-Mevcut p azar payı ve üretim kapasitesinde değişiklik yapmak istemeyen işletmelerde ortaya konan strateji de “Durağan Strateji” olarak adlandırılmaktadır. Durağan stratejide, mevcut iş tanımı değiştirilmemekte ve işletme faaliyetlerinin etkililiğinde küçük iyileştirmeler yapılmaktadır.
Karma Stratejiler, işletmenin temel stratejilerin birkaçını aynı zamanda izlemesi veya kullanması ile oluşan strateji türüdür. farklı pazar platformunda (belirli ve dar bir yelpazede) uygulanmasıdır.
Dikey bütünleştirici stratejiler ise kaynaklara veya dağıtım kanallarına yönelik büyümeyi içeren stratejilerdir. Kaynaklara yönelik büyümeler geriye doğru dikey büyüme olarak adlandırılırken, dağıtım kanallarına doğru büyüme ileriye dönük dikey büyüme olarak tanımlanmaktadır.
Yatay bütünleştirme stratejisi uygulayan işletme pazara hâkimiyet için faaliyet alanını genişletmektedir. Bu amaca ulaşmak için hizmet üretim noktalarının sayısını arttırmaktadır. Bu amaçla izlenecek stratejiler; pazara nüfuz etme, ürün farklılaştırma ve pazar farklılaştırmadır.
İlgili 29 soru bulundu
Dikey birleşmeler üretici ve tedarikçi arasında gerçekleşirken, yatay birleşmeler ise şirket rakibi satın aldığında gerçekleşir. Dikey birleşmeler, kârları artırırken, işleri genişletirken ve maliyetleri düşürürken paylaşılan pazar değerini artırmayı umuyor.
Yatay Çeşitlendirme ise işletme mevcut üründeki teknolojiden farklı bir teknoloji kullanır. Bu mevcut müşterilerine çekici gelebilecek ürünlerdir. Nestle'nin kahve yanında su işine girmesi örnek olarak gösterilebilir.
İtme (Push) stratejisi, firmaların ürün ve hizmetlerini kullanıcıya doğru yönlendirdikleri pazarlama anlayışını baz alan çalışmalardır. Bir anlamda hedef kitlenin talebi olmadan, ürün ve hizmetlerin tanıtımlarının müşterilere yapılmasını kapsayan bu stratejilerde asıl hedef ilgiyi üzerine çekmektedir.
Halkla ilişkiler, bütünleşik pazarlama iletişiminde ilave ve tamamlayıcı mesajların ayrımını, farkını ve önemini belirler. Müşterilerin rakip firmalardan daha etkili bir şekilde odaklandığını, kampanya motivasyonunun rakiplerden daha etkili olmasının önemini vurgulanmaktadır.
Çapraz (Karma) Birleşme
Adından da anlaşılacağı üzere bir işletme farklı faaliyet kolundaki başka bir işletme ile birleşirse çapraz birleşme gerçekleşmiş olur. Yatay ve dikey birleşmede, bir iş genişletmesi şeklinde gerçekleşirken, çapraz birleşme iş zenginleştirmesi şeklinde olur.
Proaktif stratejiler, bir kurumun ilgi alanını en iyi şekilde gerçekleştirmek için belli bir iletişim programını yerine getirme yaklaşımını kapsar. Reaktif stratejiler de, tam aksine sadece kurumun çevresini etkilemek için geliştirilen stratejilerdir.
Question: Optimal strateji nedir? Optimal bir strateji A. rakiplerin ne yaptığına bakılmaksızın her oyuncunun elinden gelenin en iyisini yaptığı sonuçla ilişkili bir değer.
Bağımlı strateji ise bilgi elde etme, yaratma ve kullanma açısından güçlü ve iddialı bir organizasyonun bir uydusu ya da bağımlı bir bölümü rolünü üstlenmektir.
ROWE işyerleri, hedeflere ilişkin sorumluluğu tamamen ekip üyelerine devreder. Bir ROWE'de, ofiste olduğunuz saatlerle değil, performansınız, sonuçlarınız veya çıktınızla ölçülürsünüz. Projeleriniz üzerinde yüksek derecede özerkliğe ve hedeflerinize ne zaman ve nasıl ulaşacağınızı seçme özgürlüğüne sahip olursunuz.
Fonksiyonel stratejiler genel anlamda işletmenin pazarlama, üretim, tedarik, finansman, insan kaynakları ve araştırma - geliştirme faaliyetlerinin nasıl yapılacağına ilişkin kararlarla ilgilidir. geçerliliği ve hizmet konusunda işletmenin rekabet gücünü etkileyen önemli faktörler arasındadır.
Özetle strateji, amaçlara ulaşmak için oluşturulmuş, rakiplerin çalışmalarını da gözlemleyerek sonuç odaklı, etkin, uzun süreli kararlar topluluğu olarak tanımlanmaktadır.
Küçülme; “Organizasyonların amaçlarına ulaşabilmeleri için yaptığı planlar ve uyguladığı stratejiler doğrultusunda rekabet gücünü arttırmak üzere personel sayısının, organizasyondaki mevki ve hiyerarşik kademeleri azaltmak” olarak tanımlanmıştır .
“Tepkici” strateji eğilimi gösteren işletmeler, çevrelerinde meydana gelen değişim ve belirsizlikleri fark edip etkili cevap verememelerine rağmen; çevrenin baskısıyla bazı küçük ayarlamalar yaparak tehditlerden kaçınmaya ve çevreye uyum sağlamaya çalışırlar (Lin vd.,2014).
İtme stratejisine göre, tanıtım çabaları dağıtım kanallarına yöneltilmiştir. Amaç üreticinin ürününü kanallara dolayısıyla tüketiciye iletilebilmesidir. Çekme stratejisinde ise. tüketiciye yöneltilmiş reklam ve satış özendirici faaliyetleri ile ürüne tüketici tarafından talep oluşturulmaya çalışılır.
Reddetme ya da Engelleme Stratejisi: Sosyal beklentilerin karşısında olma ve onları reddeden stratejidir.
Bir işletmenin mal veya hizmetinin satışını kolaylaştırmak amacıyla üretici-pazarlamacı işletmenin denetimi altında yürütülen, müşteriyi ikna etme amacına yönelik, bilinçli, programlanmış ve eşgüdümlü faaliyetlerden oluşan bir iletişim sürecidir.
Yatay çeşitlendirme, bir işletmenin mevcut pazara teknolojik olarak mevcut ürünüyle ilgisi olmayan yeni bir ürünü sürmesidir. Asıl faaliyet konusu merkezli (Konsantrik) çeşitlendirme, yeni pazarlara teknolojik açıdan mevcut ürünlere benzer ürünler sunmaktır.
Proses yaklaşımı, bir kurumun kaynaklarını mal ve hizmetlere dönüştürme sürecini ifade eder. Bu sürecin amacı, müşteri gereksinimlerini ürün/hizmetin özellikleri ile karşılamaktır. Üretim verimliliği ve ihtiyaçları karşılamak, proses yaklaşımının temel amacını oluşturur.
Pazarı ele geçirme stratejisi, başlangıçta düşük fiyat uygulayarak pazara derinliğine girme ya da yüksek pazar payı stratejisidir. İşletmenin pazara sunduğu yeni ürüne karşı talep esnekliği yüksekse başlangıçta düşük fiyatla başlamak gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri