi (Galileo'nun uyduları adı verilmiştir), güneş lekelerinin gözlemi analizi bulunmaktadır.
Galileo, ne pahasına, ne şekilde olursa olsun susturulmalıydı... Engizisyon Mahkemesi'nde son anda 'yok dünya dönmüyor! ' dedi. Cezası ev hapsine çevrildi. 1642 yılında ölünceye kadar insanlardan yalıtıldı, gözleri görmemesine, hastalıktan bitkin düşmesine rağmen... 1633 yılında yapılan mahkemede 'dünya dönmüyor!
Kopernik gün merkezliliği, Nicolaus Copernicus tarafından geliştirilen ve 1543 yılında yayımlanan bir astronomik modeldir. Bu modele göre Güneş, evrenin merkezinde hareketsiz olarak konumlandırılmıştı ve her şeyin başlangıcı olarak kabul edilirdi.
Cevap: Dünyanın yuvarlak olduğunu ileri süren Orta Asyalı Türk bilgini El - Biruni'dir.
Dünya'nın Kendi Ekseni Etrafında Döndüğünü İlk Kez Kanıtlayan Düzenek: Foucault Sarkacı 19. yüzyılın ortalarında, Fransız fizikçi Léon Foucault, Dünya'nın kendi ekseni etrafında döndüğünü ilk kez, kesin bir biçimde kanıtladı.
Cevap: Açık denizde uzaktan gelen bir geminin önce bacası sonra gövdesi gözükür. Bu da dünyanın şeklinin yuvarlak olduğunun kanıtıdır. Gelişen teknoloji ile artık bu ispatlara gerek kalmadan, uzaya gönderilen bir araçtan çekilen bir fotoğraf ya da video ile yuvarlak olduğunu anlayabiliriz.
Bakara 22. âyetinde oluğu gibi bu âyette de “ش َ رَف” kelimesiyle Cenab-ı Allah'ın, yeryüzünü tıpkı bir tümsek gibi üzerinde yaşamanın imkânsız olduğu bir alan yapmayıp, düz bir satıh şeklinde yaydığı bildirilmektedir.50 Dolayısıyla bu ayetten yeryüzünün düz olduğu açıkça anlaşılmaktadır.
Buna karşın Antik Yunan düşünürlerinden Pisagor ve 1500'li yıllarda yaşan İtalyan gök bilimci Galileo, Dünya'nın şeklinin küreye benzediğini fark eden bilim insanları arasındadır.
Dünyanın yuvarlak olduğunu detaylarıyla açıklamış. Yerçekimi kanunu konusunda, Newton'dan önce incelemeler yapmış ve Dünya'nın merkezinin cisimleri çektiğini ve bu yüzden, dünya dönmesine rağmen üzerindekilerin boşluğa fırlamadığını açıklamış. Bîrûnî, 1049 yılında Gazne'de vefat etmiş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri