Macellan : Dünyanın Çevresini Dolaşan İlk İnsan.
Ferdinand Magellan dünyanın etrafını gemiyle dolaşmak için tarihi bir yolculuğa başlamıştı. Ancak 500 yıl sonra bile bu olaylar karmaşık ve tartışmalı.
Ancak dünyanın çevresini keşif yolculuğuna ilk çıkan Magellan ya da Macellan, Filipinler'de yerliler tarafından öldürülünce bu yolculuğu tamamlayamamış. Onun yerine yolculuk, yardımcısı Juan Sebastian Elcano kumandanlığında tamamlanmış.
Macellan'ın keşif gezisi dünya çevresinde yapılan ilk seyahattir ve Güney Amerika'daki boğazdan geçerek Atlas ile Büyük Okyanus'u birleştiren ilk deniz yolculuğudur.
Dünyanın Çevresini Dolaşan İlk İnsan Macellan.
İlgili 37 soru bulundu
Dünyanın yuvarlak olduğunu fiilen ilk kanıtlayan kişi ise Macellan'dır. Ferdinand Macellan, 1519'dan 1522'ye kadar Doğu Hint Adaları'na beraber sefer düzenlediği dostu Juan Sebastián Elcano ile birlikte, dünyanın çevresini dolaşan ilk insan olan Portekizli kaptan ve kâşif.
Dünyanın yuvarlak olduğunu fiilen ilk kanıtlayan Macellan oldu. Macellan keşif için çıktığı deniz yolculuğunda Batıya ve doğuya gidildikçe saat farkları olduğunu gözlemledi. Dünyanın Yuvarlak Olduğunu Kim Buldu ve Keşfetti? Dünyanın yuvarlak olduğunu yaptığı keşif gezileri sonucunda Macellan buldu.
Haber Merkezi – 17 yaşındaki bir pilot, küçük bir uçakla “dünyanın çevresini tek başına uçan en genç kişi” oldu. 17 yaşındaki Mack Rutherford, 52 ülkeyi kapsayan beş aylık bir yolculuğun ardından Bulgaristan'ın Sofya kentine indi.
Dünyanın çevresi ekvatorda 40.075 KM'dir. Dünyanın merkezinden yüzeyine değil, çevresini dolaşacağız. Saatte 5 KM hızla hiç durmadan yürürsek (ki iyi bir hızdır) dünyanın çevresini dolaşmak 8.015 saat, yani yaklaşık 334 gün sürer.
Kızı boyunca güneye inen ekip 1520 yılında Macellan Geçidi'ni keşfetmiştir. Bu büyük boğazda zor anlar yaşayan ekip Büyük Okyanus'un kuzeybatısına ulaşmıtır. Macellan dünyayı kaç yılda dolaştı sorusu da merak edilenler arasındadır. Macellan'ın tüm dünyayı dolaşması yaklaşık 3 yıl sürmüştür.
Farklı görüşler ve çalışmalarla tarih boyunca birbirini etkileyen önemli kişiler hep var olmuştur. Pisagor'un "dünya yuvarlaktır" düşüncesiyle ateşlenmeye başlayan bu kıvılcım Portekizli kâşif Ferdinand Macellan sayesinde ispatlanmış oldu.
MAGELLAN'ı kendi kanınızdan elde edilen hücreler ve büyüme faktörleri ile cildimizi daha sağlıklı ve dinç görünüme ulaşmaya imkan sağlayan özel bir sistem olarak tanımlayabiliriz.
Dünya'nın Çevresini Ölçmek - (El Biruni) - YouTube.
İlk Türk denizci aynı zamanda Selçuklu komutanı olarak da bilinir. İlk Türk Denizci Kimdir? Tarihte bilinen ilk Türk denizci Çaka Bey'dir. Çaka Bey, Çağa Bey olarak da bilinmektedir.
40 075,01 km dünyanın çevresi, yani ekvatorun uzunluğu. 6 371 km ise, dünyanın ortalama yarıçapı, yani yüzeyden gezegenin çekirdeğinin merkezine kadar olan uzaklık. Bu sayıyı 2 ile çarparsak (12 742 km) ortalama çapını bulmuş oluruz.
Işık hızı 299.792 km/saniye. Dünyanın etrafı 40.000 km. Gördüğümüz şudur ışık hızı saniyede dünyayı kabaca 7 kere turluyor.
100 saat, 3 kıta, 4 şehir, 6 havalimanı, 4 farklı uçak tipiyle 4 ayrı uçuş ve dünyanın çevresinde bir tam tur!
17 yaşındaki Mack Rutherford, küçük bir uçakla dünyanın çevresini tek başına uçan en genç kişi oldu. İngiliz bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen ancak Belçika`da büyüyen Mack, yol boyunca Sudan`da kum fırtınalarıyla karşılaştı ve geceyi ıssız bir Pasifik adasında geçirdi.
Peki ama bu rekoru kaç yaşında kırdı? Mack Rutherford, ''Benim adım Mack Rutherford ve dünyayı tek başıma uçuyorum. Mart 2022'de 16 yaşında havalandım ve 17 yaşında tek başına dünyanın çevresini dolaşan en genç kişinin mevcut dünya rekorunu kırmaya çalışmak istiyorum.
Zara Rutherford (d. 5 Temmuz 2002), Belçikalı-İngiliz bir havacıdır. Mikrohafiflikte bir uçakla dünyayı dolaşan ilk kişidir. 18 Ağustos 2021'de Belçika'nın Kortrijk kentinde başlayan ve 20 Ocak 2022'de sona eren beş aylık bir yolculuğun ardından 19 yaşında dünyanın çevresini tek başına uçan en genç pilot kadın oldu.
Yani Dünya'nın kendi etrafında dönmesine ilişkin kanıtlar gözlemsel verilere dayanıyordu. Ancak Fransız fizikçi Leon Foucault, Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki hareketini kanıtlayacak bir deney düzeneği hazırladı ve düzeneğini 1851 yılının Şubat ayında Paris Gözlemevi'nde sergiledi.
Belirlenen Türk-İslam bilginleri; Ali Kuşçu, Akşem- seddin, El-Birûnî (Beyrunî), Câbir bin Hayyân, El-Cezerî, El-Kindî, Hezârfen Ahmet Çelebi, Mimar Sinan, İbn-i Sinâ, İbn'ül Heysem, Farabî, Fergânî, Hârezmî, Gazzâlî, Ömer Hayyam, Pîrî Reis, Kâtip Çelebi ve Uluğ Bey'dir.
Pisagor “Ay yuvarlak ise Dünya'da yuvarlak olmalı” diye düşünüyordu. Aristo, Dünya'nın bir küre olduğunu ekvatordan uzaklaştıkça gökyüzünde görünen takımyıldızlarıyla ilgili yaptığı gözlemler sayesinde açıkladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri